Kuchnię najlepiej rozplanować z JPK Blum już na etapie budowy. Rozplanować łazienki (u mnie jedna jest mikro, a pół metra wiele by zmieniło. Rozplanować akie i gdzie mają stać meble - pomoże to w zaplanowaniu wielkości pomieszczeń i punktów elektrycznych. Drzwi przesuwne, chowane w ścianie, by się z nią licowały po zabudowie trzeba zaplanować przed stawianiem działówek. Karnisze i ledy podtynkowe - trzeba zaplanować przed tynkami. Przed zalaniem stropów warto zostawić dziury do rekuperacji. Przypilnować wielkości okien - jakie by się chciało i wysokości blatu w kuchni pod oknem, ew. tak by byl parapet nad blatem (co kto lubi - ja np. chciałam parapet, a mam mieć blat - parapet... bo nie dopilnowałam, nie wiedziałam). Warto w kuchni na etapie murowania zrobić komin went., żeby silnik od wyciągu był na strychu.
No i jeszcze kwestia ogrzewania. Myśląc przyszłościowo najlepszym rozwiązaniem jest montaz pompy ciepła:
https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/ Zerknijcie sobie tutaj na ofertę Vaillant.