Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Logs69
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2017, 16:44
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Logs69 » 27 gru 2017, 10:17

Dziękuje za szybka odpowiedz. Dziś po próbuje coś po zmieniać według tych parametrów.

1. Jeśli włączę CWU na stałe lub ustawie taka temperaturę to najlepszym wyjściem będzie zakup i montaż zaworu antypoparzeniowego tak?

2. Czyli jak zawór 4D chodzi na silniku elektrycznym to na piecu potrzeba utrzymywać wysoka temp ?

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 08 paź 2014, 14:28
Lokalizacja: Polska
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: jojoro » 27 gru 2017, 10:37

Logs69 pisze:Dziękuje za szybka odpowiedz. Dziś po próbuje coś po zmieniać według tych parametrów.

1. Jeśli włączę CWU na stałe lub ustawie taka temperaturę to najlepszym wyjściem będzie zakup i montaż zaworu antypoparzeniowego tak?

2. Czyli jak zawór 4D chodzi na silniku elektrycznym to na piecu potrzeba utrzymywać wysoka temp ?


1. Tak. Raczej nie jest przyjemnym puszczać np 60C gorącą wodę. No chyba, że masz wszystkie krany z termostatami w domu (wątpię). Można się poparzyć. Ja mam solary i tam obowiazkowo był zamontowany taki zawór, bo kolektory mogą nagrzać wodę w zbiorniku prawie do wrzątku.
Jeśli puścisz pompę CWU na stałe to po pewnym czasie woda w zbiorniku będzie miała zbliżoną temperaturę do tej w kotle.
Na zaworze CWU przeciwpoparzeniowym możesz sobie ustawić temperaturę między 32-55C i po problemie.
2. No właśnie taki jest cel instalacji zaworu 4D. Chodzi o to, żeby można było trzymać na kotle wysoką temperaturę, a na grzejniki puszczać dużo niższą. Ja trzymam np. 65C na kotle, na zaworze 4D ustawiam 45C na grzejniki. Nadmiar ciepła wraca do kotła i miesza sie z ochłodzoną wodą wracajacą z grzejników - więc do kotła nie wpada np zimna woda o temperaturze 30C tylko 55C. Dzięki temu kocioł nie musi piłować i grzać całego zładu wody o tak dużą różnicę temperatur tylko o kilka stopni.

Logs69
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2017, 16:44
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Logs69 » 27 gru 2017, 11:31

Ok, teraz wszystko rozumiem :) spróbuje twoich ustawień jeszcze dziś mam nadzieje ze problem z przesypywaniem zniknie

Robgie
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2008, 21:20
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Robgie » 28 gru 2017, 20:41

jojoro pisze:Jeżeli spala co dobrze, popiół jest czysty, piec nie zarasta smołą to znaczy że spalanie jest OK.
Po prostu twój dom wymaga tyle ciepła i koniec. Totalnym bezsensem jest porównywanie swojego domu do jakiegoś innego, bo ilość opału nie zależy od bezpośrednio metrażu tylko od strat ciepła budynku. Jeden na 100m będzie potrzebował spalić 30kg eko dziennie, a drugiemu wystarczy 10kg.
Jeśli uważasz, że spalanie jest za duże to dociepl dom, zamontuj rekuperację itp.



Ok też tak myślałem. Jednak nie ma znaczenia ile jest na zewnatrz czy 10 czy -2 spala tyle samo, A jeśli izolacja bybyla taka do bani to bym widział różnicę np w temperaturze w domu.

No i druga sprawa. zamknięcie przysłony na wentylatorze spowodowało spadek spalania przez te kilka dni z 25 na 21 kg. Niby nic ale to 160 kg na 1 tonie oraz pierwsza zmiana, czyli trzeba testować.

a to teoretyczne parametry mojego domu. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/235g

elmaniano
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2017, 14:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: elmaniano » 29 gru 2017, 21:22

Witam. W jaki sposób można skasować historię spalania (wykres spalania tygodniowego,te zielone słupki)tak aby pokazywał od nowa.Pozdrawiam

bob1234
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2017, 11:34
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: bob1234 » 02 sty 2018, 10:03

Zamierzam przejsc z pelletu na ekogroszek.

Piec jest mocy 25kw.

Powiedzcie jaki ekogroszek dobrac ? I na co zwrócic uwage przy jego kupnie. W leroymerlin czy tam castoramie jest ich sporo roznych i cena tez sie mocno wacha.

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 08 paź 2014, 14:28
Lokalizacja: Polska
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: jojoro » 07 sty 2018, 15:59

Robgie pisze:
jojoro pisze:Jeżeli spala co dobrze, popiół jest czysty, piec nie zarasta smołą to znaczy że spalanie jest OK.
Po prostu twój dom wymaga tyle ciepła i koniec. Totalnym bezsensem jest porównywanie swojego domu do jakiegoś innego, bo ilość opału nie zależy od bezpośrednio metrażu tylko od strat ciepła budynku. Jeden na 100m będzie potrzebował spalić 30kg eko dziennie, a drugiemu wystarczy 10kg.
Jeśli uważasz, że spalanie jest za duże to dociepl dom, zamontuj rekuperację itp.



Ok też tak myślałem. Jednak nie ma znaczenia ile jest na zewnatrz czy 10 czy -2 spala tyle samo, A jeśli izolacja bybyla taka do bani to bym widział różnicę np w temperaturze w domu.

No i druga sprawa. zamknięcie przysłony na wentylatorze spowodowało spadek spalania przez te kilka dni z 25 na 21 kg. Niby nic ale to 160 kg na 1 tonie oraz pierwsza zmiana, czyli trzeba testować.

a to teoretyczne parametry mojego domu. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/235g


Szczerze to dziwię ci się, że grzejesz przy takich wynikach ten domek węglem. Ja tylko czekam na przyłącze gazu i uciekam od eko jak najdalej. Może gdybym miał dobrany kocioł do zapotrzebowania budynku na ciepło...
A tak to podobnie jak ty spalam w okolicach 0C 25-30kg eko ale japa palnika Ekoenergia sama z siebie nie spali mniej jak te 10kg eko dziennie tylko po to aby podtrzymać sam kocioł przed wygasaniem. Sprawność spalania mam pewnie mizerną.
Teraz jadę na ustawieniach 7s podawania, 65 sekund przerwy i włączonym CWU na stałe jako mini-bufor a i tak przy obecnych 1C na zewnątrz kocioł parę razy na dzień wpadnie w podtrzymanie. Dalsze zmniejszanie mocy maksymalnej mija się znowu z celem bo zaczyna kopcić (nie kominem tylko sadza na deflektorze jest widoczna) i jak opróżnie zbiornik CWU na kąpiele to ma problem go podgrzać w sensownym czasie.

Gdybym miał taki wynik jak ty ok 5KW w największe mrozy to wywaliłbym w kosmos piec na eko, założył sobie jakąś pompę ciepła powietrzną + fotowoltaiki trochę i miał w nosie szuflowanie.

Jeśli chodzi o spalanie takie samo przy -2 i +10 to jest to spowodowane bezwładnością cieplną budynku. Ja też tak mam, że przez kilka dni ochłodzenia/ocieplenia nie zauważam zmian w spalaniu. Wygrzany jest grunt pod domem, ściany, meble i jak na dwa dni teperatura sadnie z +10C do -2C a domek masz oklejony styropianem to jeszcze się tak szybko ściany nie wychłodzą i spalanie mniejsze. Potem się ociepla ale ściany oddały swoje ciepło więc mimo +10C znowu trzeba je dogrzać i nic się nie zmienia w zużyciu opału.
Żeby zaobserwować realne zmiany to musi być ze 3-4 dni niezmiennej temperatury zewnętrznej.

Asia06
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 06 sty 2018, 19:05
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Asia06 » 10 sty 2018, 15:16

Witam szczesliwcow ktorzy maja kombajn IRYD
nie radze sobie a juz moj instalator tym bardziej tak mi poustawial ze mam w domu 17°
grzejniki zimne na piecu 61° cos jest zdlawione cala temperatura kotluje sie na piecu nie puszcza na grzejniki pompka chodzi na 3 biegu kolo zaworu 3 droznego rury cieple za pompka tez
gdzie jest to cieplo?
piec Malina 25kw
dom170m
srerownik IRYD RTZ pid
nastawa kotla 60° moc 80%
czas podawania 10
cwu 47°
nast temperatury mieszacza 60°
na panelu pogodowym
ob:33_53
cwu:47_47
zadana temp pomieszczenia 25° nawet a jest 17.1°

Golina44
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 03 lut 2017, 0:15
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Golina44 » 16 sty 2018, 20:52

Halo !
Czy to już koniec tego forum ?
Od kilku dni nic....
Mam pytanie odnośnie kp i ki . Piec 12 kw na 130 m kw. nieocieplonego domu. Jakie wartości tych parametrów najlepiej ustawić ? Żeby temp.na piecu za dużo nie falowała.

Awatar użytkownika
melmakianin
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:38
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: melmakianin » 17 sty 2018, 14:58

Golina44 pisze:Halo !
Czy to już koniec tego forum ?
Od kilku dni nic....
Mam pytanie odnośnie kp i ki . Piec 12 kw na 130 m kw. nieocieplonego domu. Jakie wartości tych parametrów najlepiej ustawić ? Żeby temp.na piecu za dużo nie falowała.

Nie ma uniwersalnej nastawy.
Trzeba próbować wg zasady:
Kp - im większa wartość tym praca na mniejszej mocy w okolicach temperatury zadanej.
Kl - im większa wartość tym szybsza reakcja na zmiany temperatury na kotle.

karas34
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 12 lut 2018, 11:01
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: karas34 » 12 lut 2018, 11:08

Mam pytanie czy jest opcja wylaczenia dmuchawy , zeby ciagle nie dmuchala, tylko pracowala tak jak na podtrzymaniu

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 12 lut 2018, 16:33

Jak chcesz, aby dmuchawa stawała po osiągnięciu zadanej, to:

jak ma zostać PID i coś ma jednak modulować, to w menu kodowym dajesz przedłużenie pracy PID.1st.C

jak chcesz, aby z danym i ustawionym poziomem nadmuchu dobił do zadanej i rozłączył nadmuch oraz podawanie (sprawdzić się może na złożonych instalacjach, mnie wówczas szarpie i często mniej sie tez spali)
tu robisz w menu kodowym przedłużenie pracy PID na wyłączony. Po wyjściu z kodowego jak nie masz czujnika spalin znikna dane 1%mocy i troche uprości sie to menu
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

ysmen
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 12 wrz 2016, 8:51
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: ysmen » 15 lut 2018, 15:54

WITAM
Jarecki mam pytanie.Na pilocie G mam ustawione sterowanie temp.pom. w którym znajduje się pilot G. czas odłączenia pompy mam ustawioną fabrycznie czyli 5m na 30s. Teraz pytanie czemu pompa pomieszacza podlogówki nie załancza się jak jest osiagnieta temp.pom.,tylko dopiero jak temp w obiegu spadnie o dwa stopnie od zadanej.
Pozdrawiam.

karas34
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 12 lut 2018, 11:01
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: karas34 » 16 lut 2018, 7:58

Dzieki za odp, jeszcze jedna kwestia piec pracuje okolo11 min zanim dojdzie do zadanej i trzyma okolo18 min, czy to jest normalne? A moze wplyw ma na to ze grzeje tylko podloga? Piec jest ustawiony na 62 st
Na grzejniki za zaworem 4d 50 st (grzejnikow brak)
Na podlodze 38 st
Powrot pieca prawie tyle co na piecu, jest krotki obieg z bojlera
W pracy podaje co 45 s , dlugosc podawania 10 s
W podtrzymaniu 9 min krotnosc 3 przedmuch 10
Mam w chalupie okolo 19 st ,110 m
podlogowka na okolo 50 m2 domu
Zastanawiaja mnie ustawienia czy tak powinny wygladac?
Zjada mi okolo 30 kg

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 16 lut 2018, 11:49

ysmen pisze:WITAM
Jarecki mam pytanie.Na pilocie G mam ustawione sterowanie temp.pom. w którym znajduje się pilot G. czas odłączenia pompy mam ustawioną fabrycznie czyli 5m na 30s. Teraz pytanie czemu pompa pomieszacza podlogówki nie załancza się jak jest osiagnieta temp.pom.,tylko dopiero jak temp w obiegu spadnie o dwa stopnie od zadanej.
Pozdrawiam.


Iryd ma dwa wyjścia na pilot G

1-wsze jest do kotła i w domyśle układu grzejnikowego, dla niego ustawiasz przerwę pracy pompy c.o., czas pracy pompy c.o. i ewentualnie dodatkowe obniżenie temp. na kotle

2-gie wyjście jest dla układu za zaworem i tutaj nie rozłączamy pompy, w domyśle jest tu podłogowe a one szarpania nie lubi. Stąd jest stała praca pompy za zaworem, ale dochodzi obniżka temp. za zaworem (jego przymknięcie) np. o 10st.C na czas utrzymania temp. pomieszczenia. Opcja mocniejszą jest zamknięcie zaworu i rozłączenie pompy za zaworem, w tym wypadku musisz dać tak dużą obniżkę, aby wartość korekty temp. była poniżej 0. Np. na podłoge dajesz 36st.C, zatem wartość korekcji -37st.C na czas utrzymania temp. powietrza zamknie zawór i rozłączy pompe jeżeli chcesz tak pracować
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości

Gotowe projekty domów