Suszenie tarcicy wykonuje się w sposób naturalny (na placu zewnętrznym i w szopach) lub sztucznie, np. w suszarniach tunelowych lub komorowych.
Suszenie naturalneSuszenie na placu zewnętrznym pozwoli na uzyskanie wilgotności około 20% i trwa od kilku miesięcy do kilku lat, w zależności od rodzaju i wymiarów tarcicy. Przykładowy czas suszenia sosny i świerku o grubości 25 mm do wilgotności 20% wynosi od 60 do 200 dni.
1 – cokół betonowy, 2 – legar drewniany, 3- suszona tarcica, 4 – przestrzeń wentylacyjna 20-40 mm, 5 – konstrukcja przekrycia, 6 – przekrycie (daszek), 7 – deski.
Natomiast suszenie w szopie umożliwia na osiągnięcie przez tarcicę wilgotności około 12%.
Suszenie sztuczne znacznie skraca czas suszenia. W suszarniach wysokotemperaturowych cykl suszenia tarcicy do wilgotności 12% osiąga się w około 6 godzin. W suszarniach normalno-temperaturowych cykl ten trwa od 1 doby do kilku dni.
ImpregnacjaRozróżnia się impregnację powierzchniową lub głęboką.
Impregnacja powierzchniowa (np. preparatami z grupy FOBOS) to:
smarowanie powierzchni tarcicy wodnymi roztworami soli lub środkami oleistymi,
natrysk,
kąpiele krótkotrwałe w roztworze soli grzybobójczych lub preparatów oleistych.
Impregnację głęboką wykonuje się metodą próżniowo-ciśnieniową lub przez długotrwałe kąpiele (trwające kilka dni).
Optymalnie jeśli drewno lite będzie miało w chwili montażu wilgotność u<20% (np. od 12 do 18%)
Pytasz -
Czy muszę zwrócić na coś uwagę jeszcze?
Zdaję sobie sprawę, że być może pisząc te słowa "wsadzam kij w mrowisko", niemniej jednak czytałem dane, że tylko kilka procent tartaków jakie działają w kraju wdrożyło procedury ZKP w swoich zakładach i zdobyło prawo znakowania tarcicy znakiem CE. Tarcica do wykonywania konstrukcji więźby dachowej powinna posiadać znak CE i posiadać klasę nośności zgodną z projektem budowlanym.
Niestety większość dostawców otwiera szeroko oczy gdy żąda się od nich DWU klasy jakości sortowania przez brakarza i oznaczeń na dostarczanej tarcicy zgodnie z CE.