Strona 1 z 1

Blat w kuchni puchnie od wody

: 17 wrz 2015, 12:44
autor: krasna6
Witam.

Mam problem z łączeniem blatu w kuchni koło zlewu. Blat jest złączony metalowym kawałkiem blachy jednak ciągle podcieka pod niego woda a płyta zaczyna puchnąć.

Czym zabezpieczyć łączenie? Silikon? Klej?

Z góry dzięki

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 17 wrz 2015, 16:30
autor: -_- greg
Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 12 paź 2015, 22:09
autor: bellia77
my mamy zabezpieczone silikonem bezbarwnym oczywiście i nic nie podcieka, nie puchnie no ale wiadomo co jakiś czas trzeba ten silikon uszczelnić nowym

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 20 paź 2015, 11:03
autor: Przemek Wipler
Super jeszcze nigdy nie słyszałem o pomyśle z woskiem. Bardzo praktyczne Na pewno zastosuje

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 03 mar 2016, 11:02
autor: KrzysztofJa
Bardzo dobrze takich sytuacjach sprawdza się sylikon sanitarny. O metodzie z ciekłum woskiem nie słyszałem, ale może warto sprawdzić. :)

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 03 mar 2016, 11:38
autor: mikk
-_- greg pisze:Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.


Czy ktoś z forumowiczów stosował tę metodę z ciekłym woskiem? Działa?

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 26 kwie 2016, 22:10
autor: -_- greg
mikk pisze:
-_- greg pisze:Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.


Czy ktoś z forumowiczów stosował tę metodę z ciekłym woskiem? Działa?



Gdybym nie stosował tej metody z powodzeniem to bym nie wspominał o tym.
(O tej metodzie dowiedziałem się od stolarza).
Pierwszy raz zastosowałem na płytę wiórową nie impregnowaną, która zasłoniła bok wanny. Wszystkie brzegi zalałem dokładnie woskiem. Płytę obsadziłem i dookoła zasilikonowałem. Łazienka słabo wentylowana, podczas kąpieli robi się sauna.
Woda nie raz stała na podłodze przy wannie a sama płyta jest w zagłębieniu.
Płyta wiórowa ma się dobrze, do tej pory nie spuchła a minęło chyba ponad 10lat… dokładnie nie pamiętam. To miało być tymczasowe rozwiązanie, taka estetyczna prowizorka.

Ważne - wosk musi być dobrze płynny a nie tylko lekko podgrzany. Wosk musi wniknąć w płytę a nie zastygnąć gdy się ledwo z nią zetknie.

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 27 kwie 2016, 10:17
autor: mikk
-_- greg pisze:Ważne - wosk musi być dobrze płynny a nie tylko lekko podgrzany. Wosk musi wniknąć w płytę a nie zastygnąć gdy się ledwo z nią zetknie.

Super :) Dziękuję za wyjaśnienie.

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 30 mar 2017, 8:33
autor: Dżasmina
Jak puchnie to znaczy, że albo jest kiepskiej jakości albo został źle zamontowany. Ciężko powiedzieć.

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 18 kwie 2017, 9:13
autor: pawel156
Dobrze ktoś powiedział o wosku, ale to raczej pomoc doraźna. Lepiej zabezpieczyć silikonem ze wszystkich możliwych stron.

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 27 lis 2018, 9:32
autor: jacekmogliwia
Montaż samodzielny? Jeżeli wynajmowałeś firmę, być może przysługuje Ci jeszcze gwarancja?

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 29 lis 2018, 13:26
autor: DarkElf
Ja uszczelniałam silikonem i póki co wszystko jest szczelne :)

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 17 mar 2020, 18:38
autor: majklml
chciałbym dodać coś odnośnie uszczelniania płyt woskiem

w tanich świecach jest zwykła parafina, która jest trochę niewygodna (niska temperatura topnienia, nieprzyjemny zapach, dymi, spływa po brzegach) a prawdziwe dobre właściwości będzie miał wosk pszczeli. Taki wosk wg mnie najlepiej kawałkami układać na płycie i jeździć po nim żelazkiem. Żelazko można ustawić na nieco niższa temperaturę. Wg mnie efekt jest świetny, a płyta blatowa potrafi go wchłonąć bardzo dużo. Powierzchnia woskowania jest gładka i bardzo szczelna. Jedyny minus to nie dawałbym tego przy kuchence, bo temperatura może roztopić ten wosk, tam użyłem u siebie kleju.

Czy żelazko można ubrudzić podczas tej operacji? Wg mojego doświadczenia wręcz przeciwnie. Po całej akcji impregnowania blatu w kuchni nawet pozbyłem się starych zabrudzeń na stopce ale zawsze można użyć jakiegoś starego żelazka.

w ten sposób zabezpieczyłem nie tylko blat ale tez szafki w kuchni

tutaj efekt z parafina a z woskiem wyglada jeszcze lepiej

https://ibb.co/2WhPz3s

Re: Blat w kuchni puchnie od wody

: 23 mar 2020, 13:31
autor: arekcebul
Mam ten sam problem.. Da się coś z tym zrobić czy trzeba całkowicie wymienić na nowy?