ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

biper78
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 08 lut 2016, 21:53
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: biper78 » 30 lis 2018, 9:02

Mam pytanie gdzie można ustawić stałą pracę pompy CWU? Jak będzie chodzić cały czas to nie powinienem mieć dużych wahań temp

biper78
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 08 lut 2016, 21:53
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: biper78 » 01 gru 2018, 21:21

Witam,
Właśnie podłaczyłem czujnik spalin i zauważyłem że pojawił sie współczynnik KI oraz KP algorytmu PID spalin.
1. Fabrycznie ustawione jest KI na 05, a KP na 10. Czy wartości te powinny byc ustawione taka samo jak KP i KI w PID?
2. Jeszcze mam pytanie odnośnie nadwyżki CWU oraz Wybieg CWU ( minuty). Jak powinny byc ustawione i do czego to potrzebne?
3. Chciałbym uniknąc dużych spadków temperatury podczas załączania pompy ładującej bojler. Może one pomogą.

Awatar użytkownika
melmakianin
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:38
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: melmakianin » 04 gru 2018, 10:26

biper78 pisze:Mam pytanie gdzie można ustawić stałą pracę pompy CWU? Jak będzie chodzić cały czas to nie powinienem mieć dużych wahań temp

Już miałeś podaną na tacy odpowiedź. Wysuń czujnik temp.CWU z bojlera - i to wszystko

przemek_83
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2018, 23:08
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: przemek_83 » 14 gru 2018, 23:53

witam,
proszę o pomoc w ustawieniu sterownika Iryd Rtz Pid w celu obniżenia spalania. Dom ocieplony około 140 metrów - grzane drugi sezon. Instalację zasila piec "pleszewski" 19 KW, dół podłogówka ok. 60 m2, na górze grzejniki + bojler 100 l na CWU. Na CO są dwa zawory 4 drogowe ustawione przy podłogówce na 4, a przy grzejnikach na 3.5 co na wyjściu daje temperaturę 35oC na podłogę i 40oC na grzejniki (dwie pompy na drugim biegu), natomiat CWU ustawione na 45oC. W domu utrzymuje się temperatura ok 23oC. Palę cały czas ekogroszkiem 28KJ (skarbek) i przy obecnych temperaturach ok. 0oC spala mi ok 30 kg na dobę. Aktualnie mam ustawienia takie:
Temperatura zada 55oC
PID włączony 1,
Dla 100% - przerwa 2:40, moc dmuchawy 20
Dla 1% - przerwa 5:30, moc dmuchawy 1
Podawanie - 20 sek
Podtrzymanie - 15 min., krotność 2, przedmuch 15 sek
dmuchawa otwarta na max.
Przy takich ustawieniach popiół "jest jak z papierosa" nie robią się żadne spieki - tylko to spalanie. Piec po osiągnięciu 55oC wchodzi w podtrzymanie i dochodzi do 58oC.
Niepokoi mnie wysokie spalanie, duża ilość popiołu oraz to że przy spadku temp na bojlerze o 2oC i przy załączeniu się pompy CWU (1 bieg) po chwili temp spada nawet do 48oC.
Próbowałem całkowitych zmian ustawień na 50 sek. przerwy i 10 podawania jednak wtedy było bardzo dużo żużlu i jeszcze więcej popiołu. Próbowałem też ekogroszku 26 KJ jednak nie widzę żadnej różnicy. Moje pytania i prośba o pomoc:
W jakim kierunku iść z ustawieniami aby ograniczyć spalanie?
Nie mam czujnika temperatury spalin jednak czopuchu prawie nie da się dotknąć / czy to normalne? Czy warto dokupić taki czujnik?
z góry dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam

rosolek4
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 23 mar 2017, 10:42
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: rosolek4 » 23 gru 2018, 0:51

Może wyłącz pida i spróbuj dwustanu - tak na próbę.
Czopuch może być gorący - jak piec idzie na maksa to temp. spalin może być powyżej 200'C - chociaż najlepiej jak kreci się poniżej 100 do 130'C(jak zbliża się dzień czyszczenia mam 150'C)
Piec czyszczony regularnie? :)
Na szybko - zamiast wpinanego czujnika temp. spalin - zwykły termometr do pieca od pizzy-taki do 350'C - otwór w czopuchu-i sprawdzisz temp spalin-później-ja zatykam śrubką :)
Możesz spróbować wymusić pracę pompy cwu na stałe-nie będzie tak uciekał z temperaturą, chociaż przy 2 zaworach 4D to raczej dobre ich ustawienie jest najważniejsze - tu muszą wypowiedzieć się mądrzejsi.

A to paliwo pewne? Dużo popiołu może świadczyć, że wcale nie jest taki dobry...

Na starym Zębcu 19kW przy 0'C spalam 15-17kg ekobrana-praca w dwustanie, dom stary, ocieplony, 21-22'C
60m2 podłogówki, 100m2 grzejniki, bojler 260l, 2+1

przemek_83
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2018, 23:08
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: przemek_83 » 23 gru 2018, 1:32

Dzięki za odpowiedź. Próbowałem w dwustanie na różnych ustawieniach i było tylko gorzej. Piec czyszczony raz w tygodniu. Paliwo jest pewne, zresztą próbowałem już różnych i nie ma żadnej różnicy. Tak samo nie ma różnicy w spalaniu przy -5 i +10oC. Jak można wymusić pracę pompy CWU na stałe? Na razie zrobiłem strefy czasowe i nawet w nocy jak pompa się nie włącza temperatura faluje. Zauważyłem, że jak załącza się dmuchawa to temperatura też spada. Może za mocno dmucham? Dmuchawa jest WPA06 i ustawiona jest na na 20 dla 100% (przy ustawieniach dmuchawy dla biegu 49 - 50%). No chyba że spalanie worek na dobę przy temp. ok 0oC i w domu 24 to norma.

rosolek4
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 23 mar 2017, 10:42
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: rosolek4 » 23 gru 2018, 11:04

Jak jest norma trudno powiedzieć :(
U moich rodziców walczę ze spalaniem od początku sezonu - nowo zainstalowany piec na irydzie - maja spalanie takie jak Ty - ok 30kg przy 0'C(stary ocieplony dom 140 m2, wszystko grzejniki+2 pom. socjalne nieocieplone 30m2 oddalone od domu 6 m - 2 nitki w ziemi)
Każda instalacja jest inna - ja mam na miedzi+pexa w podłodze. Rodzice mają starą skręcaną instalację -rura 3/4', plus pexa 20' do pom soc.

Stał pracę CUW najłatwiej wymusić wyjmując czujkę z bojlera - niech sobie gdzieś wisi i niczego ciepłego nie dotyka.

Co do dmuchawy to pytaj pana Jareckiego. Rodzice mają inną.
Możesz zawsze próbować zejść z obrotów, oczywiście sprawdzając czy opał się dopala, a piec daje radę z grzaniem.

darianus
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 08 lis 2012, 22:40
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: darianus » 05 sty 2019, 9:09

przemek_83 pisze:witam,
Palę cały czas ekogroszkiem 28KJ (skarbek) i przy obecnych temperaturach ok. 0oC spala mi ok 30 kg na dobę. Aktualnie mam ustawienia takie:
Temperatura zada 55oC
PID włączony 1,
Dla 100% - przerwa 2:40, moc dmuchawy 20
Dla 1% - przerwa 5:30, moc dmuchawy 1
Podawanie - 20 sek
Podtrzymanie - 15 min., krotność 2, przedmuch 15 sek
dmuchawa otwarta na max.

Jak na moje oko za mocno dmuchasz i za dużo ciepła idzie w komin, ja mam podobny dom i przez cały grudzień spaliłem 500 kg Skarbka. Praca w dwustanie:
Podawanie: 5 sek
Przerwa: 38 sekund
Dmuchawa: 8
Temperatura na kotle: 60 stopni
dmuchawa przysłonięta do połowy

przemek_83
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2018, 23:08
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: przemek_83 » 05 sty 2019, 19:50

Dzięki za odpowiedzi :)
Darianus, a jak masz rozwiązane grzanie CWU (na stałe czy dogrzewasz jak temp. spada i jaka wartość zadana?)
Jak Ci się zachowuje piec (cały czas oscyluje przy temp. zadanej czy spada i rośnie?
Jak z popiołem ze Skarbka?
Mam jeszcze pytanie jaką macie temperaturę czopucha? Ja położyłem na nim termometr wędzarniczy i cały czas oscyluje miedzy 60-70oC. Aktualnie wróciłem do wszystkich ustawień systemowych skracając jedynie czas podania do 8 sek przy 30 sek pauzy dla 100% i ustawiając strefy czasowe CWU i pompy obiegowej spalanie trochę spadło pomimo mroźniejszych dni. Jednak teraz piec często stoi w podtrzymaniu co jest podobno bezsensem przy PID.
Problem mam jeszcze taki, że piec bardzo szybko zachodzi szarym pyłem i jest tego naprawdę dużo.
Wytłumaczcie mi jeszcze jak możecie co daje przymykanie wentylatora dmuchawy? Jakie znaczenie ma przymknięcie dmuchawy do obniżenia jej obrotów?
I jeszcze pytanie o czujnik spalin czy warto go dołożyć? Jak na pracę IRYDa wpływa czujnik spalin? Czy czujnik musi być dedykowany do tego modelu czy może być zwykły PT1000?
Pozdrawiam.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot], Rafał Cichocki i 34 gości

Gotowe projekty domów