autor: Picadoor » 23 sie 2007, 13:15
Witam
To zależy od gresu - czy nieglazurowany, glazurowany, czy wypalany lub prasowany.
Zależy od tego co zechcesz odciąć lub wyciąć (czy paski - jakie? czy też jakieś esy floresy)
Paski najlepiej tnąco-łamiacą maszynką marki Rubbi (Hiszpania). Maszynka ma dynamiczny łamacz i bardzo precyzyjnie nacina. Szukaj więc "karlaża", który coś takiego ma i używa.
Najłatwiej tnie się prasowany-nieglazurowany taki do 8 mm grubości, najtrudniej glazurowany powyżej 8 mm. Trzeba wtedy "podejść" technicznie aby się dobrze łamał.
Ostatnio miałem taki trudny, że mimo pełnego nacięcia i profesjonalnego łamacza co któraś płytka łamała się "jak chciała" totalnie ignorując linię nacięcia.
Natomiast esy-floresy niestety trzeba kątówką z odpowiednim do tego ostrzem (z proszkiem diamentowym) Tarczami "Na sucho" lub "Na mokro". Szanujący się glazurnik takowe powinien mieć.
Brzeszczot z wolframem w zasadzie rzadko wykorzystywany jest w sporadycznych przypadkach i rzeczywiście wymagał by od ciebie niesłychanej cierpliwości, w niektórych przypadkach wręcz wywoła syzyfową robotę.
Na początku swej przygody z okładzinami ceramicznymi robiłem to tak:
Jeśli to jest gres prasowany nieglazurowany lub szlifowany o grub. 7-8 mm można sobie dobrze poradzić - w warunkach domowych - wykorzystując do tego celu tzw "diament" do cięcia szkła. Ponieważ technika "zacinania" jak i ostrze jest taka sama. Natomiast łamanie pasków - można, lecz należy robić to umiejętnie - wykonać na twardym równym podłożu wykorzystując do tego celu odcinek drutu o średnicy ok 6 mm. Gdzie podkładając na linii cięcia rzeczony drut należy równocześnie wywrzeć nacisk na płytkę po obu stronach linii cięcia. Niestety tą metodą można wykonać niewielką ilość cięć (bo zajęcie wyczerpujące) i do ograniczonej szerokości (nie udało mi się prawidłowo złamać paska węższego niż 5 cm).
Obróbkę ciętych krawędzi można wykonać na podpartym jakąś deską płótnie ściernym lub na kamieniu ściernym (ściernicy z korundu lub elektrokorundu) o stosunkowo drobnej gradacji ziarna
pozdrawiam