Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 20 gru 2017, 14:52

Próbuj obniżać nadmuch, aby dopasować to do Twojego ciągu komina oraz opału.
To nie jest zwykły deflektor w formie krążka, tylko chroniony patentem deflektor-separujący rozdzielający komorę spalania od części konwekcyjnej wymiennika i tak ma być zamontowany
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

elmaniano
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2017, 14:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: elmaniano » 20 gru 2017, 17:03

Tak będę robił,a przy okazji kopczyk ma być na całej powierzchni palnika? ,bo u mnie jest tylko na środku i tam się spała, ogólnie to od strony podajnika gorzej trwa proces spalania (retore uszczelniłem jak w instrukcji) podaję jeszcze raz ustawienia dla 100% podawanie co 35 dmuchawa na 17 dla 1% czas 2,45s dmuchawa 1 podtrzymanie czas przedmuchu 15 przerwa 20 min krotność podawania 2 .Czas podawania 7,2 histereza kotła 1,5 przedłużenie pracy pod 1 zakres proporcjonalności 75 stała czasu całkowita 35. Klapkę do tej pory miałem przy wentylatorze odsłonięta tak na 1 cm. Dzięki za porady i zainteresowanie

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3017
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Jarecki79 » 20 gru 2017, 18:41

Generalnie to cierpliwość wskazana, bez wykresów i widoku na to jak się pali, to tylko gdybanie.

o co chodzi z algorytmem PID:
on sam dobiera porcję paliwa (pauzę) i siłe nadmuchu (z wybranego ustawionego zakresu)
jak dane wyjściowe są dobre, to mamy sytuację jak z pączkiem kwiatowym
mała moc - pączek zamknięty, mniej żaru i płaskie palenisko ewentualnie niski, mały płomień na środku
duża moc - pączek się otwiera, czyli kopczyk rośnie, więcej żaru, rośnie wysokość i szerokość płomienia

Zasady ogólne dopracowania parametrów pod węgiel sa takie
drzwiczki tylko uchylamy do obserwacji i to na chwilę, mocne otwarcie drzwiczek tylko zaburza proces
1. Nie kręcimy wszystkim w jednym czasie
2. Jeżeli paliwo nie jest dopalone, ale osiągamy zadaną - wydłuż pauzę dla 100%mocy
3. Jeżeli paliwo nie jest dopalone i nie osiągamy temp. zadanej - podnieś nadmuch
4. Jak paliwo się spieka, ale osiągamy zadaną - obniżamy nadmuch
5. Jak paliwo się spieka i nie osiągamy zadanej - skracamy pauzę podawania lub wydłużamy czas podawania
6. Jak popiół się zlewa tworząc spieki żużlowe - obniżamy nadmuch
7. Jak popiół generuje spieki koksowe - podnosimy nadmuch


albo jeszcze inaczej
zakładamy,że dobrałes dobrze parametry pracy i kopczyk ma ok 3-4cm wysokości
jak paliwo przerzuca- wydłuż przerwę, jak kopiec się zapada- skróć przerwę
powietrze można wzrokowo, ale to troche mylące. Przy uchyleniu drzwiczek na chwile i niedużą szparę...... płomień w trybie pracy powinien być mocno żółty, wysoki, szerszy, spokojny. Jak płomien jest mocno biały, wąski i mocno strzela w góre a końcówki sa poszarpane za mocno dmuchasz albo masz za mało węgla, jak płomień jest czerwony i końcówki płomienia przykapcają, to oznacza,że powietrza jest za mało albo węgla za dużo.
Kopczyk powinien się lekko podnieść po podaniu i nieco obniżyć przed nową porcja jak to idzie intensywnie w sensie bliżej 100%mocy.
Co do korekt - pauzę korygujemy po 2-3sekundy i dajemy sobie godzinę na zaobserwowanie zmiany, dmuchawę korygujemy po 1biegu i podobny czas czekac po dokonaniu zmiany.

Jak Ci się zdaje,że zacznie przerzucać a płomien jest prawidłowy- nie rób nic, tylko obserwuj, przerzucanie mamy tylko wtedy, gdy niedopalony koks ląduje w popielniku a nie gdy nam się zdaje,że będzie tam lądował.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

elmaniano
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2017, 14:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: elmaniano » 20 gru 2017, 20:37

Ok będę testował.Spalanie mam na poziomie 0,7kg na godzinę więc raczej ok na ogrzanie 112m2 i cwu 200l. Aha jak można skasować tygodniowe spalanie ( te zielone słupki) tak aby zaczęło od początku pokazywać ? Jak długo piec powinien być w podtrzymaniu ,wiadomo w tym czasie się nie pali płomień a co z tym idzie kopci i robi się czarna sadz która daje się łatwo jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.

Golina44
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 03 lut 2017, 0:15
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Golina44 » 21 gru 2017, 1:36

A czy można obserwować końcówkę płomienia nad deflektorem w środkowych drzwiczkach w skam p plus i na tej podstawie jak kopci to zwiększyć nadmuch lub przerwę w podawaniu ? Wydaje mi się że to mniej zaburza proces spalania.

barney20
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 10 mar 2017, 12:55
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: barney20 » 22 gru 2017, 0:28

arek810316 pisze:Witam. W kolorowym sterowniku iryd pid fuzzy logic jak wylacze pid to i tak mam widoczne parametry dla 1% mocy??


na kablu od czujnika spalin załóż włącznik taki jak np do lampki nocnej :D wtedy w każdej chwili możesz przejść na sterownik dwustanowy 8)

PiK
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 17 paź 2017, 11:00
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: PiK » 22 gru 2017, 14:46

Golina44 pisze:A czy można obserwować końcówkę płomienia nad deflektorem w środkowych drzwiczkach w skam p plus i na tej podstawie jak kopci to zwiększyć nadmuch lub przerwę w podawaniu ? Wydaje mi się że to mniej zaburza proces spalania.


A dojrzysz? U mnie był kłopot z zaobserwowaniem kopcenia, aż do przypadkowego zdarzenia. Poświeciłem kiedyś na palnik ręczną lampą warsztatową (żarówka energooszczędna w oprawce z odbłyśnikiem) i jak oświetlałem całe wnętrze gdzie jest palenisko to dymu nie było widać bo światło było zbyt mocne i znikał rozświetlony. Jak nie świeciłem - było zbyt ciemno i też go nie było widać. Dopiero jak oświetliłem dolną połowę komory spalania, a górna była w półmroku dymon się ukazał ;)

Robgie
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2008, 21:20
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Robgie » 23 gru 2017, 10:41

Posiadam piec Uniret 12kW, sterownik iryd PID. Powierzchnia do ogrzania to ok 100m.
Z tego co czytam to w takim przypadku idealne spalanie to ok 15 kg dobę.
ja spalam 25 kg ekogroszku Bratex Rubin. w domu ciepło piec bez problemu osiąga temperaturę itp itd.
100% mam ustawione na 30 sek pauzy
1% mam ustawione na 180 sek pauzy
podawanie 10 sek.
w podtrzymaniu :
pauza 15 min przedmuch 30 sekund krotność 1.
Tylko że moim zdaniem za dużo pali. I teraz pytanie:
jeśli pracuje piec w zakresie mocy 1-100 % to piec dochodzi do kilku procent a najczesciej 1%
jeśli ograniczę zakres mocy do np 1-50% wtedy piec pracuje tak samo tylko pokazuje ze np na podtrzymaniu ma 5% a jak pracuje to 30%
zmieniałem też czasy pauzy i on tez podnosi moc wtedy.
Chodzi mi o to ze co nie zrobię to spala mi 25kg na dobę. proszę o poradę co zmienić i jak żeby uzyskać lepsze wyniki. Piec mam od 3 tygodni.

elmaniano
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 19 gru 2017, 14:16
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: elmaniano » 23 gru 2017, 13:44

Ma podobne ustawienia ,z tym że u mnie jest pauza na 32 a czas podawania 7,5sekundy i 5ak spróbuj. A klapkę jak masz ustawioną ? ja tak z 1 cm otwartą.a siła nadmuchu jaka? Mi spała przy takich temperaturach około 16-17 kg na dobę.Pozdrawiam

Robgie
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2008, 21:20
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Robgie » 23 gru 2017, 14:50

Nadmuch miałem ustawiony 10 i 40%. klapka była odsłonięta tan na połowę. aktualnie prawie ja zamknąłem czyli mam tak jak mówisz ok 1 cm. spala się bardzo ładnie zero spieków. Nie mam jeszcze zainstalowanego czujnika spalin , może w konin za dużo idzie.

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 08 paź 2014, 14:28
Lokalizacja: Polska
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: jojoro » 25 gru 2017, 12:31

Robgie pisze:Chodzi mi o to ze co nie zrobię to spala mi 25kg na dobę. proszę o poradę co zmienić i jak żeby uzyskać lepsze wyniki. Piec mam od 3 tygodni.


Jeżeli spala co dobrze, popiół jest czysty, piec nie zarasta smołą to znaczy że spalanie jest OK.
Po prostu twój dom wymaga tyle ciepła i koniec. Totalnym bezsensem jest porównywanie swojego domu do jakiegoś innego, bo ilość opału nie zależy od bezpośrednio metrażu tylko od strat ciepła budynku. Jeden na 100m będzie potrzebował spalić 30kg eko dziennie, a drugiemu wystarczy 10kg.
Jeśli uważasz, że spalanie jest za duże to dociepl dom, zamontuj rekuperację itp.

Logs69
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2017, 16:44
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Logs69 » 26 gru 2017, 20:03

Witam, posiadam piec GOM-MET KWM-SGR 25kw z sterownikiem iryd PID, powierzchnia do ogrzania 140m w przyszłym roku dojdzie około 70m do ogrzania.
-podajnik ślimakowy
-dmuchawa: DOMER DM-80
-typ palinka: AZP Ardeo Iron
-mieszacz 4-drożny
-bojler 250l
Moje ustawienia:
Temp. CWU 47 st
Temp. 54 st
100%
czas: 49s
dmuchawa: 13
1%
czas: 2:55min
dmuchawa: 3
Czas podawania: 6s
Podtrzymanie (tu za bardzo jeszcze do końca nie umiem sobie poradzić):
-czas przedmuchu 10s
-czas przerwy 15min
-krotność 2
Kp 48
Kl 35
Histeryza kotła 1
Regulacja PID 2
Typ dmuchawy wybrany (ustawione przez hydraulika): 1:WBS5,6;RV13,RV12
Moc biegu 49: 40%
Moc biegu 1: 10%

Problem mam taki, ze przesypuje mi ekogroszek, może teraz już mniej bo walczę z tym drugi dzień, jak już doszedłem ze nie przesypuje podczas podawania tak teraz moim zdaniem przesypuje podczas podtrzymania bo są dwa/trzy duże spieki ekogroszku. Nie mam już pomysłu jak sobie z tym poradzić.
W okresie gdy były wyższe temperatury na dworze miałem ustawione: temp zadana 50 st, czas podawania 5s , czas miedzy podawaniem 39s a dla 1% 2:45min i wtedy nie miałem problemu z przesypywaniem.
Walczyłem tylko z dobraniem czasu w podtrzymaniu. Przyszły lekkie mrozki i ujemne temperatury piec zaczął spadać nawet do 41/42 stopni. Wiec zmieniłem te ustawienia na takie jakie na początku wymieniłem, próbowałem już dać 7s podawania ale wtedy przesyp ekogroszku był bardzo duży teraz przy 6s zminimalizowalem prawie do zera ale znów przesypuje podczas przetrzymania.Macie może jakiś pomysł na to? Bo już na prawdę brakuje mi pomysłów. Liczę na jakaś pomoc od was, może coś pan Jarecki pomoże?

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 08 paź 2014, 14:28
Lokalizacja: Polska
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: jojoro » 27 gru 2017, 8:49

Napisz jeszcze czy ten mieszacz 4d masz ręczny ustawiony na stałe, czy jest sterowany siłownikiem elektrycznym podpiętym do sterownika IRYD.
Czy masz czujnik spalin (w czopuchu podpięty do IRYD)?
Jak jest skonstruowany obieg 4D? Czy jest tam pompa na mały obieg kotłowy, czy tylko pompa na główny obieg CO (do grzejników) i CWU?

Z tego co czytam to rozumiem, że kocioł grzeje i przechodzi w podtrzymanie, a potem temperatura spada i znowu grzeje? Czyli właściwie PID nie działa i palisz jak w dwustanie?

Tak najrozsądniej byłoby moim zdaniem.
Temperaturę na piecu zwiększyć do 60-65C (ja utrzymuję obecnie 65C) tak, żeby temperatura na powrocie (mierzona na rurze w odległości 5-10cm od kotła miała min 50C)
Jeśli nie masz żadnej pompy obiegu kotłowego, to żeby ustabilizować pracę kotła i podwyższyć temperaturę na powrocie włącz na stałe pompę CWU. Jeśli obawiasz się poparzenia za gorącą wodą ze zbiornika CWU to zamontuj na wyjściu wody zawór antypoparzeniowy jak do solarów. Fakt kosztuje 150zł ale masz spokój - możesz sobie wyregulować temperaturę wody na stałe niezależnie od tego co masz w zbiorniku.

Dopiero potem możesz bawić się nastawami kotła. Wcześniej nie ma dużego sensu bo układ jest na maksa niestabilny.
Pominę milczeniem to, że kupiłeś kocioł 25KW do grzania 140m2. Ja grzeję kotłem o podobnej mocy 180m2 i w mrozy -25C kocioł pracuje na jakieś 50-60% mocy. A grzeję nieocieploną kamienicę sprzed wojny na kamiennych fundamentach.

Powinieneś tak doprowadzić pracę kotła aby nie przechodził on w stan podtrzymania (albo robił to jak najrzadziej - u mnie zdarza się tylko 1 cykl podtrzymania po porządnym grzaniu CWU np. gdy cała rodzina bierze kąpiel w wannie i praktycznie cały zbiornik od nowa trzeba nagrzać.
Podczas normalnej stabilnej pracy kocioł nigdy się nie odstawia.

Logs69
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 26 gru 2017, 16:44
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: Logs69 » 27 gru 2017, 9:21

jojoro pisze:Napisz jeszcze czy ten mieszacz 4d masz ręczny ustawiony na stałe, czy jest sterowany siłownikiem elektrycznym podpiętym do sterownika IRYD.
Czy masz czujnik spalin (w czopuchu podpięty do IRYD)?
Jak jest skonstruowany obieg 4D? Czy jest tam pompa na mały obieg kotłowy, czy tylko pompa na główny obieg CO (do grzejników) i CWU?

Z tego co czytam to rozumiem, że kocioł grzeje i przechodzi w podtrzymanie, a potem temperatura spada i znowu grzeje? Czyli właściwie PID nie działa i palisz jak w dwustanie?

Tak najrozsądniej byłoby moim zdaniem.
Temperaturę na piecu zwiększyć do 60-65C (ja utrzymuję obecnie 65C) tak, żeby temperatura na powrocie (mierzona na rurze w odległości 5-10cm od kotła miała min 50C)
Jeśli nie masz żadnej pompy obiegu kotłowego, to żeby ustabilizować pracę kotła i podwyższyć temperaturę na powrocie włącz na stałe pompę CWU. Jeśli obawiasz się poparzenia za gorącą wodą ze zbiornika CWU to zamontuj na wyjściu wody zawór antypoparzeniowy jak do solarów. Fakt kosztuje 150zł ale masz spokój - możesz sobie wyregulować temperaturę wody na stałe niezależnie od tego co masz w zbiorniku.

Dopiero potem możesz bawić się nastawami kotła. Wcześniej nie ma dużego sensu bo układ jest na maksa niestabilny.
Pominę milczeniem to, że kupiłeś kocioł 25KW do grzania 140m2. Ja grzeję kotłem o podobnej mocy 180m2 i w mrozy -25C kocioł pracuje na jakieś 50-60% mocy. A grzeję nieocieploną kamienicę sprzed wojny na kamiennych fundamentach.

Powinieneś tak doprowadzić pracę kotła aby nie przechodził on w stan podtrzymania (albo robił to jak najrzadziej - u mnie zdarza się tylko 1 cykl podtrzymania po porządnym grzaniu CWU np. gdy cała rodzina bierze kąpiel w wannie i praktycznie cały zbiornik od nowa trzeba nagrzać.
Podczas normalnej stabilnej pracy kocioł nigdy się nie odstawia.


Zawór 4D jest sterowany siłownikiem elektrycznym.
Nie mam czujnika spalin.
Tylko pompa CO i CWU.
Kocioł przechodzi tak od 25 do max 38min w podtrzymanie.
Co do kotła, jak narazie jest grzane 140m a kupiony większy ponieważ w przyszłym roku dojdzie do ogrzania góra czyli 70-80m.
Na wcześniejszych ustawieniach które wziąłem od Jareckiego piec chodził bardzo dobrze, spalał na dóbr 13.5kg ekogroszku.

jojoro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 08 paź 2014, 14:28
Lokalizacja: Polska
Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

autor: jojoro » 27 gru 2017, 9:59

No to czemu trzymasz na kotle tak niską temperaturę skoro masz 4d sterowany elektrycznie? Na zaworze ustawiasz temperaturę wody na grzejniki a na kotle dajesz 65C na stałe i jest spokój.
To, że kocioł stoi w podtrzymaniu to źle. Nie po to masz wypasiony sterownik, żeby palić w kotle jak z prymitywnym dwustanem za 100zł. Kocioł stoi w podtrzymaniu pół godziny, w tym czasie temperatura wody w obiegu spada i zanim kocioł znowu się rozbuja to upływa dużo czasu.
Jak jedziesz samochodem to też stoisz pół godziny na parkingu, a potem lecisz ile fabryka dała (gaz w podłogę i 260km/h na liczniku) czy też starasz sie mniej więcej cały czas 90km/h jechać? Kiedy spalisz mniej benzyny?

Jeszcze raz ustabilizuj układ hydrauliczny.
Kocioł chodzi ci na zbyt mocnych ustawieniach.
Spróbuj

Temp. CWU 70 st (żeby pompa chodziła na stałe, albo włacz ją z pomin ięciem sterownika bezpośrednio do gniazdka z prądem)
Temp. 60 st
100%
czas: 59s
dmuchawa: 10 (jak najniżej, ale żeby nie kopciło. U mnie wystarcza 8 ale mam wysoki komin)
1%
czas: 3:30min
dmuchawa: 1
Czas podawania: 7s
Podtrzymanie (jak będzie równo chodzić to właściwie niepotrzebne ci to do niczego, ale):
-czas przedmuchu 8s
-czas przerwy 12min
-krotność 1
Kp 80 (wysoki parametr spowoduje pracę na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej)
Kl 35 (im wyższy parametr tym szybciej będzie redukował lub zwiększał temperaturę w okolicy zadanej)
Histeryza kotła 1
Regulacja PID 2


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: FB ext hit [Bot] i 5 gości

Gotowe projekty domów