Moderator: Redakcja e-dach.pl
fighterzg pisze:jesli chodzi o karpia creatona fakt jest krzywy ale po ulozeniu go na dachu po czasie sie wszystko uklada
fighterzg pisze:ja z pewnoscia polozyl bym karpia creatona a nie koramica,czy jak tam wolicie winebergera ale to wsza decyzja, creaton to tzw mercedes w pokryciach dachowych,pozdrawiam
marcinradom pisze:czemu wszyscy pytają o koramica lub creatona? ewentualnie ruup lub roben. świat pokryć nie kończy się na tych firmach, a nawet śmiem twierdzić, że te wyżej wymienione firmy są delikatnie mówiąc raczej niskiej jakości. dla przykładu firma creaton tłoczy swe dachówki pod trzy razy niższym naciskiem niż meyer-holsen. to samo dotyczy czasu wypalania, meyer-holsen wypala dachówki minimum 24 godziny, konkurencja robi to w 12 godzin. nie trzeba tłumaczyć jak proces wypalania wpływa na jakość wypalanej ceramiki no i oczywiście na cenę. obrazowo jakość dachówki ceramicznej można sprawdzić podobnie jak porcelany; stukając w nią lekko i słuchając dźwięku jaki powstaje. dobre jakościowo dachówki wydają piękny i jednolity dźwięk. pomijam już skład materiałowy z jakiego powstaje masa przerabiana na dachówki, oraz sposób jej przerobu. niektórzy mogą próbować przeciąć porównywane dachówki, o ile uda sie to zrobić proszę
radix pisze:Czytając opinie o dachówkach karpiówkach dziwi mnie fakt, iż nikt nie wspomniał o najlepszej dostępnej dachówce na rynku, jaką jest dachówka karpiówka marki „JOPEK” produkowana u nas w kraju (w Bytomiu).
radix pisze:Po za tym w Fabryce można zamówić elementy dodatkowe ręcznie robione – są one niepowtarzalne i bardzo ładne. Firma oferuje także dachówki na specjalne zamówienie, m. in. gięte, o różnym wykroju, różnej fakturze…
radix pisze:Po drugie – parametry dachówki. Dachówka Jopka charakteryzuje się niespotykanymi parametrami:
1) wytrzymałość na złamanie przewyższa dwukrotnie normy
2) nasiąkliwość zawiera się w granicach 1 – 2 %. Jest to absolutnie najlepszy wynik wśród konkurencji
3) mrozoodporność wiele razy przewyższa wymagania normowe, sam widziałem dokument z badań - 450 cykli zamrażania bez żadnych uszkodzeń, norma mówi o 150-ciu
4) prostoliniowość – dachówki są wypalane w H-kasetach, a więc są proste jak „stół”
Powyższe parametry uzyskuje się przez opatentowaną technologię produkcji (m.in. idealnie dobrany skład surowcowy, właściwy przerób surowca no i oczywiście wysoką temperaturę wypalania – tylko w ten sposób można uzyskać tak dobry niepowtarzalny spiek ceramiczny)
Po trzecie – jest to najcieńsza dachówka spośród wszystkich dostępnych karpiówek. Jaka firma pozwoliłaby sobie na wyprodukowanie dachówki o grubości zaledwie 10mm i uzyskując przy tym tak dobre parametry techniczne (wyżej wymienione)
Po czwarte – Firma JOPEK nie powleka żadną powłoką swoich dachówek (mam na myśli angoby, szkliwa). Dlaczego…? – nie potrzebuje, bo uzyskuje tak dobry spiek na powierzchni, że nie trzeba już go w żadnym stopniu zabezpieczać. Aby nadać barwę dachówce firma barwi całą masę, a nie tak jak konkurencja tylko powłokę, która po jakimś czasie może ulec zniszczeniu, nie wspominając o tym, że podczas docinania wyrobów miejsce przecięcia trzeba specjalnie zamalowywać tzw. zimną angobą, w przypadku dachówki Jopek nie ma tu mowy o żadnym korygowaniu wyglądu – po przecięciu parametry i kolor się nie zmieniają.
Ja osobiście nie mam wątpliwości – jeśli chodzi o dachówki karpiówki to aktualnie najlepszą jest produkcji Jopek.
radix pisze:musze przy okazji sprostować kolege „marcinradom” - „dodam jeszcze, że nasiąkliwość produktów meyer-holsen wynosi maksymalnie 4%, co jest dla konkurencji nieosiągalne” – niestety jesteś w błędzie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości