problem ze studnią głębinową

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jacagame
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 04 lis 2011, 18:19
Lokalizacja: Płock
problem ze studnią głębinową

autor: jacagame » 04 lis 2011, 18:38

Witam szanownych forumowiczów,

Piszę ponieważ już mi ręce opadają.
Problem mój polega na tym, że prawdopodobnie brak wody w studni głębinowej.
Może znajdzie się ktoś kto mi doradzi w tym temacie. Krótko przedstawię o co chodzi.

Potrzebuję wody na działce. Nie mam możliwości podłączyć się pod instalację ogólną (wodociągi miejskie). Postanowiłem wywiercić studnię głębinową.
Przyjechała ekipa, walczyli z odwiertem tydzień - kamienie, iły itp.
Po tygodniu stwierdzili, że na 45 metrach jest woda, ponieważ zauważyli żwirek podczas wiercenia na tej głębokości. Włożyli rury 110mm, obsypali żwirem i wypłukali.

Ja na drugi dzień zamontowałem zestaw hydroforowy, chciałem sprawdzić dokąd sięgnie mi pompa i okazało się, że na ok. 40m pompa w pady jakby w muł. Uniosłem na 36m, włączyłem pompę poleciało trochę wody z mułem i dalej kaplica. Po ok 2h uruchomiłem pompę ponownie i znów trochę wody z mułem (ok 50l) i koniec.

Czy ja jeszcze coś mógłbym dalej z tym zrobić? Myślę o ponownym wypłukaniu rury.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Jacek
Jacek

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 766
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Alibaba » 05 lis 2011, 11:34

1. Firma której powierzyłeś to zadanie, to kompletne nieporozumienie.
2. Jeżeli ta praca faktycznie tak wyglądała jak napisałeś, to nie zrobili podstawowej rzeczy jaką jest "pompowanie wstępne" określające wydajność studni oraz niejako przy okazji wypłukanie wszelkich nieczystości po odwiercie. A to, że po włączeniu pompy pokazuje się razem z wodą muł, może świadczyć o złym wykonaniu samego filtra, co kompletnie już taką firmę dyskwalifikuje.
3. Sądzę , że pieniądze już zapłaciłeś i teraz Ty pozostałeś z problemem.
4. W tym konkretnym przypadku, możesz spróbować wiercić głębiej mając nadzieję, że trafisz w końcu na wodę.
5. Innym rozwiązaniem jest najpierw dotrzeć gdzieś do map geologicznych określających zasoby wodonośne na Twoim terenie (często coś takiego mają w Starostwach Powiatowych, Wydział Rolnictwa,Leśnictwa i Ochrony Środowiska), i jeżeli okaże się,że woda jest, to tak jak pisałem albo ten otwór pogłębić albo robić nowy.

jacagame
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 04 lis 2011, 18:19
Lokalizacja: Płock
Re: problem ze studnią głębinową

autor: jacagame » 05 lis 2011, 15:49

Witam,

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Zgadzam się w 100% ze tymi stwierdzeniami. Uważam, że właśnie tak powinna wyglądać kolej rzeczy.
Ale jak to u nas Polak mądry po szkodzie, a mnie się strasznie spieszyło.
Zapłaciłem ok. 15% całej sumy. Tyle, że zostałem z całym zestawem ale myślę, że uda mi się go odsprzedać.
Zadzwonił do mnie dziś studniarz i powiedział, że się skontaktował ze znajomym geodetą, który powiedział mu, że na tym terenie woda jest na głębokości ok. 120m.
Nasuwa się natychmiast pytanie dlaczego tego nie zrobił przed wykonaniem odwiertu?
Studniarz sugeruje, że chce się podjąć wiercenia. Odpowiedziałem, że się zastanowię.
Szczerze do końca nie jestem przekonany co do wiercenia. Czy ktoś mi coś podpowie?

Pozdrawiam wszystkich
Jacek
Jacek

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 766
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Alibaba » 05 lis 2011, 17:53

jacagame pisze:Zadzwonił do mnie dziś studniarz i powiedział, że się skontaktował ze znajomym geodetą, który powiedział mu, że na tym terenie woda jest na głębokości ok. 120m.

Jeżeli nie pomyliłeś geologa z geodetą, to pogoń tego studniarza.
Tak jak sugerowałem, sprawdź w dokumentach zasoby i warstwy wodonośne. Z głębokości 120 m., to już i pompa będzie musiała być "po byku" i na potrzeby domowe inwestycja może być kompletnie nieopłacalna.[/u][/i]

Awatar użytkownika
Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5110
Rejestracja: 21 lut 2008, 18:53
Lokalizacja: Żory - śląskie
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Bolas » 23 sty 2015, 6:23

I złoty szpadel za odkopanie tematu studni sprzed 4lat. Gość pewnie czeka jeszcze na porady.

Awatar użytkownika
Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5110
Rejestracja: 21 lut 2008, 18:53
Lokalizacja: Żory - śląskie
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Bolas » 25 sty 2015, 12:17

ŁaŁ Pierwsze 12 zeta przyrobione! Gratuluję.

Obrazek

michaal85
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 15 gru 2014, 13:06
Re: problem ze studnią głębinową

autor: michaal85 » 29 sty 2015, 13:59

Z wlasnego doświadczenia mogę zarekomendowac Ci http://www.geoprojekt.szczecin.pl/, tez jakis czas temu miałem problemy ze studnia glebinowa, udzielili mi naprawde profesjonalnej pomocy, dzieki ktorej znalazłem wyjscie z sytuacji

Awatar użytkownika
Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5110
Rejestracja: 21 lut 2008, 18:53
Lokalizacja: Żory - śląskie
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Bolas » 29 sty 2015, 17:24

Bomba. Szkoda że nie opisujesz szczegółowo co za co i po co. Ale kolejne 6gr zarobione za linka w poście.

MichalBudowniczy
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 440
Rejestracja: 21 sty 2015, 13:57
Re: problem ze studnią głębinową

autor: MichalBudowniczy » 24 kwie 2015, 7:39

W takich przypadkach zawsze polecam udać się do firmy zajmującej się tym niż robić wszystko na własną rękę. Mi niedawno w wykopaniu studni głębinowej pomogła firma http://www.geotest.biz.pl/ i mogę polecić z czystym sumieniem.

kamila9808
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 43
Rejestracja: 02 lip 2015, 9:55
Re: problem ze studnią głębinową

autor: kamila9808 » 03 lip 2015, 15:01

Ja mogę polecić tę firmę http://www.hydroel.com.pl/ Kopali u mnie firmę i nie mam się do czego przyczepić.

Kowsjusz
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 88
Rejestracja: 20 lip 2016, 9:41
Re: problem ze studnią głębinową

autor: Kowsjusz » 27 lip 2016, 10:57

Sąsiedzi mieli problem ze studnią głębinową jednak szybko sobie z tym poradzili ponieważ okazało się, że problem tkwił w montażu instalacji wodnokanalizacyjnej. Polecam więcej poczytać o tym tutaj.


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów