Woda ze strumyka - jaka pompa?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

baloonex
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2008, 1:42
Woda ze strumyka - jaka pompa?

autor: baloonex » 10 lut 2008, 12:49

Witam wszystkich mam taki problem..

Obok mojego domku plynie sobie mala rzeczka. Znajduje sie 5 m pod poziomem pompy a rura jest poprowadzona pod katem okolo 45 stopni i ma dlugosc ok 11 m. Rura zakonczona jest zaworem zwrotnym.

Kupilem do tego pompe Inox 1000 o mocy 1000W. Pompuje z glebokosci max 8 m. Wszystko podlaczylem a tu nic. kompeltnie nic nie zasysa. Nie jestem ekspertem ale czy ta pompa nie powinna wytwarzac jakiegos wiekszego podcisnienia ? \

jak rozwiazac ten problem...
moze pompa nie jest odpowiednia...

pozdrawiam
Daniel

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 10 lut 2008, 13:48

Aby pompa mogła zassać wodę,musi zostać zalana wodą!Jeżeli zawór zwrotny który dałeś na dole nie trzyma i cała woda cofa się do rzeczki to za każdym razem chcąc pobierać wodę,będziesz musiał zalewać! A dałeś sito na ssaku?

JBZ
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 21 maja 2007, 0:26
Lokalizacja: portal BDB
Kontaktowanie:

autor: JBZ » 10 lut 2008, 14:03

Nie wierzę, aby pompa o tak małej mocy miała wysokość ssania 8 m. Sprawdź ile wynosi jej wysokość podnoszenia i jeśli jest większa niż te 5 m, przenieś pompę do strumienia, wtedy nie będziesz musiał jej zalewać - jeśli konstrukcja pompy, a szczególnie jej łacza elektrycznego nadaje się do pracy pod wodą!

Jerzy Zembrowski

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 10 lut 2008, 14:05


JBZ
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 21 maja 2007, 0:26
Lokalizacja: portal BDB
Kontaktowanie:

autor: JBZ » 10 lut 2008, 14:19

Nie wydaje się, że pompa jest taka jak w przytaczanym linku, gdzie występuje hydrofor 3AL-KO HW 1001 INOX i jego wysokość ssania wynosi 9 m, zaś baloonec podaje 8 m.

Baloonex podaj bliższe informacje, co tak naprawdę zamontowałeś?

Jerzy Zembrowski

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 10 lut 2008, 14:24

Jak by nie było,to żadna pompa(poza chyba tzw.żabą) na sucho nie zassie z takiej wysokości.

JBZ
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 21 maja 2007, 0:26
Lokalizacja: portal BDB
Kontaktowanie:

autor: JBZ » 10 lut 2008, 14:37

Przeczytaj opis hydroforu wskazanego linkiem - zaśsie!

Jerzy Zembrowski

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 10 lut 2008, 14:57

Odpowiem przekornie..na płocie pisało dupa.Pogłaskałem i drzazga mi weszła :lol: A tak na poważnie,to jaką rurą i jakiej średnicy jest zasysana woda?No i sito na ssaku,czy jest,a jeśli jest,to czy nie zapchane.Jeszcze raz sprawdzić kierunek przepływu zaworu zwrotnego.Myślę że więcej nie można bez odpowiedzi zainteresowanego doradzić.

JBZ
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 21 maja 2007, 0:26
Lokalizacja: portal BDB
Kontaktowanie:

autor: JBZ » 10 lut 2008, 15:13

Także ja mam wątpliwości o ssaniu z głębokości 9 m bez zalania wodą, ale zacytowałem tekścik z karty producenta. :lol:

Humor mam zawsze tym lepszy, im gorsze lub cięższe są przypadki zgłaszanych problemów. Uwielbiam grzyby i wilgoć na ścianach, zalewanie, cieknące dachy czy tarasy, spękane elewacje, odpadające tynki, wybuchające kotły itp. :P

Jerzy Zembrowski

baloonex
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2008, 1:42
Usterka usunięta

autor: baloonex » 10 lut 2008, 19:46

Z gory dziekuje za tak szybkie odpowiedzi.

No wiec po napisaniu posta cos mnie tknelo i zaczelem sprawdzac czy waz ssacy nie jest dziurawy ani czy nie jest zepsuty zawor zwrotny. Zawor byl ok, ale po dokladnym sprawdzeniu rury okazalo sie iz nie jest szczelny na laczeniu i wodocznie zasysalo powietrze zamiast wody.

A co do niedowiarkow to jest to pompa do max glebokosci ssania 8 m i wysokosci pompowania max 45. Moc 1000W, srednica 1 cal.

Pojawil sie niestety drugi problem gdyz chce ta pompe uzyc do nawadniania dosc duzego ogrodka a cisnienie wyjsciowe nie jest zadowalajace.
Oddalem wiec pompe i zastanawiam sie czy zastosowanie pompy ze zbiornikiem da leprzy efekt i jaka pompe zastosowac do takiego zbiornika oczywiscie z wylacznikiem cisnieniowym.

pozdrawiam
Daniel

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 467
Rejestracja: 11 sty 2008, 19:30
pompa

autor: mezik0 » 10 lut 2008, 20:47

co to za pompa bo ci niewierze 45m podnoszenia to niemożliwe i 1000w

JBZ
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 21 maja 2007, 0:26
Lokalizacja: portal BDB
Kontaktowanie:

autor: JBZ » 11 lut 2008, 1:27

Tak, to możliwe, ale cwaniakujący producenci nie podają charakterystyki pompy, lecz wypisują na opakowaniach bzdury. Wysokość podnoszenia 45 m pompa osiągnie, ale przy wydajności bliskiej 0.

Do takiego podlewania, kup pompę z hydroforem - taki agregacik.

Jerzy Zembrowski

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
pompa

autor: Paweł_Małek » 12 lut 2008, 18:59

Zadna pompa odsrodkowa nie zaciagnie na sucho - jesli jest to tzw pompa samozasysajaca to minimum jej wnetrze musi byc zalane woda!
Na poczatku rurociagu zamontowac zawor zwrotny z sitem, a tuz przy pompie zamontowac dodatkowy filtr siatkowy. Gdzy uszkodzeniu ulegnie to sito na poczatku to filtr uchroni pompe przed zniszczeniem.
dobrze jest zamontowac dowolny czujnik pracy na sucho - jesli bedzie malo wody i zaciagniete zostanie powietrze - to pompa bedzie caly czas pracowac, resztki wody sie zagrzeja, co spowoduje odksztalcenie czesci z tworzyw sztucznych i zniszczenie uszczelnienia walu.
Czesto pompy "inox" maja tylko korpus z nierdzewki a "bebechy" sa z tworzywa!

Baniek
Początkujący
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 02 wrz 2014, 16:44
Re: Woda ze strumyka - jaka pompa?

autor: Baniek » 26 lip 2016, 22:10

a ktoś z Was próbował z motopompą Kruzera? moim zdaniem jak ich cały sprzęt..jest to dobra rzecz za rozsądną cenę. pompa działa długo o stabilnie. i nie chłonie dużej ilości paliwa.

Elom
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 23 sie 2016, 21:24
Re: Woda ze strumyka - jaka pompa?

autor: Elom » 23 sie 2016, 21:26

ja mam Kruzera, dobry sprzęt, solidny, równomiernie pracuje. no i działa u mnie już drugi sezon bez zarzutu. jest jak najbardziej ok


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości

Gotowe projekty domów