Witam
Ze znajomym zrobilismy od podstaw dosc fajnie wygladajacego grilla z wszystkiego co bylo mozna jakos wykorzysac, pomysl byl lecz brak doswiadczenia w ciagu kominowym i tutaj sie wlasnie pojawily problemy nie wiem gdzie napisac dowiedziec sie co zrobione zostalo zle wiec wlasnie znalazlem forum i mysle ze mi ktos pomoze
Rozmiar Grila szerokosc 70cm wysokosc 57 cm.
Grill zostal wymurowany z normalnej cegly pod spodem jest plyta zelbeton 10cm pod rusztami znajduje sie na rozmiar cegly wentylatcja ktora myslalem ze bedzie zaciagalo lepiej powietrze.
Gora zostala zrobiona z zelbetonu rura zwykla stalowa 100mm (i tutaj wlasnie mysle ze jest klopot) z kolankiem kominowym, wyjscie rury 10cm nizej od sufitu czapki.
Troche sie naczytalem zeby komin byl cieply itp ale juz moje 5 rozpalanie i ciagle ten sam problem, jedynie kiedy dziala poprawnie to w tedy kiedy jest duzy ogien widac ewidetnie ze powietrze dobrze wychodzi kominem.
I tutaj pytanie co moze byc przyczyna problemu z ciagiem dymu?
Rozmiar rury?? Jak tak to jaka 150-200mm?
Za duzy rozmiar grilla?
Za mala wysokosc komina ? Aktualnie okolo 100cm od dziury z czapki.
Czy moze za duzo powietrza bo jest dziura od dolu plus gura i wychodzi ze za duzo powietrza zaciaga?
A moze zle zrobiona czapka?
Zastanawialem sie jeszcze nad wyciagiem takim nakladanym na rure w srodku wentylator lecz troche to jednak kosztuje.
Plan dodatkowy jest tez taki bo mam zakupiony piec do pizzy jak na zdjeciu i tez zastanawiam sie jak wypuscic komin i czy bede mogl go polaczyc trojnikiem i do rury od grila? Czy moze jednak calkowicie osobna rura i komin.
Z gory dziekuje!
Pozdrawiam