Nie pocieszę Cię, bo wypełnień drzwi w dzisiejszych czasach jest trochę więcej jak te dwa o które pytasz. Masz jeszcze wełnę, płytę z odpadków drewnianych etc.
Jeśli interesują Cię te dwa to skrótowo mogę Ci coś podpowiedzieć bo wybór zależy od Ciebie oraz Twojego portfela
Pianka:
-dwuskładnikowa mieszanina, która wtryskiwana jest w formie budyniu pomiędzy 2 połacie blachy (przód i tył skrzydła)
-skrzydło to trafia pod prasę, gdzie pianka rozpręża się i zaczyna wiązać w wysokiej temperaturze
-tak rozprężona pianka dokładnie wypełnia przestrzeń pomiędzy 2 arkuszami blachy "przyklejając" się jednocześnie do ramiaka
-ramiak zazwyczaj wykonany jest z drewna w którym wierci się otwory pod zamki, zawiasy i kasetę zamka
-pianka jest sztywniejsza od styropianu i przy tej samej grubości ma lepsze właściwości akustyczne i izolacyjne
-znajdziesz ją w wypełnieniu przestrzeni w lodówce, choć ta ma trochę inny skład (inne proporcje)
-skrzydło z pianką jest cięższe niż styropianowe co wpływa na jego walory użytkowe. Większa waga przy tej samej objętości = większa gęstość co polepsza wygłuszenie
Styropian:
-dokładniej mówiąc polistyren
-niższa gęstość w porównaniu do pianki, co przekłada się na ciut gorszą izolację akustyczną.
-zazwyczaj gorsze parametry przenikalności termicznej niż pianka
-występuje w wersji spienionej czyli polistyren ekstrudowany - tzw. styrodur. Twardszy od styropianu i mniej chłonie wodę. Większa gęstość w porównaniu do "przeciętnego" styropianu.
-blacha smarowana jest klejem do styro.
-nakłada się na nią styropian znowu klej i kolejny arkusz blachy
-później pod prasę i wygrzewanie
Skrót bo skrót ale może coś Ci rozjaśni w głowie.
Do mieszkania polecałbym Ci piankę choć jest droższa średnio o 200-300zł.