Re: Cięcie blachodachówki i zabezpieczenie krawędzi
autor: Blachy Pruszyński » 14 paź 2019, 8:38
Dzień dobry.
Blachy stalowe ocynkowane (blachodachówki, blachy trapezowe) powinny być cięte nożycami ręcznymi lub tzw. niblerami (nożycami skokowymi).
Tylko cięcie w ten sposób spowoduje, że krawędź cięta zostanie "zaciągnięta" warstwą cynku. Krawędzie należy zabepieczyć lakierem ochronnym dostępnym w zaprawkach z pędzelkiem czy sprayu.
Niedozwolone jest używanie szlifierek kątowych, przy których cięcie następuje w wysokiej temperaturze niszcząc krawędź ciętą, a wydobywające się iskry wypalają powłokę, co w konsekwencji doprowadzi do powstania ognisk korozji w tych miejscach.
www: https://pruszynski.com.pl/
facebook: https://www.facebook.com/blachypruszynski/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/blachypruszynski/
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCF3iIEaoo1YZlDVE_xXTcQw/videos