Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 21 mar 2013, 20:44

Ja podałem tylko przykład, aby pokazac o co chodzi ze strefami czasowymi..

Każda instalacja deczko inna, domy także, przyzwyczajenia mieszkańców też....

Co do siebie, to ja na kotle mam ustawione przy obecnej pogodzie 47-48st.C
a na dom za zaworem mieszającym puszczam jak mi pasuje od 36st.C, gdy w dzień jest słonecznie i nie mam zamiaru grzać... po 43 w chłodnawy dzień i po 48st.C na noc...

Strefy wyłączyłem, nie chce mi sie ich ustawiać, mam na piętrze pilota i nim w razie potrzeby podnosze lub obniżam temp. za zaworem mieszającym na dom.....

CWU na stałe mam na 43st.c ustawione, bo czujnik przylgowo do rury i przy tej nastawie mam gorąca wodę.

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 22 mar 2013, 23:37

dzieki za wyjasnienia
ja jestem poczatkujacym palaczem dlatego zadaje tyle pytan
piec chodzi na ust.producenta i spala 2 wiaderka na dode,teraz potestuje go na panskich ustawieniach zobaczymy czy uda mi sie obnizyc spalanie

jeszcze raz dziekuje

miło ze ktos taki jak pan słuzy pomocą

pawelt
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2013, 18:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: pawelt » 24 mar 2013, 15:08

witam luki08.mozesz napisac jakie masz ustawienia sterownika ,pisales ze dwa wiadra spalasz,a w kilogramach ile wychodzi te dwa wiadra,czym palisz ecogroszkiem czy mialem,z jakiej kopalni,jaka kalorycznosc

luki08
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 23 paź 2012, 21:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luki08 » 29 mar 2013, 13:56

pale miałem z kopalni z Piekar Sl. nazwy nie wiem,kalorycznosci tez nie,po prostu od kilku lat kupuje opał z jednego punktu i nigdy nie narzekałem.Jezeli chodzi o wage wiaderka to tez nie wiem ok 12l.
Dodam jeszcze ze wszystko chodziło na max bo to pierwsze odpalenie w nowo wybudowanym budynku teraz poprzykrecałem grzejniki na 2-3 ,a podłgówke na3 bo nie dało sie wytrzymac( za gorąco)
ustawienia padawałem wyzej (sa to zalecane ust. producenta)
Jezeli nie umiesz sobie sam poradzic z ustawieniami to dzwon do producenta,powinien miec przeciez jakis serwis.

I z tego co wyczytałem w necie to ilosc opału zalezy od izolacji budynku,okien,dzwi,ocieplenia poddasza.Ja na tych rzeczach nie oszczedałem.Okna 3 szybowe veka, poddasze wełna 15+10,dodatkowo ociepliłem strych 15 cm

ps.20 kg groszku to moim zdaniem nie jest zle,przecierz ciepło musi sie z czegos wziąść,nie ogrzejesz domu jedną łopatką groszku na dobe

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 29 mar 2013, 15:04

luki08 pisze:
I z tego co wyczytałem w necie to ilosc opału zalezy od izolacji budynku,okien,dzwi,ocieplenia poddasza.Ja na tych rzeczach nie oszczedałem.Okna 3 szybowe veka, poddasze wełna 15+10,dodatkowo ociepliłem strych 15 cm


Dokładnie, od izolacji zależy zapotrzebowanie a więc tez końcowy dobór mocy kotła i jego spalanie....
w pierwszym sezonie, w nowym budynku może być wyższe....

luki08 pisze:ps.20 kg groszku to moim zdaniem nie jest zle,przecierz ciepło musi sie z czegos wziąść,nie ogrzejesz domu jedną łopatką groszku na dobe


:) dokładnie......

Iryd pid to fajny sterownik, przy odrobinie wprawy idzie go dopasować praktycznie do każdej instalacji.

Ja chwilowo na kotle mam Cobrę z softem s bez nastaw, ale Iryd nadal na kotle stoi i steruje zaworem mieszającym i temp. za tym zaworem na dom, tym steruje sobie z piętra Pilotem, więc mam wygodę....

Jakbym miał moduł internetowy przy Cobrze, to pewnie cobra sterowałaby też zaworem i temp. za zaworem na dom, bo mógłbym tym sterować z piętra przez neta... ale póki tego nie ma, to nie zrezygnuję z tej wygody przy Irydzie i Pilocie R.

W przypadku iryda też czekam, tutaj na start na nowszy panel domowy, ale to jeszcze trochę może potrwać.
Jak projekt będzie zakończony i produkt gotowy, to wkleję fotki nowszego dodatku do Iryda......

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 14 kwie 2013, 14:57

Witam wszystkich od nie dawna jestem posiadaczem sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC i mam pytanie do panstwa w sterowniku jest wyjscie na siłownik mieszacza ja mam zamontowany zawór trójdrożny firmy esbe ale bez siłownika moje pytanie jest takie czy warto zainwestowac w siłownik do tego zaworu

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 kwie 2013, 16:35

michalrynk pisze:Witam wszystkich od nie dawna jestem posiadaczem sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC i mam pytanie do panstwa w sterowniku jest wyjscie na siłownik mieszacza ja mam zamontowany zawór trójdrożny firmy esbe ale bez siłownika moje pytanie jest takie czy warto zainwestowac w siłownik do tego zaworu


Zależy do czego ten zawór służy..
Ja u siebie w domu mam podłączony i reguluje sobie temp. na układ grzewczy.

Od wczoraj pracuję też z pierwszą wersją testową z czujnikiem spalin oraz z prototypem nowego panelu domowego.
Także sterownik rozwojowy :) wkleję może nieco później fotki nowości....
To jeszcze próby, więc dodatki wyjdą oficjalnie nieco później

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 kwie 2013, 16:53

Tak na zachętę pierwsza wersja ekranu w nowym panelu domowym do sterownika IRYD PID....

Ekran główny
Obrazek

Ekran główny w trybie sterowania temp. pomieszczenia

Obrazek

Przykładowe wybory temp. w trybie pracy z temp. powietrza:

Obrazek

i nastawa stref czasowych po ustawieniu temp. nocnej, dziennej i ekonomicznej:

Obrazek

Nastawy, które robimy w poniedziałek można skopiować do piątku i tylko osobno ustawić sobotę oraz niedzielę....

Myślę, że warto jeszcze trochę poczekać na oficjalny debiut nowego panelu domowego
:)

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 14 kwie 2013, 16:58

dziekuje za odpowiedz u mnie ten zawor też jest od mieszania wody na grzejniki i na podłogowke ale przecież grzejniki maja poza kladane termostaty gdzie mozna tak samo wyregulować temperature a co
do tego czujnika spalin czy mozna go zamontowac do iryda

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 kwie 2013, 17:09

michalrynk pisze: a co
do tego czujnika spalin czy mozna go zamontowac do iryda


Będzie prawdopodobnie można taką czynność wykonać latem, przed nowym sezonem grzewczym
Teraz sa pierwsze próby tego rozwiązania.

Każdy iryd ma przygotowane na płytce wyjście pod czujnik spalin, ale trzeba dolutować 2elementy.

Czujnik pilnuje max. temp. spalin i pomaga dokonać korekcji zbyt wysoko dobranej mocy.
Postaram się zrobić zdjęcie, nieco mocniej rozbujać kociołek, będzie widać, jaką moc dobiera sterownik w pid a jaką korekcje dodatkowo wprowadza czujnik spalin

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 14 kwie 2013, 17:30

a kto bedzie mógł dolutowac te dwa elementy i gdzie to bedzie mozna zrobic bo wiadomo samemu to nie da rady a czy pan osobiscie jest zadowolony z tego sterownika

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 14 kwie 2013, 18:37

Latem będzie trzeba wysłać sterownik do producenta, będzie to koszt wysyłki i cena czujnika spalin.

W domu u siebie mam Cobrę z softem serii S oraz Iryda PID.
Testuję zmiany obu z nich, ale Iryda tak czy inaczej steruje mi siłownikiem zaworu mieszającego.
Znam się z właścicielem producenta Iryda i mi ten sterownik odpowiada. Wspólnie rozwijamy.

Jeszcze bardziej mojej żonie, ona woli Iryda i jego prosty w obsłudze pilot r

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 14 kwie 2013, 20:20

czekam na pana wnioski i opinie z testowania tego czujnika jak co to pierwszy wysle sterownik

michalrynk
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 14 kwie 2013, 8:18
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: michalrynk » 19 kwie 2013, 19:06

Witam mam pytanie jak po pierwszym tygodniu sprawowal sie czujnik temperatury spalin

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 20 kwie 2013, 17:03

Paliłem tylko 3dni z czujnikiem spalin, bo się zrobiło ciepło.
Mam solary, wiec kocioł wygasiłem.

Nagrałem tylko na kartę prace kotła z tych cykli i pliki poszły do firmy Prond.

Jestem zadowolony z działania, nie znalazłem żadnego błędu.
Popiół wygląda lepiej jak na Cobrze z softem S. Tyle,że jest tez cieplej...

Jak jeszcze trafią się jakies chłodniejsze noce, to będę zgrywał pracę.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dot [Bot] i 45 gości

Gotowe projekty domów