ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 08 lis 2017, 16:18

Witam wszystkich. Jestem nowy i wybaczcie ale nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze tutaj.
Za pompa CO na instalacje zalożylem zawor zwrotny sprezynowy firmy KFA w pionie i jak pompa chodzi to on caly czas dzwoni, za pompa CWU tez zalożylem ale w poziomie taki sam i nic nie dzwoni...
Nie wiem czy te zawory z KFA tak maja,czy musze inny zalożyc albo w innym miejscu? Troche to denerwuje przede wszystkim w nocy fajnie niesie sie po rurach.. :|

Awatar użytkownika
melmakianin
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:38
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: melmakianin » 09 lis 2017, 10:43

arek810316 pisze:Witam wszystkich. Jestem nowy i wybaczcie ale nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze tutaj.
Za pompa CO na instalacje zalożylem zawor zwrotny sprezynowy firmy KFA w pionie i jak pompa chodzi to on caly czas dzwoni, za pompa CWU tez zalożylem ale w poziomie taki sam i nic nie dzwoni...
Nie wiem czy te zawory z KFA tak maja,czy musze inny zalożyc albo w innym miejscu? Troche to denerwuje przede wszystkim w nocy fajnie niesie sie po rurach.. :|

Witam! Również jestem tu nowy - więc witam wszystkich.
Czy Kolega na pewno założył tzw. zestaw obejścia? to się tak robi:
Obrazek
Montaż zaworu zwrotnego za pompą na pewno nie jest poprawny.
Po drugie: to pytanie chyba w padło w złym wątku :wink:

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 09 lis 2017, 10:59

Jak nie ma grawitacji to po co obejscie?
Hydraulik mówi,ze nie robi się już obejscia...mam w poziomie pompe na cwu i zaraz za nia zawór i nic nie halasuje

Awatar użytkownika
melmakianin
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:38
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: melmakianin » 09 lis 2017, 11:23

arek810316 pisze:Jak nie ma grawitacji to po co obejscie?
Hydraulik mówi,ze nie robi się już obejscia...mam w poziomie pompe na cwu i zaraz za nia zawór i nic nie halasuje

napisałem PW

Jaras81
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 12 lis 2017, 0:04
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jaras81 » 12 lis 2017, 0:20

Dzien dobry.to moj oierwszy post.od dwoch tygodni jestem posiadaczem pieca od marciniaka 20kw podajnik slimakowy ekoenergia 15-25.ogrzewany dom o powierzchni 160m kw.w chwili obecnej pale mialem -kupiony w maju do pieca z podajnikiem tlokowym ktory padl 2 tyg. temu. Prosze o pomoc w ustawieniu sterownika iryd pid. Mojainstalacja wykonana 5 lat temu. Trzy obiegi bojler na ciepla wode ogrzewanie góra i ogrzewanie dół. W ogrzewaniu dół wpiete ogrzewanie podlogowe. Calosc dziala na jednej pompie CO. Zastanawiam sie nad montazem zaworu trój lub czterodrożnego który byłby obsługiwany przez sterownik.czy do takiego sterowania zaworem jest potrzebny jeszcze osobny silownik czy wystarczy pod sam zawor podpiąć sterownik. Prosze o pomoc. Do strrownika posiadam jeszcxe pilot pokojiwy ale nie mam go kiedy podłączyć. Na grzejnikach glowice termostatowe.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2949
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 12 lis 2017, 11:04

Iryd obsługuje siłownik zaworu mieszającego. Powinien być tzw 3punktowy (obojętnie czy mówimy o 4drogowym czy 3drogowym), czas otwarcia obojętny, bo to sie ustawia w sterowniku, moga być takie z 70-90sekund, moga byc ok.140sekund, moga być 250sekund

Siłownik oczywiście musisz kupić, taki, jaki będzie pasował na dany zawór mieszający
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Jaras81
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 12 lis 2017, 0:04
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jaras81 » 12 lis 2017, 11:30

Dzieki za info jarecki.a co z jwestia ustawien parametrow sterownika?czy ten zawor jest niezbedny.obecnie mam temp na kotle 55 niecwiem do konca czy jest to temo.odpowiednia.

PiK
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 17 paź 2017, 11:00
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: PiK » 14 lis 2017, 20:42

arek810316 pisze:Witam wszystkich. Jestem nowy i wybaczcie ale nie znalazłem podobnego tematu wiec pisze tutaj.
Za pompa CO na instalacje zalożylem zawor zwrotny sprezynowy firmy KFA w pionie i jak pompa chodzi to on caly czas dzwoni, za pompa CWU tez zalożylem ale w poziomie taki sam i nic nie dzwoni...
Nie wiem czy te zawory z KFA tak maja,czy musze inny zalożyc albo w innym miejscu? Troche to denerwuje przede wszystkim w nocy fajnie niesie sie po rurach.. :|


Nie wiem czy pomogę, ale u mnie był problem z zaworem sprężynowym za pompą taki, że pompa elektroniczna Wilo nie chciała startować (pokazywała błąd wskazujący na zapowietrzenie, chociaż nie była zapowietrzona). Powodem był zbyt duży opór jaki stawiała sprężyna grzybka. Wymieniłem na zawór zwrotny klapkowy, który nie posiada sprężyny i problem zniknął. Napisałem o tym ponieważ często instalatorzy montują pompy elektroniczne na obieg CO i pompy tradycyjne trzybiegowe do grzania CWU. Może Pan też ma zamontowane tego typu pompy i problem z zaworem za pompą CO jest spowodowany oporem jaki sprężyna stawia pompie elektronicznej ustawionej na mały przepływ.

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 15 lis 2017, 8:40

Dziekuje za zainteresowanie. Problem rozwiązany. W mojej instalacji nie potrzebuje ZZ wiec go wywalam.

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 15 lis 2017, 8:40

Dziekuje za zainteresowanie. Problem rozwiązany. W mojej instalacji nie potrzebuje ZZ wiec go wywalam.

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 15 lis 2017, 8:49

Pytanie do pana Jarecki79.
Posiadam Iryd Pid z kolorowym wyświetlaczem.Mam go ustawionego na 2. Kocioł. Ustawiony na 65 stopni. Wszystko ładnie chodzi i się wypala groszek.
Mam tylko mały problem otóż zanim ruszy do pełnej mocy temperatura potrafi spaść do 55.
W ustawieniach serwisowych miałem KP 43 i KI 21.
Zmieniłem tylko KP 75 a KI zostawiłem. Chciałem żeby mi szybciej startowal z wieksza moca a tak nie jest. Czy zmienić jeszcze ne KI na 30 i będzie wtedy KP 75 i KI 30 czy wrócić z KP na 43 i zmienić tylko KI na 30?...Juz sam nie wiem... Na innym forum mówią. Zeby zmieniać ten KP a KI nie ruszać,tutaj znowu odwrotnie,troche zgłupiałem....

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2949
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 15 lis 2017, 11:12

Kolego prowadzenie dyskusji o tym samym na dwóch forach mija się z celem
Zdecyduj się czy rozmawiasz tutaj czy tam.

Tam ze względu na zajęcie mojego nicka mam ksywę pieklorz, nie chce mi się dublować odpowiedzi, zdecyduj się gdzie prowadzisz rozmowę

w KP i KI generalnie się nie grzenie jak się nie wie o co chodzi, fabrycznie jest to ustawione poprawnie. Chcesz zmieniać, to musisz pobserwowac jak Ci sie kocioł oraz instalacja zachowują.

Fabryczne jest 21 na 43
można zmienić 43 na 70 aby to blisko zadanej pracowało z mniejszymi obrotami albo zamiast tego zmieniać drugi człon. To zależne jest od tego, co mamy w swojej instalacji.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

pchlistosc
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 08 wrz 2017, 9:03
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pchlistosc » wczoraj, 18:46

Dzień Dobry

mam pytanie w menu kodowym 99, którą dmuchawę wybrać dla DMUCHAWY WPA06 ?

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2949
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » dzisiaj, 15:14

ja m.in. dla tej dmuchawy preferuje nr.3
bieg 49-50%
bieg 1- 10%
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

pchlistosc
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 08 wrz 2017, 9:03
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pchlistosc » dzisiaj, 18:40

Gdzieś komuś polecałeś te ustawienia i jak je znalazłem, to po przestawieniu duchawy z pozycji pierwszej zaczęło zdecydowanie lepiej się palić. Co prawda nie wyeliminowało mi to spieków żużlowych pomimo ustawienia dmuchawy na pozycję 9 dla 100% mocy i stosunku podawania do przerwy 5/50, za to piec zdecydowanie szybciej dochodzi do swojej temperatury tyle że spala 30 kg ekogroszku na dobę przy tej pogodzie. Piec 19KW dom 140m2 + zasobnik 140 litrów


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów