Niskie ciśnienie wody

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kako
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2008, 22:02
Niskie ciśnienie wody

autor: kako » 26 sty 2008, 22:13

Witam.
Mam następujący problem. Chodzi o ciśnienie wody, które pobieram z wodociągów. Do ogrzewania służy ogrzewacz przepływowy, jednakże z powodu bardzo niskiego ciśnienia niekiedy nawet ogrzewacz nie odpala, nie wspomnę już o tym, że prysznic który posiada hydromasaże nie jest wykorzystywany ponieważ ciśnienie wody nie daje żadnego skutku. Czy są jakieś możliwości zwiększenia ciśnienia wody w obiegu domu?

Pozdrawiam

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 26 sty 2008, 23:12

Do ogrzewania służy ogrzewacz przepływowy
Jaki? gazowy czy elektryczny?Firma,model,jakie jest ciśnienie zimnej???Jakie krany(z mieszaczem czy zwykłe za komuny)

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 461
Rejestracja: 23 sie 2007, 16:29
Lokalizacja: Bytom
Re: Niskie ciśnienie wody

autor: Shive » 27 sty 2008, 1:17

kako pisze:Witam.
Mam następujący problem. Chodzi o ciśnienie wody, które pobieram z wodociągów. Do ogrzewania służy ogrzewacz przepływowy, jednakże z powodu bardzo niskiego ciśnienia niekiedy nawet ogrzewacz nie odpala, nie wspomnę już o tym, że prysznic który posiada hydromasaże nie jest wykorzystywany ponieważ ciśnienie wody nie daje żadnego skutku. Czy są jakieś możliwości zwiększenia ciśnienia wody w obiegu domu?

Pozdrawiam

Nie odpala czyli gazowy - zob sitka przy końcówkach baterii
Jak zimna woda leci ? jak słabo to kamyczki wedrowniczki w sitku wodomierz
Ps. Przy piecu gazowym hydro i inne masaże będzie zawsze źle działało, będzie zapalał i gasł nie dając efektu pec gazowy potrzebuje odp cisnienia by działał w tym wypadku lepszy bojler piszę odpowiadając na ślepo :lol:

kako
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2008, 22:02

autor: kako » 27 sty 2008, 3:55

Przepływowy jest elektryczny tak jak i cała reszta. W domu nie ma w ogóle gazu, tzn. jest nieużywany, a jeżeli chodzi o firme i model to postaram się napisać dzisiaj ale jak wstane;)
ps.w domu są zainstalowane trzy przepływowe. Jeden do obsługi łazienki na parterze i w "piwnicy", drugi do obsługi kuchni, a trzeci do obsługi łazienki na piętrze. Problem z ciśnieniem występuje w każdym z tych miejsc, po prostu tak jakby słabe było ciśnienie które dochodzi do domu. Dodam, że jest to szeregowiec położony w centrum dość sporego miasta.

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 27 sty 2008, 21:54

Jakie tam są rury wodne?Ile lat ma instalacja?
adam

wasser
Aktywny
Aktywny
Posty: 174
Rejestracja: 28 lut 2007, 14:00

autor: wasser » 28 sty 2008, 7:25

adamis pisze:Jakie tam są rury wodne?Ile lat ma instalacja?

Zastanawiałem się, kiedy pojawi się to pytanie. Przecież najpierw trzeba wiedzieć jakim rzeczywistym ciśnieniem "dysponuje" odbiorca wody, a na to ma wpływ oprócz ciśnienia z sieci wodociągowej także długość i średnica przyłącza (to samo tyczy się wewnętrznej instalacji), wiek przewodów doprowadzających wodę, a co za tym idzie ich rzeczywisty stan techniczny. W przypadku domków szeregowych zdarzało się, że były zasilane jednym przewodem, który wewnątrz szeregowca "rozchodził się" na poszczególne budynki, a bywało i tak, że każdy domek zasilany był indywidualnym przyłączem bezpośrednio z sieci wodociągowej. Najpierw proponowałbym wezwać "wodociągi" by sprawdziły jaki jest stan techniczny przyłącza wody, a następnie (niezależnie od wyników sprawdzenia stanu przyłącza) należy sprawdzać stan instalacji wewnętrznej, a potem można "rozbierać" na czynniki pierwsze armaturę, urządzenia podgrzewające wodę itd..

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 28 sty 2008, 8:53

Takie szeregowce budowano często w latach 70-80-tych.Miałem już do czynienia z instalacją w takim domu z roku 89.Rury ocynk po 12-tu latach były w tragicznym stanie.
Przerdzewiałe,zakamienione.Przyszedłem wymienić jedną złączkę a skończyło się na wymianie całej instalacji na 3 kondygnacjach.
Na dole to się nawet nie kurzyło podczas kucia,tyle było w ścianie pod kafelkami wilgoci z przerdzewiałej rury.
adam

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 461
Rejestracja: 23 sie 2007, 16:29
Lokalizacja: Bytom

autor: Shive » 28 sty 2008, 20:13

Ja bym zrobił tak:
Zakręcił sobie zasuwę przed budynkiem, rozkręcił zaplombowany wodomierz i go sprawdził razem z zaworem głównym w budynku, puścił sobie wodę jak to mówią na fuul i podziwiał cisnienie a póxniej myślał nad dalszymi skutkami niedoboru przy kapieli :lol:

74
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 12 gru 2007, 12:16

autor: 74 » 28 sty 2008, 20:21

może jeszcze malo widzialem ale nigdy nie spotkałem podgrzewacza przeplywowego (przewidzianego na użytek domowy a nie przemysłowy ) który da radę baterii termostatycznej bądź hydro
wydatek takich wynalazkow to ok. 10-15 l/min a zapotrzebowanie termostatów 20 i więcej l/min

74
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 12 gru 2007, 12:16

autor: 74 » 28 sty 2008, 20:39

teraz coś na temat
ciśnienie z sieci powinno być coś ok 2-4 bar
jeżeli jest takie to do sprawdzenia sa wszelkie filtry ( zanieczyszczone) , reduktory (za niskie ustawienie ) i zawory ( nie do końca otwarte)
dalej jest instalacja, mógł instalator coś spaprać np. przegrzane zgrzewy na PP
a jeżeli ciśnienie w sieci jest za niskie to jedynym sposobem na podniesienie jest pompa i zbiornik hydroforowy (tzw. bufor )

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 461
Rejestracja: 23 sie 2007, 16:29
Lokalizacja: Bytom

autor: Shive » 28 sty 2008, 21:09

o hydroforze nie było mowy, ciś wodociągowe, co tyczy następnych badziejstw typu skażeniowe filtry itp to wtedy działka użytkownika posesji którą na spokojnie mozna sprawdzić mając 100% pewności, że błąd braku ciś tkwi po stronie wew bud - KAPITO ?

74
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 12 gru 2007, 12:16

autor: 74 » 28 sty 2008, 21:18

Shive pisze:o hydroforze nie było mowy, ciś wodociągowe, co tyczy następnych badziejstw typu skażeniowe filtry itp to wtedy działka użytkownika posesji którą na spokojnie mozna sprawdzić mając 100% pewności, że błąd braku ciś tkwi po stronie wew bud - KAPITO ?

pisałem o zastosowaniu pompy i hydroforu w celu podniesienia ciśnienia z sieci
pompa pobiera z sieci i podbija ciśnienie a hydrofor "magazynuje " to podniesione

Awatar użytkownika
Shive
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 461
Rejestracja: 23 sie 2007, 16:29
Lokalizacja: Bytom

autor: Shive » 28 sty 2008, 22:09

74 pisze:
Shive pisze:o hydroforze nie było mowy, ciś wodociągowe, co tyczy następnych badziejstw typu skażeniowe filtry itp to wtedy działka użytkownika posesji którą na spokojnie mozna sprawdzić mając 100% pewności, że błąd braku ciś tkwi po stronie wew bud - KAPITO ?

pisałem o zastosowaniu pompy i hydroforu w celu podniesienia ciśnienia z sieci
pompa pobiera z sieci i podbija ciśnienie a hydrofor "magazynuje " to podniesione

Po co tak zawile ? Jedno zdanko i tyle jest czasem bardziej pomocne niż wydumane inź wypsikane poematy nie znaczące nic :lol:

74
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 12 gru 2007, 12:16

autor: 74 » 28 sty 2008, 22:22

daleko mi do inż.
staram się żeby i ci z muratora pojeli o co chodzi

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 28 sty 2008, 22:29

Dopóki kako nie sprawdzi ciśnienia na wejściu tak jak pisał Shive,to możemy tu sobie dywagować. 8)
Z tym,że nie byłbym pewny,czy laik potrafi ocenić wartość ciśnienia na podstawie strumienia wody,bo z tym może mieć problem nawet mniej doświadczony hydraulik.
adam


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów