kuchnia gazowa czy elektryczna?

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

kasiam
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 21 lip 2007, 21:09

autor: kasiam » 27 sty 2008, 21:51

Witajcie,
Uzywamy kuchenki elektr.indukcyjnej od 8 lat w bloku,oplaty nie sa wieksze(mamy sile ),gotowanie bezstresowe,czyste i wygodne dopoki nie ma Awarii !! :roll: gdy wylacza prad biegam po sasiadach by podgrzac wode na mleko dla dziecka.. Po tych doswiadczeniach planuje w naszym domu miec kuchenke gazowa.Pytanie tylko o piekarnik:gazowy,czy elektryczny?? :?
Ci co maja dostep do gazu moga tez rozwazyc opcje kuchenki z palnikami gazowymi i elektr.
ktory piekarnik lepszy??

hetik
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 14 kwie 2008, 9:45

autor: hetik » 14 kwie 2008, 17:25

tzn elektryczna jest dobra wtedy gdy masz dom do ktorego musisz podlaczyc na swoj koszt gaz, w bloku kompletnie nie oplacalne, bo i tak i tak sie ma ten gaz, a czasem gaz jest odrazu liczony jako dierzawa w stalej kwocie wliczany w czynz wiec to mija sie z celem, ale tak czy owak elektryczna jest bezpieczniejsza:) polecam sobie dobrze obejrzec i kupic najlepiej przez sklep internetowy, ja sobie upodobalem agito, ma dobra renome i sklep z prawdziwego zdarzenia, po co komplikowac sobie, jak sama przyjedzie:):):)

Superbia
Aktywny
Aktywny
Posty: 115
Rejestracja: 24 kwie 2007, 7:07
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

autor: Superbia » 21 kwie 2008, 13:36

Krakowskim targiem postanowiłem ostatnio kupić kuchnię gazowo-elektryczną. :D
Przez ostatnie dwa lata byłem zmuszony pichcić na płytach elektrycznych i szczerze mówiąc postanowiłem olać koszty i wrócić do starego dobrego gazu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak mi brakuje podrzucania naleśników, szybkiego podpiekania steków (chrzanić beztłuszczowe smażenie, niech żyje masło!) albo wrzucania np. krewetek w sezamie na rozgrzany wok. Uwielbiam pichcić na silnym ogniu i mam nadzieję, że ten jeden palnik z potrójną koroną mi wystarczy. 8)

marika
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 06 maja 2008, 7:15

autor: marika » 10 maja 2008, 9:50

Ja też wole kuchenki gazowe niż elektryczne :mrgreen: O wiele szybciej dochodzą mi potrawy oraz nie muszę sie bać przepięć w mieszkaniu.
Myślimy z mężem nad budową domu i też najprawdopodobniej będziemy chcieli z mieć dom z gazem. Jak nie ziemnym to z płynnym 8)

Krzysztof Piotr
Aktywny
Aktywny
Posty: 152
Rejestracja: 26 lut 2007, 11:13
Lokalizacja: Pomorsko
re

autor: Krzysztof Piotr » 10 maja 2008, 17:42

Ja ide na kompromis będe miał płyte indukcyjną-i przy okazji dwupalnikową płyta gazową :wink:

membrana
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 19 maja 2008, 14:12

autor: membrana » 20 maja 2008, 11:26

słuchając wiadomości można popaśc w jakiś rodzaj paranoi. chciałoby się nie mieć nic wspólnego z gazem i najchętniej odciąć go w ogole w mieszkaniu. Chętnie bym wymienila plyte gazowa na elektryczną, ale martwię sie o koszta no i ..... przeciez sasiedzi uzywaja gazowej, wiec jesli ja nie bede miala gazu, zawsze istnieje prawdopodobienstwo, ze to oni mnie wysadza w powietrze ;)

krzysztofkhn
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 73
Rejestracja: 30 kwie 2009, 11:18
Lokalizacja: zgierz

autor: krzysztofkhn » 21 maja 2009, 10:45

Szanowni !

Gaz ! Gaz ! Gaz !

Jest istotnie tańszy.

Mam go od 50 lat i umiem na nim gotować.

Na kuchni elektrycznej pewnych rzeczy się nie zrobi.

Popatrzcie na knajpy. Gdzie tylko można gotuje się na gazie.

Dobrze wyregulowane palniki gazowe nie brudzą.

Nadto - jedna uwaga. Tylko osoby dużo gotujące doceniają palniki gazowe.
Osoby gotujące z doskoku / odgrzewające / po prostu o tym nie mają pojęcia.

Pozdrawiam Serdecznie.

dorcia
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 12 mar 2007, 20:22

autor: dorcia » 02 cze 2009, 8:30

A ja mam pytanie:
jeśli pomijam koszty, jak to jest z samym gotowaniem?
Znajoma ma elektryczną i mówi, że nie może na niej zrobić naleśników, a większość smażonych kotletów wychodzi raczej duszona. W ostatnich postach też poruszono tą kwestię. Dla mnie to jest zasadnicza sprawa.
Czy tak samo zachowuje się indukcyjna?
Proszę o opinię.
Pozdrawiam Dorcia

krzysztofkhn
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 73
Rejestracja: 30 kwie 2009, 11:18
Lokalizacja: zgierz

autor: krzysztofkhn » 04 cze 2009, 18:08

Witaj !

Oczywiście .
Na elektrycznej nie uzyskasz temperatury .
Jeśli chcesz gotować , to gaz.

Twoja znajoma ma racje . Do przygotowania niektórych potraw trzeba dostarczyć dużo ciepła w krótkim czasie. Tego kuchnie elektryczne nie zapewniają.

Pozdrawiam.

P.S. Na tym forum niech wypowiadają się normalni ludzie , a nie klakierzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i handlowcy.

Pozdrawiam
krzyś.

paniwiosna
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2010, 9:49
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: paniwiosna » 24 mar 2010, 9:52

ja wlasnie przymierzam sie wymienic na elektryczn ale czy ktos mozemi doradzic jaka: mam dwie na oku: -.tanieje.pl/product_info.php/cPath/26_74/products_id/945 albo ta : -tanieje.pl/product_info.php/cPath/26_74/products_id/785 doradzcie...

DredloQ
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 15 wrz 2009, 15:45
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: DredloQ » 24 mar 2010, 18:05

paniwiosna ale z Ciebie kuchara skoro dwa palniki elektryczne w domu Ci wystarczą.
A tak wracając do tematu to tylko kuchenka gazowa. Ja muszę korzystać z gazu z butli :? (wystarczyło wymienić dysze i nie kopci) ale i tak nie zamienię na elektryczną:)
Lubię gotować i lubię jeść:):):)
Pzdr

krzysztofkhn
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 73
Rejestracja: 30 kwie 2009, 11:18
Lokalizacja: zgierz
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: krzysztofkhn » 24 mar 2010, 22:13

Witaj !

Te kuchenki , to dobre na działkę i tylko jak jadę tam sam i mam jedzonko przygotowane w słoiczkach.
W DOMU MINIMUM TRZY PALNIKI .

Pozdrawiam.
krzyś.

YorkSalonMeblowy
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 90
Rejestracja: 14 sty 2010, 9:23
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: YorkSalonMeblowy » 26 mar 2010, 15:17

A nie zastanawialiście się and indukcyjną? W sumie jest o wiele bezpieczniejsza niz elektryczna czy gazowa.

Sortis
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 30 wrz 2008, 13:27
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: Sortis » 17 kwie 2010, 8:10

Ja kupuję do siebie płytę indukcyjną - bezpieczna oszczędna zdrowa.

Fakt drogo wychodzi i płyta i garnki specjalne ale coś za coś. Moja Pani chce płyte i płyte mieć będzie, ja przecież gotował nie będę :)

krzysztofkhn
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 73
Rejestracja: 30 kwie 2009, 11:18
Lokalizacja: zgierz
Re: Gazowa czy elektryczna?

autor: krzysztofkhn » 17 kwie 2010, 21:00

Widzę że trzeba powtórzyć :

Kucharze - gaz wyłącznie.
Gotujący obiady - może być indukcja.
Odgrzewający - tylko nie elektryczną , bezwładność , czas.

Pozdrawiam.
krzyś.


Wróć do „Kuchnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości

Gotowe projekty domów