Strona 1 z 2

Kuchenka gazowa? Płyta elektryczna? Indukcja? Pomocy!

: 05 maja 2009, 1:11
autor: Arizona
Na początek przywitam się z forumowiczami :)
A teraz do konkretów: moja kuchenka gazowo to już prawdziwy relikt PRLu chciałabym z mężem kupić nową i teraz nie wiem co robić, koleżanka w bloku ma zwykłą elektryczna, czysto, fajnie, ale dość długo się nagrzewa, rachunki za energię elektryczną też dość wysokie, jest jeszcze indukcja: płyty dość drogie, ale słyszałam, że pod względem ekonomiczności może konkurować z gazową. Jak to ma się do rzeczywistości?
Czy może po prostu nie bawić się w nowinki i znowu kupić kuchnie na gaz?

Z góry dziękuje za pomoc!

: 05 maja 2009, 7:51
autor: Przemek
jestem za płyta indukcyjną !

: 05 maja 2009, 8:06
autor: MTW
co do indukcyjnej pozwolę sobie wtrącić iż jeszcze należy doliczyć komplet garnków przystosowanych do tej kuchenki
Zepter AMC Philipiak być może i inne ale nie znam.
w zwykłych emaliowanych to na tej kuchence gotować się nie da

: 05 maja 2009, 10:35
autor: elektrob
Może zanim podejmiesz decyzję to sprawdzisz stan swojej instalacji elektrycznej?
Kuchnia elektryczna to pobór mocy rzędu 9-11kW.

: 13 maja 2009, 23:24
autor: Arizona
elektrob pisze:Może zanim podejmiesz decyzję to sprawdzisz stan swojej instalacji elektrycznej?
Kuchnia elektryczna to pobór mocy rzędu 9-11kW.


Nie znam się za bardzo, ale dom budowany 3 lata temu, chyba instalacja wytrzyma? I jak sprawdzić taki stan, poprosić fachowca, czy męża pomęczyć?
MTW
Tak o garnkach czytałam, że niestety trzeba będzie się zdecydować na dość drogie.
Druga sprawa jak indukcja to jaka? Firm jest dość dużo najbardziej podobały mi się 3 "polówki". A dokładniej jak pola są rozstawione chyba najbardziej praktycznie, tyle, że takich płyt jest jakoś niewiele i są zazwyczaj dość drogie...

: 14 maja 2009, 13:18
autor: dylot
Jeżeli masz gaz to będzie najtaniej i najekonomiczniej. Indukcyjna płyta jest fajna ale niestety bardzo droga i sporo prądu też pociągnie. Informacja z praktyki.

: 14 maja 2009, 18:30
autor: elektrob
Jeśli to nowa instalacja to raczej nie powinno być większych kłopotów.
Ważny jest rodzaj zasilania (230V, 400V), przekrój przewodu zasilającego, zabezpieczenie obwodu kuchni i zabezpieczenie główne.
W najbardziej niesprzyjających warunkach w pełni przygotowań do Świąt (wypieki, gotowanie) w czasie pracy odkurzacza, czajnika bezprzewodowego i bojlera elektrycznego... po prostu wywali główne zabezpieczenie.

Do podłączenia kuchni powinnaś wezwać elektryka, chyba że nie zależy Ci na gwarancji urządzenia. Elektryk nie jest potrzebny jedynie w przypadku gdy kuchnia ma gotowy przewód zakończony wtyczką 230V.

: 14 maja 2009, 21:24
autor: piotrkam1982
mam piecyk elektryczny...jeżeli opanujesz ceramikę to w połowie gotowania wyłączysz ją....trzyma ciepło.
indukcja...chmmm....te garnki widziałaś ile kosztują ? pobór czy te 11 kw to nie za dużo >??<
gaz....istnieją płyty montowane w zabudowę....też ciekawy efekt.... a ekonomia dopóki - dopóty PUTIN nie wyjedzie znów na wakacje....



ceramika - za 2 miesiące rachunek 120-130 zł

: 14 maja 2009, 22:07
autor: elektrob
piotrkam1982 pisze:pobór czy te 11 kw to nie za dużo >??<

4 polowa płyta do zabudowy to pobór mocy rzędu 6-8 kW.
Jeśli mówimy o kuchni, a nie o samej płycie to dolicz dodatkowe 2-3kW - piekarnik.

A z tym jednym masz rację, kuchni elektrycznych trzeba się "nauczyć" i wykorzystywać ich bezwładność cieplną.

: 14 maja 2009, 22:44
autor: Arizona
Czyli jednak indukcja dużo droższa od gazu? Bo już chyba słyszałam wszystkie możliwe wersje, że nawet jest trochę oszczędniejsza włącznie...
elektrob nie no to oczywiście poproszę elektryka, gwarancja przyda się zawsze, nawet jak chce się kupić droższe urządzenia, wada może zdarzyć się zawsze.
A teraz konkretniej jakie macie płyty i które polecacie, albo odradzacie podoba mi się strasznie trzy polowa z franke, ale cena dość wysoka i stosunkowo mało opinii.
piotrkam1982 widziałam drogie są, ale nie muszę chyba kupować całych zestawów na raz? Zresztą jeszcze nie zdecydowałam się na indukcje, na razie drążę temat bo jak kupię gazówkę to przez parę ładnych lat, nie naciągnę męża na jej zmianę...

: 16 maja 2009, 0:01
autor: Campi_81
Widzisz 3 polowe indukcje są zawsze sporo droższe bo są co tu ukrywać niestandardowe, z drugiej strony są chyba najwygodniejsze, mają najlepiej rozstawione pola (a przynajmniej większość w tym ta którą podałaś). Ja jak teraz miałbym kupować płytę to albo bardzo tanią, albo bardzo dobrą.

: 31 maja 2009, 19:15
autor: Arizona
Dzięki za udział w dyskusji, zdecydowałam się na płytę trzypolową o które pisałam wcześniej, mam nadzieje, że do wtorku dojdzie :D Teraz jeszcze kilka garnków na dobry początek i można będzie szaleć, resztę z czasem się dokupi. Jeszcze raz dzięki za pomoc, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię montażu

: 08 cze 2009, 23:16
autor: Campi_81
Powinnaś być zadowolona, tym bardziej, że zazwyczaj nie opłaca się kupować 4 polowych, ułożenie ich mniej praktyczne, a podczas pracy moc i tak jest przełączana... Firma też ok, także powodzenia na nowej drodze gotowania :) trochę czasu zajmie Ci wyczucie indukcji, ale potem już jest coraz lepiej.

: 26 lip 2009, 8:43
autor: makia
jeśli lubisz gotować to...oczywiście, że GAZOWA!! żadne te badziewia indukcyjne. ogień łatwo można wyczuć, o wiele szybciej ci się na nim gotuje. zreszta powiedz mi jaki prawdziwy kucharz gotuje na indukcyjnej płycie?!

: 26 lip 2009, 17:21
autor: szykrek
MTW pisze:co do indukcyjnej pozwolę sobie wtrącić iż jeszcze należy doliczyć komplet garnków przystosowanych do tej kuchenki
Zepter AMC Philipiak być może i inne ale nie znam.
w zwykłych emaliowanych to na tej kuchence gotować się nie da


ja mam płytę od 4 lat i wszystkie garnki mam normalne...szczerze mówiąc nawet nie były zmieniane po zmianie kuchni...wszystko pięknie ładnie się gotuje bez żadnego przypalania itd...a gotuje na prawdę dużo...