stary komin

Komin jest nieodłączną częścią systemu ogrzewania i wentylacji - odprowadza spaliny i dym wytwarzany przez domowy sprzęt. O tym jaki wybrać komin zależy od sposobu ogrzewania domu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się wszystkiego o systemach kominowych koniecznie wejdź do tego działu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

larken
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:02
Lokalizacja: Konin
stary komin

autor: larken » 19 lut 2010, 10:09

witam mam powany problem z kominem (zob zdjęcie)
Zaczne od początku.
To jest stary dom, komin był caly brazowy i sypal sie z niego "tynk" tak wiec zdrapalem co zeszlo, dobrze zagruntowalem i go obrobilem tynkiem maszynowym mp 75 i co sie stalo? nadal przebija ta niby rdza. Co zrobic z tym. Z tego co pamietam to kiedys juz dawniej ten komin byl paleniskowym a juz od paru lat sluzy jako wentylacja.
Czy da sie jakos obrobic zeby nie przebijal? czy sie nie meczyc i KG na niego przykleic?
Prosze o pomoc

samouk
Re: stary komin

autor: samouk » 19 lut 2010, 20:13

Jeśli "przebija", to znaczy, że jest nieszczelny i stare produkty spalania (np. sadza) mają tę brzydką właściwość, że "wychodzą" uparcie na każdy nowy tynk. Dlatego NIGDY nie wolno stosować rozbiórkowej cegły kominowej na ściany! Nie kładłem jeszcze k-g na taki "przepuszczający" sadzę komin, dlatego nie wiem, jak się zachowa taka płyta (oby nie tak samo jak tynk cementowo-wapienny). Zastanawiam się, czym by ten komin można było odizolować lub czym zaimpregnować tę płytę k-g. Może pomoże ktoś, kto już "ćwiczył" taki temat?
Pozdr.
Jerzy

ondre
Aktywny
Aktywny
Posty: 118
Rejestracja: 04 paź 2005, 10:23
Lokalizacja: Bytom
Re: stary komin

autor: ondre » 20 lut 2010, 19:48

A ja okleiłbym go styropianem takim do ociepleń. Potem wtopił i zatarł siatkę. Będzie wyglądał jak nowy. I uszczelni się. :idea: :lol: Coś mi wygląda że dostaje się do niego za dużo wilgoci od góry zwłaszcza teraz. A może też mały daszek z góry? Ja mam cos podobnego z moim wentylacyjnym kanałem.

KRZYSZTOF123
ZABLOKOWANY
Posty: 36
Rejestracja: 20 lut 2010, 20:05
Re: stary komin

autor: KRZYSZTOF123 » 20 lut 2010, 20:45

Witam
Kiedy komin przesiaka zapachem wewnatrz pomieszczen jest pewien sposob ktory to moze zlikwidowac.
TYM SPOSOBEM JEST SZKLO A PRECYZYJNIEJ SZYBA.Nalezy skuc tynk i na szerokosc komina klejem cementowym od sufitu po podloge danego pomieszczenia przymierzyc i przykleic platy szyby.Szyba nigdy nie przepusci wilgoci ani zapachu.Polecam ten sposob u mnie dziala.Pozdrawiam forumowiczow.

ondre
Aktywny
Aktywny
Posty: 118
Rejestracja: 04 paź 2005, 10:23
Lokalizacja: Bytom
Re: stary komin

autor: ondre » 20 lut 2010, 21:41

Dałeś też chyba za tą szybę swoje zdjęcie :!: by ludzie wiedzieli kto to wymyślił :idea: :lol: :lol: :lol:

samouk
Re: stary komin

autor: samouk » 20 lut 2010, 21:53

ondre pisze:A ja okleiłbym go styropianem takim do ociepleń. Ja mam cos podobnego z moim wentylacyjnym kanałem.

Witaj Andrzeju!
NIE WOLNO ocieplać kanałów spalinowych żadnymi PALNYMI materiałami (styropian jest materiałem palnym) :evil: !!! Jeśli już, to ognioodporną wełną mineralną. Za to nie ma problemu, aby ocieplić styropianem komin zawierający WYŁĄCZNIE kanały wentylacyjne :) .

Pozdrawiam
Jerzy

samouk
Re: stary komin

autor: samouk » 20 lut 2010, 22:32

Post Scriptum dla ondre
Tę przestrogę napisałem dla tych, którzy czytają w pośpiechu i mogliby pomyśleć, że kanał spalinowy też można ocieplać styropianem. Ale wiemy oczywiście, że chodzi tu o STARY KANAŁ SPALINOWY, który obecnie będzie już służył WYŁĄCZNIE do wentylacji.

Jerzy

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1776
Rejestracja: 05 lis 2008, 22:07
Re: stary komin

autor: Interno » 21 lut 2010, 11:11

Taki podobny komin zaizolowałem betonkontaktem Knaufa 2X i na to nakleiłem płytę gipsową. Było to ponad 4 lata temu i wszystko jest OK.

larken
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:02
Lokalizacja: Konin
Re: stary komin

autor: larken » 22 lut 2010, 19:35

hmm komin sluzy jako wentylacja teraz.
A co do styropianu to byl bardzo dobry pomysł chociaż zrobilem inaczej.
Przybilem folie i przykrecilem KG na szybki montaz. wiele osob mogloby zadac pytanie dlaczego tak? otoz gdybym KG przykleil na klej to zapewne znowu bylyby plamy a tak to operacja przyklejania plyty odbyla sie bez wody i mysle ze bedzie ok;)
Co o tym pomysle sadzicie?

Dziękuje za wasze opinie;) naprawdę

ondre
Aktywny
Aktywny
Posty: 118
Rejestracja: 04 paź 2005, 10:23
Lokalizacja: Bytom
Re: stary komin

autor: ondre » 22 lut 2010, 19:46

Łączenia dobrze zafuguj :!: oczywiście, że tak też może być :idea:

samouk
Re: stary komin

autor: samouk » 22 lut 2010, 21:15

larken pisze: Przybilem folie. Co o tym pomysle sadzicie?

Może i niezły pomysł, byle to była folia odpowiednio gruba (np. folia fundamentowa lub t. zw. budowlana). Bo jakbyś dał np. jakąś membranę dachową, to po paru latach może skruszeć i problem znowu się pojawi.

Pozdro...
Jerzy

larken
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 08 gru 2009, 12:02
Lokalizacja: Konin
Re: stary komin

autor: larken » 23 lut 2010, 10:37

dałem folie którą kładłem pod regipsy. Ta żłółtą w kłąbku się ją kupuje jest 100m. Dość gruba jest takze mysle ze bedzie ok;)


Wróć do „Kominy, Systemy kominowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów