Przytkana rura?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Przemo
Przytkana rura?

autor: Przemo » 21 gru 2004, 10:31

Pomocy. Od pewnego czasu zauważyłem ,że woda wypływajaca z baterii w
łazience ma slabe ciśnienie( tylko zimna-mniej
uzywana).Podejrzewam,zakamienienie odcinka rury - pod kafelkami.Czy jest
coś aby usunąć kamień bez dewastowania kafelków?
Pzdr

Gość
Przytkana rura??

autor: Gość » 22 gru 2004, 19:02

Sprawdź kolego najpierw czy przypadkiem nie masz zapchanego zaworu (odkręć baterię i sprawdź) zanieczyszczeniami z wody (różne piaski itp). Poza tym nie słyszałem o środkach odkamieniających do rur, z których płynie woda przeznaczona do picia.

Kaman

autor: Kaman » 23 gru 2004, 9:49

To właśnie może być przyczyna. Miałem to samo u siebie. Po remoncie instalacji w mieszkaniu wyżej spadło ciśnienei. Odkręciłem baterię, a tam było pełno jakiegoś osadu. No i baterja już długo nie pociągnęła bo sie chyba głowice popsuły od tego piachu.

J. Shtur

autor: J. Shtur » 05 sty 2005, 10:07

"Nie ma takiej rury na świecie, której nie można odetkać..."

M. Stuhr

autor: M. Stuhr » 13 sty 2005, 18:59

zgadzam się

kedziorq1
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2007, 23:07

autor: kedziorq1 » 26 paź 2007, 23:13

Witam

mam podobny problem ale niestety przeczyszczenie kranow nie pomoglo... podejrzewam trojnik ktory jest zaraz za zaworem glownym...ostatnio byl wymieniany i jakas gruda kamienia zatkala trojnik... albo kolano< nie wiadomo co tam jest> probowalem przedmuchac instalacje ...troche pomoglo bo woda jest ale o mniejszym cisnieniu< wczesniej nie leciala ani kropelka> nie ma zadnego zrodka ktory nie rozszczelniajac ukladu usunie kamień z rur?

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 27 paź 2007, 16:53

Usuwanie wszelkich problemów z ciśnieniem należy zaczynać od końca,czyli od siateczki na końcu wylewki kranu.Potem trzeba zajrzeć do (jeśli jest) filterka w zaworku pod blatem.
A jak już tam jest ok,wtedy można rozkręcić baterie.
Wbrew powszechnemu przekonaniu te nowe baterie z wajchą są o wiele bardziej odporne na zanieczyszczenia,niż baterie grzybkowe.Potrafią funkcjonować kilkanaście lat.Ale,jak wszędzie zdarzają się wyjątki.
Pozostaje jeszcze siateczka przed wodomierzem.Tam często zatrzymują sie niezłe kęsy.
Jak dotąd nie słyszałem jeszcze o jakimś sposobie usuwania kamienia z rur.I bardzo dobrze,bo gdyby coś takiego zastosować ze starej rury zostało by tylko sito.Przecież ten kamień stanowi jednocześnie sporą część ścianki rury,i gdyby go usunąć woda tryskała by z niej jak z prysznica.
adam

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 461
Rejestracja: 23 sie 2007, 16:29
Lokalizacja: Bytom

autor: Shive » 29 paź 2007, 19:21

rozkręć wodomierz, jeżeli jest ciśnienie przebij odwrotnie poprzez kran może wyleci kamyczek wędrowniczek, choć nie powinien bo sitko też ma wodomierz

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 07 lis 2007, 16:39

Nie wiem jak jest u ciebie, ale ja bym sprawdził czy przypadkiem wężyk między baterią a zaworkiem na ścianie nie jest skręcony. Oczywiście jeżeli masz tak łąćzone baterie.

hydropath
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 19 gru 2012, 20:12
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:
Re: Przytkana rura?

autor: hydropath » 19 gru 2012, 20:24

witam,

Niestety problem jest znacznie gorszy, bo o ile widać ten osad wapienny w łazience o tyle w innych miejscach on jest mniej widoczny. Jest jedna metoda uzdatniania wody która jest dosyć tania w utrzymaniu, bo kosztuje mniej niż włączony router do wifi. Niestety w Polsce na razie mało popularna choć przywożą i stosują ją zagraniczni inwestorzy, gdyż u nich jest ona na pierwszym miejscu. To jest technologia Hydropath. W Polsce blokowana przez lobby które woli tradycyjną metodę chemiczną. Dlaczego? A no z prostego powodu - na starej technologii można więcej zarobić, a tutaj wydatek jest jednorazowy i problem rozwiązany.
pozdrawiam
Przedstawiciel Hydropath na Polskę


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów