Re: jaka płyta ceramiczna
autor: agamaz » 31 paź 2012, 22:40
Witam!
Tak, zdecydowaliśmy się na zakup płyty Dynaxo i od ponad pół roku testujemy ją w codziennej kuchni.
W moim odczuciu sprawuje się dobrze, czyli normalnie. Jednakże, proszę nie wymagać ode mnie wyliczeń czy i ile gazu zaoszczędziłam i ile prądu (na iskrownik) zużyłam bo nie jestem maniakiem z kalkulatorkiem w oczach i takich danych ani nie mam, ani nawet nie weryfikuję tego co producent podaje (wychwalając kuchenkę jako super oszczędną w stosunku do tradycyjnej gazowe, elektrycznej i indukcyjnej) nie, żebym podważała jego wyliczenia.
Natomiast, na pewno można skorzystać z dodatkowego grzania w zupełności za darmo. Mianowicie, ciepłe powietrze idące pod płytą od poszczególnych palników do kratki wentylacyjnej ma ściśle określone drogi z dodatkowymi otworami. Także stawiając na tych drogach zimne garnki, możesz je spokojnie ogrzać może zupa Ci nie zawrze, ale nada się do jedzenia. Jednocześnie, można to wykorzystać do utrzymania ciepłoty zagrzanej wcześniej potrawy uwaga, bo może się przypalić.
Przed kupnem i montażem kuchenki DynaCook trzeba być świadomym kilku rzeczy:
- płyty występują w dwóch wariantach (przynajmniej tak było jeszcze rok temu): 2- i 5-palnikowej. Nie wiem czy jeśli kupisz dwie płyty 2-palnikowe (w celu uzyskania tradycyjnej 4-palnikowej kuchenki), możesz je umieścić w blacie bezpośrednio obok siebie czy musisz zachować minimalny odstęp, np. 10 cm między nimi. My wybraliśmy wariant 5-palnikow i nie narzekamy, szczególnie podczas Świąt.
- w przypadku wyboru płyty 5-palnikowe, musicie przewidzieć pod nią szafkę o szerokości co najmniej 90 cm
- powyższe co najmniej 90 cm ulegnie zmianie, jeśli (tak, jak u nas) płyta jest umieszczona zaraz koło szafek stojących. Wtedy trzeba zachować dodatkowy minimalny odstęp 10 cm od szafek. Dlatego, w rezultacie, mam pod płytą szuflady na 100 cm. Wpadłam na to w ostatniej chwili i musiałam szybko rozplanować na nowo szafki kuchenne. Na szczęście nie zburzyło to bardzo wymyślonego wcześniej układu, ale zawsze warto uwzględnić to na spokojnie w rozmieszczaniu szafek i urządzeń.
- ponadto, płyta ta wymaga szafki z odpowiednią wentylacją. Być może przy płytach elektrycznych jest tak samo - nie wiem. Trzeba na to zwrócić uwagę człowiekowi od szafek.
- i oczywiście kupując szerszą niż standardowa kuchenkę, musieliśmy przewidzieć też szerszy wyciąg.
- dodatkowo, niestety jak nie ma prądu, to też nie ma gotowania, bo są tu iskrowniki, do których nie masz dostępu (jak przy kuchenkach gazowych z rusztami, gdzie możesz się posiłkować zapałkami). Rozwiązaniem jest założenie odpowiedniego UPS-u. Jak się zapytasz, to producent podpowie Ci, co można by założyć na własną rękę.
Ponieważ, jak już pisałam, z wymaganiami technicznymi szafki pod płytę zapoznałam się dosyć późno było już na etapie początku wykonywania szafek do kuchni, zgłębiłam instrukcję bardzo mocno i zamęczałam pytaniami niejakiego pana Pawła przedstawiciela producenta który okazał się bardzo pomocny, kompetentny i miły.
Podsumowując, my bardzo sobie kuchenkę chwalimy. Jednakże zdaję sobie sprawę, że cena za tę płytę jest dosyć wysoka. Dla mnie najważniejszy był aspekt bardzo przyziemny łatwość czyszczenia przy wykorzystaniu tańszego paliwa, jakim jest gaz w porównaniu do prądu. Niestety, spośród sprawdzonych przeze mnie środków czyszczących nie ma takich, które doczyściłyby wszystkie zaschnięte podczas gotowania brudy, więc należy jak najszybciej zakupić skrobak do płyt ceramicznych niestety producent go nie dołącza. Ale po zadziałaniu skrobakiem i środkiem czyszczącym kuchenka wygląda jak nowa.
W razie dalszych pytań, chętnie odpowiem w miarę moich możliwości czasowych.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w ważnych wyborach AGD.
Aga z Wrocławia
aga_z_wrocławia