Problem z wilgocią

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

J.M
Problem z wilgocią

autor: J.M » 01 gru 2005, 0:14

Na początku roku 2004 rozpocząłem remont mieszkania (domek jednorodzinny), które było mocno zawilgocone, zbiłem wszystkie tynki i pozostawiłem to przez około 6-m-cy. przed położeniem tynków wszystko został spryskane preparatami przeciw grzybą i wilgoci. nowe tynki bardzo wyschły na tzw. pieprz do listopada. jednak wilgoć spowrotem daje się w znaki ściany są mokre jak jest zimno na dworze a mieszkanie ogrzewane, pomyślałem że wychodzi cała woda wchłonięta przez cegły (co potwierdzało fakt że tynki wyschły bardzo szybko). jakoś tamtą zimę przetrwałem (dosuszając wilgotne ściany farelką i wietrząc intensywnie mieszkanie) lecz teraz po mam następny sezon zimowy i problem powrócił (mimo tego że mieszkanie przez całą wiosnę, lato i część jesieni było wietrzone). Nie wiem czy takie są uroki starego budownictwa czy jest to do wyeliminowania. Budynek podczas mojego remontu zostało okopany do podstaw fundamentu i też osuszany przez jakiś czas następnie wykonano szalunki na fundament z kamienia po wyschnięciu kilka warstw dysperbitu i folia itd wiadomo drenaż. budynek jest podpiwniczony i leż blisko rzeki lecz efekt drenażu jest widoczny piwnica sucha jak nigdy lecz mieszkanie nad nią wilgotne i mokre zimą nie wiem co może być przyczyną czy są jakieś środki lub metody do rozwiązania tego problemu, czy po prostu wilgotne ściany to efekt zniszczonych i przemarzniętych cegieł (ściana ok. 60cm) które tak się zachowują przy różnicy temperatur, bo nie wiem czy jest sens dalej w to inwestować (np. wykonanie ocieplenia na ścianach zewnętrznych). Bardzo proszę o jakikolwiek pomysł.

leon
fundamenty

autor: leon » 01 gru 2005, 9:27

nie wspomniałes o izolacji poziomej moze trzeba podcijac budynek i dac izolacje pozioma

T. Brzęczkowski

autor: T. Brzęczkowski » 01 gru 2005, 10:11

Wilgoś zawsze wykrapla się z powietrza schładzanego, więc z wnętrza domu. Fundamenty kamienne to jedne z najlepszych, wody w górę nie podciągają (wiosna lato jesień) ale kondensat wykraplający się zimą w scianie świetnie odprowadzają do gruntu poniżej strefy przemarzania. Dlatego tak ładnie wyglądają ściany kościołów i zamków ,tylko nie wolno ograniczać lepiszczami wyjścia wody. Pochodź sobie w chłodny dzień w gumowym płaszczu.
Jaka rada? Stelaż wypełnino wałną, folia i tynk od środka , by odciąć się od źródła wigoci. oraz skuteczna wentylacja . www.nie-co.pl

T. Brzęczkowski

autor: T. Brzęczkowski » 01 gru 2005, 10:15

J.M

autor: J.M » 01 gru 2005, 13:54

Podcinki nie mam zamiaru robic jak wspomniałem był to dość spory remont podcinka zajmuje sporo czasu, cegły odkryte nie wyglądały tragicznie, poza tym znowu robić bałagan (bym musiał znaleźć sobie lokal tymczasowy). Co do kamiennych fundamentów to fakt na przy odkrywce duze kamienie ale piwnica od środka jest z cegieł.

T. Brzęczkowski

autor: T. Brzęczkowski » 02 gru 2005, 10:54

To najprościej zrobić skuteczną wentylację, dopasowaną do ilości osób z możliwością zwiększenia strumienia powietrza podczas kiedy nikogo nie ma w domu w celu wysuszenia ścian.

gosc
problem wilgoci

autor: gosc » 21 lut 2006, 11:43

Jezeli nie znalazł Pan jeszcze skutecznej metody, aby pozbyc sie istniejacego problemu, to mamy dla Pana ciekawa propozycję, jestesmy firma niemiecka, która ma teraz swoja siedzibe w polsce, produkujemy jak dotad jedyny na swiecie biologiczny środek izolujacy, produkt nasz jest opatentowany i skuteczny w swym dzialaniu co potwierdzaja wieloletnie badania,produkt nasz jest bezkonkurencyjny w cenie w przeciwieństwie do środków chemicznych. W razie zaiteresowania proszę o kontakt,

Z pozdrowieniami
Dietmar Johannes Krohnfeld
E-mail:nisotec@wp.pl
tel.068/3625502
kom.0693347742
www.nisotec.com

Piotr Dobrowolski
Początkujący
Początkujący
WILGOC W NOWYM MIESZKANIU

autor: Piotr Dobrowolski » 22 mar 2006, 13:11

WITAM
MAM ODEBRAC MIESZKANIE OD DEVELOPERA
PARTER W BUDYNKU NIEPODPIWNICZONYM
W ROGU POKOJU PRZY SCIANIE NOSNEJ POJAWILA SIE WILGOC NA SCIANIE OK 10 CM OD DOLU I PLAMA NA WYLEWCE.
DEVELPER TLUMACZY, ZE JEST TO SPOWODOWANE BRAKIEM OBUDOWANIA PLYTKAMI COKOLU I NIEPOMALOWANIEM ELEWACJI JAT TO ZROBIA TO PROBLEM ZNIKNIE,
POJAWIL SIE JAK ZACZELI GRZAC W MIESZKANIU.

CZY MAM MU WIERZYC?[/list][/code]

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 22 mar 2006, 13:23

Te działania co planują, to jak puder na zmarszczki. Przez jakiś czas WIDAĆ nie będzie

Piotr Dobrowolski
Początkujący
Początkujący
WILGOC W NOWYM MIESZKANIU

autor: Piotr Dobrowolski » 22 mar 2006, 13:28

CZYLI CO NIE ODBIERAC ?
A JEZELI JUZ TO CO POWINNI ZROBIC?[/list]

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 22 mar 2006, 14:59

Co robić? To zależy od przyczyny. Wilgoć może być z zewnątrz, lub z wewnętrz. "Leczenie" więc jest różne.

Wróć do „Fundamenty”