ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ysmen
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 12 wrz 2016, 8:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: ysmen » 17 lut 2018, 23:05

Jarecki79 pisze:
ysmen pisze:WITAM
Jarecki mam pytanie.Na pilocie G mam ustawione sterowanie temp.pom. w którym znajduje się pilot G. czas odłączenia pompy mam ustawioną fabrycznie czyli 5m na 30s. Teraz pytanie czemu pompa pomieszacza podlogówki nie załancza się jak jest osiagnieta temp.pom.,tylko dopiero jak temp w obiegu spadnie o dwa stopnie od zadanej.
Pozdrawiam.


Iryd ma dwa wyjścia na pilot G

1-wsze jest do kotła i w domyśle układu grzejnikowego, dla niego ustawiasz przerwę pracy pompy c.o., czas pracy pompy c.o. i ewentualnie dodatkowe obniżenie temp. na kotle

2-gie wyjście jest dla układu za zaworem i tutaj nie rozłączamy pompy, w domyśle jest tu podłogowe a one szarpania nie lubi. Stąd jest stała praca pompy za zaworem, ale dochodzi obniżka temp. za zaworem (jego przymknięcie) np. o 10st.C na czas utrzymania temp. pomieszczenia. Opcja mocniejszą jest zamknięcie zaworu i rozłączenie pompy za zaworem, w tym wypadku musisz dać tak dużą obniżkę, aby wartość korekty temp. była poniżej 0. Np. na podłoge dajesz 36st.C, zatem wartość korekcji -37st.C na czas utrzymania temp. powietrza zamknie zawór i rozłączy pompe jeżeli chcesz tak pracować[/quote

Witam.
Ja mam właśnie to 2-gie wejście i obieg mieszacza:praca bez siłownika zaworu,sterowanie tylko pompa podłogi. PIlot G jest ustawiony na sterowanie temperaturą pomieszczenia w którym znajduje się pilot czyli w salonie. I teraz wlasnie problem jest w tym,ze jeśli temp. spadnie poniżej zadanej na pilocie nie włacza pompke albo jeśli temp. jest osiagnieta to nie włacza co 5min. na 30s. Pompka reaguje tylko jak spadnie poniżej 2st.C jaka jest zadana na piecu.Czujnik temp,mam w skrzyni rozdzielnicy wraz z pompką. To jest mój pierwszy sezon palenie także jestem zielony jak trafka w maju.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3013
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 18 lut 2018, 13:09

Zacznij czytac ze zrozumieniem

Pilot G - masz dwa gniazda:
1. Kocioł, pompa c.o. - grzejniki. Tylko tu masz opcje przerywanej pracy pompy c.o. po osiągnięciu t.powietrza w pomieszczeniu.

2. Układ za mieszaczem, przy wyborze opcji jest pompa podłogi, ale brak siłownika mieszacza pompa zostaje rozłączona i tu nie działa ta przerywana praca pompy, bo ona jest do trybu c.o.-grzejniki

masz na sterze naklejkę- zadzwoń do serwisu i dopytaj jak potrzebujesz pracowac inaczej albo czegos w tym podłączeniu pilota nie rozumiesz. W samym pilocie też wybierasz między sterowaniem t.pomieszczenia a temp. wody na danym obiegu. Bez siłownika mieszacza reaguje to na czujnik np. jak masz go w szafce rozdzielczej na powrocie z podłogowego, to rozłączy gdy temp. podłogi osiągnięta a wraca do pracy, gdy spadnie tam o próg histerezy
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

ysmen
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 12 wrz 2016, 8:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: ysmen » 18 lut 2018, 23:13

Witam,
Teraz chyba zajarzyłem wybacz dopiero powoli to wszystko przyswajam,kompletnie się na tym nie znam całe zycie w bloku tam tylko kręciło się termostatem na grzejniku. Ty dopiero się ucze co to pompki,zawory trój cztero...itd.
Rozumiem,ze na tym drugim podłączeniu pilota nie ustawia się regulacje temperatury pomieszczenia w którym jest pilot za pomocą pompki i tyle.
To teraz moje pytanie czy oplaca się zainstalować w sypialni gdzie sa zwykle grzejniki drugi pilot (niestety ten bezprzewodowy-brak kabla) by regolowac temp pom za pomocą pompki c.o. Teraz pompka c.o. chodzi cały czas,czy taka przerywana praca tej pompki przełoży się na nizsze spalanie i czy wtedy jak pompka c.o. będzie wyłaczona to druga pompka od podłogówki pociągnie sobie ciepłą wode do obiegu jak ta spadnie o 2 stopnie od zadanej. ?
Pozdrawiam.

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 19 lut 2018, 15:00

Dlaczego jak załącza sie grzanie CWU temp kotka leci w dół ok 11stopni?? Jak temu można zaradzić w sterowniku iryd pid fuzzy logic??
Jaką macie temp ustawiania grzania CWU czy nadwyżkę yez ustawić i ile minut ma jeszcze chodzić pompa jak dobije do zadanej temperatury? Można jakoś w tym sterowniku ustawić żeby w nocy woda nie była grzana tylko w dzień??

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 19 lut 2018, 15:42

Rozmawialem z panem z serwisu prond,mowil,ze mozna wyjac czujnik z zasobnika CWU do temperatury otoczenia i bedzie hulac caly czas badz jak nie mam pompy cyrkulacyjnej to pod to wejscie sie wpiac i tez bedzie dobrze.. Ktore rozwiazanie lapsze?

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3013
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 20 lut 2018, 12:04

Jak wolna cyrkulacja, to tam podepnij
Ustaw pracę ciągłą tej pompy, doregulowac będziesz musiał bieg pompy oraz ewentualnie przydławić dany zawór np. na powrocie z bojlera

w kodowym aktywacja stref dla pompy cyrkulacyjnej i można zakombinować tak, aby w nocy ta pompa nie latała.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

arek810316
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 08 lis 2017, 14:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: arek810316 » 20 lut 2018, 12:31

Dzień dobry Panie Jarecki...
A dużo więcej spali opalu przy pracy ciągłej pompy? Na innym forum ktoś mi odpisał ze spale sto procent więcej opalu..
Czy iryd ma histereze cwu albo żeby nabil temp wyższa od zadanej oprócz pracy w minutach po osiagnieciu temp. ?
Poprostu chciałbym żeby kocioł stabilniej pracował podczas grzania cwu...

snk
Początkujący
Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 22 gru 2015, 16:48
Lokalizacja: Wrocław
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: snk » 26 lut 2018, 19:03

Witam,

Posiadam kocioł Witkowski KMB RP, kiedy powinienem się zainteresować montażem zawirowacza, lub czy w ogóle to ma jakiś sens, co daje ?

Czy ktoś może przypomnieć, aby przyspieszyć reagowanie kotła na spadek temperatury należy parametr KP zwiększyć czy zmniejszyć ?

baza18411
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 06 mar 2018, 15:02
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: baza18411 » 06 mar 2018, 15:19

Witam serdecznie . Mam problem z ustawieniem mojego sterownika iryd. kocioł ma 25 kW powierzchnia do ogrzania 180 m2 ograniczenie mocy maksymalnej jest 100% ustawienia dla 100% mocy czas pomiędzy podawaniem 55 sekund wydajność dmuchawy 8 ustawienia dla jednego procenta mocy 2 . 45 wydajność dmuchawy 1 podtrzymanie czas przedmuchu 15 sekund czas przerwy 20 minut krotność podawania 2 Czas podawania 8 sekund.w kotle jest bardzo dużo szlaki i nie dopalonego węgla .

maro306
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2018, 23:50
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: maro306 » 12 mar 2018, 22:25

Witam Szanownych forumowiczów,
świetne forum, mnóstwo bardzo ważnych informacji - czytałem od początku, trochę czasu mi zeszło na przeczytanie tych 76stron.

Rónież posiadam sterownik jak w temacie,
Ogrzewam dom - klocek z roku 1976 - kotłem 20kW (3m2) od Marciniaka, palnik ekoenergia 35kW
Sterowniki Iryd PID fuzzy logik (stara nie kolorowa wersja).

Mój problem akurat dotyczy trochę innego tematu.
Palnik ekoenergia do 35kW (duży)

użytkuję kocioł od września 2017 i po ostatnim czyszczeniu i uszczelnieniu palnika pyknąłem kilka zdjęć żeby zobaczyć jak wyszło mi uszczelnienie, wczoraj przeglądając zdjęcia zauważyłem niepokojące pęknięcie na palniku

nie wiem czy czasem nie pękł mi palnik - jest to strona dalej od zasobnika (tam gdzie jest przeciw-zwój na ślimaku) i z przodu kotła czyli od strony drzwiczek

https://drive.google.com/open?id=1BVPxwh6BzePgYihgr8z1FegpoEGfkuqE

https://drive.google.com/open?id=15TPzmM_vkOfn6tuF2A4EMp1XhQfR75v0

maro306
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2018, 23:50
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: maro306 » 14 mar 2018, 22:34

Jarecki79 pisze:
addams pisze:biper78
z tego co jest napisane w instrukcji to trzeba zbadac ile opalu spada z palnika w jednostce czasu czyli puszczasz wygaszonoy palnik tak zeby silnik popracowal przez 5-6min i wazysz potem wegiel, ktory spadl na popielnik. Ja tak zrobilem(wyszlo mi 2.3 gr/s), chociaz zastanawiam sie nad poprawnoscia tego badania - bo mam wrazenie, ze wiecej paliwa ubywa ze zbiornika niz wskazuja mi statystyki IRYDa :).

Pozdrawiam


Opał ma zaczynac spadac do popielnika, robisz STOP
wywalasz z popielnika
zapuszczasz na 5minut podajnik (tak, aby dobrze uśrednic wynik)
ważysz co przez 5minut spadło i wówczas przelicz sobie ile to wyjdzie na 1sekundę

ogólnie palnik ekogroszku przesypuje między 3,7 a 4,3grama/sek pracy zależy od motoreduktora, skoku ślimaka i granulacji paliwa

możesz też wsypywac po np. 50kg i korygować po każdym zasypie w dana stronę przesyp


Moja ekoenergia 25-35kW pali 5,6grama/s -sprawdzałem kilkukrotnie zasypując 75kg groszku i porównując jakie spalanie się wyświetliło do tego co wsypałem.
Na sterowniku Iryd PID Fuzzylogik - pokazuje "spalanie 1h" - co to jest za wartość??? - średnie spalanie na 1h od czasu zasypu czy spalanie w ciągu ostatniej godziny?

Tomek 35
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2018, 10:59
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Tomek 35 » 16 maja 2018, 15:12

Witam serdecznie. Kiedy zmieniłem czas podawania na 3 sekundy to zauważyłem ,że dmuchawa chodzi cały czas na 1 czy tak może być czy dmuchawa na podtrzymaniu nie powinna chodzić? Z góry dzięki :-)

luiza82
Aktywny
Aktywny
Posty: 252
Rejestracja: 04 gru 2017, 21:53
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: luiza82 » 24 lip 2018, 20:23

Odpowiedni element na zlecenie wykonają w firmie www.dulawa.eu. Od nich towar zawsze mocny, solidny i w dobrej cenie. Ich produkty wyróżniają się trwałością i solidnością oraz perfekcją wykonania każdego detalu. 

RejU
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 01 sie 2018, 10:59
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: RejU » 01 sie 2018, 11:01

Witam,

Posiadam kocioł firmy JAŃCZAK z Pleszewa piec 25 kW + bojler CWU 140l oraz sterownik IRYD PID FUZZY LOGIC RTZ.

Poszukuję optymalnych ustawień dla trybu lato w tym sterowniku ze względu na duże spalanie (obecnie ok 35-40 kg na tydzień - CWU na 4 osoby). Kocioł ma dopiero 3 miesiące, spalam drobny groszek z ZG Sobieskiego.

Obecnie działa jako sterownik dwustanowy z nastawami:

PRACA:

czas między podawaniem 35s
dmuchawa 15 bieg (WPA06)
czas podawania 8s

PODTRZYMANIE

czas przedmuchu 10 s
czas przerwy 25min
krotność podawania 4
Nastawa CWU 47 stopni

Temperatura zadana na kotle 53 stopnie (założona pogodówka)

Proszę o pomoc co można skorygować żeby zaoszczędzić opału

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3013
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 01 sie 2018, 14:32

35 / 7 = 5... 5kg/24h jak to węgiel ZG Sobieski, to drobny groszek tzw Jaret ma 21,5MJ max 22MJ, to najsłabszy na rynku ekogroszek węgla kamiennego


Chcesz cos z tego jeszcze urwać - ustaw strefy na CWU, zrób sobie 2 max 3pory grzania, to urwiesz ilościowo więcej. Zrób np. grzanie CWU od 6 do 8, pózniej 12-14 i na koniec np. 20-22.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości

Gotowe projekty domów