Hydrofor - jakie ciśnienie - ile powietrza w zbiorniku

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

matPROx
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 09 sie 2011, 19:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:
Hydrofor - jakie ciśnienie - ile powietrza w zbiorniku

autor: matPROx » 25 sie 2011, 18:48

Witam. mam dwa pytania

1. Jakie powinno być ciśnienie włączania a jakie wyłączania hydroforu w typowym domu jednorodzinnym. Hydrofor na 380 V. Czy są zawory ciśnieniowe do hydroforów w których mozna regulować te zakresy oddzielnie a nie na raz jak w tych starszych ?

2. Mam zbiornik ciśnieniowy. ok.300 l albo lepiej. ile tam powinno być powietrza a ile wody ? rozumiem że powietrze to spręża się i tworzy ciśnienie ale czy ilośc tego powietrza powinna być w jakiś sposób określona ?

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 766
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: Hydrofor - jakie ciśnienie - ile powietrza w zbiorniku

autor: Alibaba » 25 sie 2011, 19:28

matPROx pisze:
1. Jakie powinno być ciśnienie włączania a jakie wyłączania hydroforu w typowym domu jednorodzinnym.

ok. 2,4-3,2 bara


.
matPROx pisze: Czy są zawory ciśnieniowe do hydroforów w których mozna regulować te zakresy oddzielnie a nie na raz jak w tych starszych ?.

Od baardzo dawna nie spotkałem. Najpopularniejsze "ciśnieniówki" czyli LCA 1 i LCA 2 też mają regulację jedną śrubką w odpowiednich zakresach.

matPROx pisze:2. Mam zbiornik ciśnieniowy. ok.300 l albo lepiej. ile tam powinno być powietrza a ile wody ?

1/3 powietrza i 2/3 wody. Jak napełnisz ten zbiornik wodą w trochę wilgotnym pomieszczeniu, to na zewnętrznej ściance widać ładny mokry kołnierzyk i wiesz ile masz powietrza a ile wody.

matPROx
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 09 sie 2011, 19:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:
Re: Hydrofor - jakie ciśnienie - ile powietrza w zbiorniku

autor: matPROx » 25 sie 2011, 21:16

Dziękuję. O to chodziło. Kupuję LCA 2 w takim razie bo widziałem w necie dostępny. Zawór który ja mam ( prawdopodobnie LCA 1 ) działa ale nie da się poprawnie wyregulować zakresu. Wiem że zakres ma w sumie dwie regulacje, tj. można ustalić zakres "od - do" oraz go przesuwać ale u mnie to nie działa. zakres jest za szeroki i nie da się nic z tym zrobić, hydrofor załącza się jak już prawie woda nie leci a wyłącza jak ciśnienie jest za duże. podejrzewa że spreżyna jest juz zużyta. Mimo tego myślałem że jest jakiś elektroniczny w którym mozna start i end wyodrębnić.

Jeszcze raz dzięki ! Pozdrawiam.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 766
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: Hydrofor - jakie ciśnienie - ile powietrza w zbiorniku

autor: Alibaba » 26 sie 2011, 13:17

matPROx pisze: Mimo tego myślałem że jest jakiś elektroniczny .

Ano jest coś podobnego, poszukaj pod nazwą " Presostat", tylko, że do domku jednorodzinnego może być to przerost formy nad ..potrzebą.


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów