Problem z ustawiniem pieca na Eko Groszek

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Konrad 70
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2007, 9:53
Problem z ustawiniem pieca na Eko Groszek

autor: Konrad 70 » 17 paź 2007, 10:04

Witam
Bardzo byłbym wdzięczny za poradę. Otóż mam piec (25 kw) i palę w nim od kilkunastu dni. Problem w tym że nie mogę dobrać ustawień. Producent - Kołton z Orawki - sugeruje czas podawania 15 sek, czas przerwy 40 sek. Przy takim rozwiązaniu niewypalony groszek spada do popielnika. Próbowałem wiele możliwych nastawów. Na chwilę obecną to: czas podawania 15 sek czas przerwy 65 sek. Przy dłuższej przerwie kocioł powoli "łapie" temperature i szybciej spada. Największy problem to sklejanie, spiekanie sie ekogroszku (podłużne bryły) i przerzucanie go niewypalonego. Zmniejszyłem nadmuch na 2 bieg (skala 1-10) sterownik Tech, klapka na wentylatorze przymknięta do połowy. Nadal to nie pomaga. Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś info.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Konrad 70

Marcin*
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 05 paź 2007, 13:23
Lokalizacja: Warszawa
Re: Problem z ustawiniem pieca na Eko Groszek

autor: Marcin* » 18 paź 2007, 15:30

Witam,
W moim piecu z podajnikiem slimakowym max- czas podawania, przy którym groszek całkowicie sie spala to 4s, a w zdecydowanej wiekszosci 3s, Przerwa jest wyliczana automatycznie - po osiagnieciu temperatury zadanej wynosi zazwyczaj 40 - 60 sek.
Wiec chyba masz zbyt dlugi czas podawania.

PS.
Opinia na podstawie doswiadczen tylko z moim piecem, wiec nie wiem jak w przypadku innych piecy ...

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
ustawienia

autor: Jarecki79 » 18 paź 2007, 17:15

Pisałem już o tym problemie w innym poście, pozwoli Pan zatem,że skopiuję podobną odpowiedź dla innego użytkownika.

Dla ślimaka ustawienia:
generalnie czas podawania do czasu postoju powinien być w stosunku 1:3
Często dobrym ustawieniem jest:
7sek podawania, 24sek. przerwa
np. podajnik ślimakowy producent PANCERPOL podaje dla mocy 17kW palnika ustawienie 30sek przerwa, 30sek. podawanie. Z praktyki jednak lepiej wychodzi około 7sek,podawanie 24przerwa.

Przedmuch natomiast trzeba dobierać indywidualnie, chodzi o to, aby utrzymać wysoko żar i dopalać paliwo, jeżeli kocioł pracujący bardzo długo na przedmuchu obniży żar do wnętrza zespołu podającego może dojść do zapłonu paliwa w koszu. Także powoli trzeba zmieniać parametry i obserwować co się dzieje z kotłem.

Moc dmuchawy raczej mała, zbyt dużo powietrza może doprowadzić do stopienia deflektora żeliwnego, nie wiem jaki ma Pan sterownik,dla producentów Foster oraz PROND górna moc dmuchawy na 4, dla Elektro-Miz około 30%moc dmuchawy.

GENERALNA ZASADA DLA ŚLIMAKA:
Grubość żaru, czy też opału na tym kapeluszu paleniska powinna wynosić na oko 4-5cm, wówczas spalanie jest odpowiednie (zbyt nisko żar- pali się w rurze, wypala się koniec ślimaka, można uszkodzić palnik, zbyt dużo żaru i za wysoki kopiec- spadają niedopalone jeszcze zajarzone cząstki opału)
Moc dmuchawy nie za wysoka, przy zbyt dużej ilości powietrza płomień wpada w biały kolor, jest zbyt wysoka temperatura, w piecu aż huczy, powoduje to topienie się deflektora żeliwnego. Obrazowo kolor płomienia powinien być w odcieniu pomarańczowym, jeżeli jest ciemny czerwony oznacza to z kolei zbyt małą ilość powietrza, powstaje dużo dymu i opał nie dopala się prawidłowo. Na oko odpowiednia jest moc dmuchawy około 30-40% (dane dla dmuchawy WBS6a marki KONWEKTOR, z lekko przymkniętą przesłonką na dmuchawie ).

Pozdrawiam :D
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl

Konrad 70
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 17 paź 2007, 9:53

autor: Konrad 70 » 19 paź 2007, 15:56

Witam
Dzięki za porady. Pozdrawiam Staszka z Chochołowa - wiele mi rozjasnil w sprawach piecow na groszek. Dzieki rowniez za cenne wskazowki od p. Jareckiego. I przy okazji kolejne pytanie. Proporcja 1:3. Interesuje mnie czy będzie jakas różnica jezeli przy mocy pieca 25 kw, czas podawania mam 15 sek, przerwa 45 sek I to ustawienie zamienię na 10 sek podawania i 30 sek. przerwy? Chodzi o to, że moim zdaniem groszek sie niedopala - wychodzi z retory "posklejany". Nadmuch pracuje na minimum. Może moje pytanie wydać sie trywialne - ale jestem totalnym żółtodziobem i proszę o wyrozumiałość.
pozdrawiam
Konrad
Konrad 70

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
...

autor: Jarecki79 » 20 paź 2007, 10:51

Tak jak pisałem wcześniej trzeba obserwować i powoli wprowadzać korekty.
W Pana przypadku 10sek podawania i 30sek przerwy może być ok.
Często sprawdza się też ustawienie 7sekund podawania i 24 sekundy przerwy.

Zatem obserwować i powoli wprowadzać korekty.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

electro
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 22 paź 2007, 9:17
Lokalizacja: Poznań

autor: electro » 22 paź 2007, 10:24

Witam
tak jak kolega Konrad mam piec 25Kw z pleszewa i rowniez pale od kilkunastu dni. I korzystając z okazji przedstawie moje pytania i spostrzezenia. Po pierwsze jaka temperature ustawic na piecu? Mam w ukladzie grzejniki w zaw. termostatycznymi i zasobnik CWU z wezownica. Jaki ustawić nadmuch?, mam wentylator konwektor, chyba jest to WBS6a, i sterownik PROND argon2 wentylator mam ustawiony na 1 i przyslone na zamknieta na jakies 80% czyli ogolnie nie dmucha zbyt mocno. Przesłona na czopuch komina ustawiona na srodkowa pozycje z trzech mozliwych. Zauwazylem ze juz po paru godzinach pracy z takimi nastawami piec pokryl sie sadza, ale za to zuzyl niewiele wegla. Przy pierwszym uruchomieniu dmuchawe mialem na 12 otwarta, wciagal wegiel jak szalony ale piec byl czysty. I teraz pytanie czy sadza w piecu to normalne? czy powinienem jednak zwiekszyc nawiew? Plomien powinien wygladac jak w normalnym piecu tylko lekko rozdmuchany? czy zar powinien byc jasny ? Podczas palenia z ognia "wylatuje" bardzo duzo ognikow, ktore spadaja do popielnika. Kolejna sprawa to temperatura na piecu aktulanie mam 60st slyszalem ze 55st to temperatura graniczna, wplywajaca na zywotnosc pieca. Zauwazylem ze piec w piecy podczas podtrzymania zar jakby sie obniza czyli przedmuch jest za slaby ?

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
sterownik Argon odp dla electro

autor: Jarecki79 » 23 paź 2007, 16:12

Nie wiem jakiej produkcji jest kocioł i jaką ma przekładnię.
W Pleszewie jest spora dywersyfikacja dostawców podajników.

Powinien jednak Pan dostać razem z kotłem instrukcję- dokumentację techniczną samego podajnika (my przynajmniej dajemy...). W tej dokumentacji jest wyraźnie napisane jak powinien wyglądać proces palenia, czyli jaki kolor płomienia, itp.

Sterownik ARGON2 jest moim zdaniem wyśmienitą konstrukcją, ma Pan pełen wpływ na funkcjonowanie kotła. W zafoliowanej osobnej kartce do tego sterownika ma Pan tabelę skrótową, powinien Pan to trzymać stale w kotłowni dla możliwości szybkiego podglądu, zresztą to co Pan przestawia podświetlone i opisane jest też na panelu przednim sterownika.

Do tego sterownika mogę dać kilka sugestii ustawień:
cP 10 (przedmuch 10sekund)
cb 5 (przerwa przedmuchu 5minut)
PP 3 (podanie porcji paliwa co 3 załączenie przedmuchu-praca wspólna z dmuchawą) to istotny parametr, można dobrać dzięki niemu przedmuchy w taki sposób, aby paliwo było dopalone ale jednocześnie przy dłuższej pracy w samym przedmuchu żar nie powinien schodzić do wnętrza retorty. To trzeba dobrać do posiadanego opału i strat ciepła
od 3 obroty, moc dmuchawy w przedmuchu
tP 35 temp załączenia pompy 35ST.c
tu 30 temp wyłączenia regulatora 30ST.c
oG 4 obroty, moc dmuchawy podczas dochodzenia do ustawionej temperatury
cd 26 czas między podawaniem 26sekund
Cu 8 czas podawania 8sekund
Te wytłuszczone parametry często (czyli nie zawsze) sprawdzają sie dla mocy palnika 25kW
nc oF temp wyłączenia pompy cwu - jeżeli jej fizycznie nie ma napis oF


Tak jak pisałem już kilka razy wcześniej przedmuch jest sprawą indywidualną zależną od jakości opału oraz docieplenia domu.

Odnośnie sterownika, ma Pan w nim w sumie 4opcje obsługi Ciepłej Wody Użytkowej (jeżeli podłączył Pan osobną pompę na bojler). Najlepsze w tym sterowniku jest jednak sterowanie pokojowe. Sam sterownik ma wyjście RJ-12 do podłączenia panelu pokojowego, firmowy nazywa się PILOT R, w opakowaniu ma przewód 20metrów, zasilanie bierze bezpośrednio od sterownika, pozwala na obniżanie i podnoszenie temp. wody na kotle bez schodzenia do kotłowni lub pozwala na ustawienie komfortowej temp powietrza w pomieszczeniu, dodatkowo w tym trybie po osiągnięciu temp. powietrza wirtualnie na ten czas obniża temp. na sterowniku do najniższej możliwej i przechodzi w przedmuch, po spadku temp powietrza wraca na kotle do temp. pierwotnie ustawionej. Cały czas na tym panelu widzimy stan pracy: dmuchawy, podajnika, pompy co, pompy cwu. Klienci mojej firmy są bardzo zadowoleni z tego panelu - ogromnie sobie chwalą wygodę i fakt, że cały czas mają możliwość kontroli kotła w domu (podgląd na aktualną temp wody na kotle)

Co do Pana ustawień...
Jeżeli skaczą iskierki jest to znak,że płomień jest zbyt mały, kocioł nie dopala właściwie paliwa i powstaje dużo części lotnych - sadzy. Musi Pan zatem nieco podnieść moc dmuchawy - proszę skorzystać z moich sugestii. Generalnie pamiętając, aby płomień nie był jednak bardzo mocno biały - zbyt wysoki może z kolei stopić deflektor. To ma Pan opisane w dokumentacji od podajnika (jeżeli Pan taką dostał od producenta kotła)
:D
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

kriss7777
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 24 paź 2007, 16:27
Lokalizacja: Sochaczew
Witam

autor: kriss7777 » 24 paź 2007, 18:10

Mam piec i z tym samym sterownikiem o mocy 25KW, ale moje pytanie dotyczy również tego czy piec dochodzšc do zadanej temperatury powinien ochładzać sie w czasie np 2-3 stopni na 5-10 minut. W zależnoœci od ustawienia zaworu mieszajšcego?
U mnie np ustawienie PP czyli krotnoœci podawania jest 01 ponieważ każde podanie paliwa i przedmuch wychładza piec poniżej temp. zadanej w rezultacie czego kocioł cišgle pracuje w trybie PRACA a wiec nabija temperaturę do zadanej po np 5 minutach temp spada po jednorazowym przedmuchu i podaniu opału aż poniżej temp zadanej itd.
teraz mam ustawienia
PP01
czas podawania 23 sek
czas przerwy w podawaniu 37 sek.
dmuchawa -12 bieg /przesłonięta w 1/2
- Takie nastawy zalecił serwisant .
W zasadzie jest nieżle ale trochę dużo tego opału pobiera - zasobnik na 4 dni przy tem w mieszkaniach 22-23 st CWU 52St / ogrzewam 180m nieocieplonego budynku z wymienionymi oknami.
PZDR Krzysztof z Sochaczewa
PS zapomniałem dodać że mój kociołek to produkcja z Pleszewa (producenta nie pamiętam-pisze z pracy) koloru siwo -niebieskiego z obrotowš retortš - podobno przystosowanš również do spalania miału, wyjmowanym rusztem żeliwnym, posiada dwoje drzwiczek - paleniskowe i popielnikowe. Zapewne specjaliœci domyœlš się o jaki kocioł chodzi

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
hmm KRIS7777

autor: Jarecki79 » 25 paź 2007, 19:19

Witam!

Do KRISS7777

W Pana przypadku chyba za dużo nie pomogę, użytkuje Pan opatentowany podajnik z całkiem nowymi rozwiązaniami... (podkreślam podajnik, nie kocioł)

Wydaje mi się,że kosz na 4dni w starym budownictwie to jednak super wynik, jeżeli wszystko dobrze się wypala to chyba nie ma się o co martwić. Może Pan spróbować lekko obniżyć moc dmuchawy.

W kwestii samego palnika...:

Jest tu inaczej rozprowadzony strumień powietrza z wentylatora do systemu kanałów w palniku. Rozprowadzenie powietrza w tym podajniku ma eliminować zjawisko cofania się spalin do kosza zasypowego - jestem ciekaw czy przy otwarciu kosza na ok. 1minutę i przy załączonym wentylatorze rzeczywiście w Pana kotle nie wychodzi dym.... Czekam na szczerą odpowiedź. Bardzo mnie to interesuje..

Palnik, który Pan posiada ma także inny patent w postaci szczelin w retorcie, mają one lepiej napowietrzać paliwo w palniku podczas spalania. Umożliwiają dokładniejsze dopalenie paliwa na ruszcie retorty poza strefą bezpośredniego spalania. Producent zapewnia,że paliwo jest w 100%dopalone i jest mniejsza ilość popiołu. Ja mam prywatną obawę o stan tej retorty po całym sezonie lub jeszcze lepiej po 2 sezonach, jest ona bowiem wykonana ze stali z naciętymi rowkami, proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii po zakończonym sezonie grzewczym, najlepiej w formie prywatnej wiadomości... Konkretnie obawiam się czy to się nie zacznie wyginać. To jest tylko moja prywatna dywagacja. Podajnik bardzo mnie intryguje i szukam informacji o jego działaniu od posiadaczy kotłów.

Ruchomy mechanizm z kolei ma umożliwiać spalanie wysokogatunkowego miału. Obroty mają za zadanie zrywać ewentualne spieki paliwa. W działaniu jest nieco głośne, ale biorąc pod uwagę konstrukcje innych producentów sądzę,że ten podajnik najlepiej sprawdzi się przy spalaniu gorszego paliwa od ekogroszku.

Jeszcze jedna nowinka to sposób podnoszenia paliwa w retorcie.

W swoich kotłach nie stosowaliśmy jeszcze tej konstrukcji palnika, widziałem ją jedynie na krótkim pokazie. Nie jestem w stanie podpowiedzieć optymalnych ustawień sterownika.

Z chęcią jednak usłyszałbym Pana opinię po sezonie grzewczym, czy faktycznie konstrukcja palnika jest tak bardzo udana i niezawodna. Jeżeli nie sprawi to Panu kłopotu proszę o informację na temat działania tego palnika na forum lub w formie wiadomości prywatnych.

Zastanawiamy się nad poszerzeniem oferty palników o ten model, ale wolałbym usłyszeć opinię użytkownika przed wprowadzeniem towaru do swojej oferty. Palnik, który Pan posiada jest bowiem sporo droższy, co jest zrozumiałe ze względu na liczbę dodatkowych rozwiązań.
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
uzupełnienie do KRISSA7777

autor: Jarecki79 » 25 paź 2007, 19:23

Rozpisałem się o tym palniku, ale w zasadzie nie jestem pewien, czy pisze o właściwym modelu, bo od krótkiego czasu na naszym rynku pojawiła sie druga sporo uproszczona konstrukcja z rusztem żeliwnym obrotowym.

Uwagi, które pisałem dotyczyły konstrukcji firmy SIMAR, działania tej konstrukcji jestem bardzo ciekaw.

Pozdrawiam serdecznie
Jarecki79

kriss7777
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 24 paź 2007, 16:27
Lokalizacja: Sochaczew

autor: kriss7777 » 25 paź 2007, 21:38

odpowiadam w kwestii podajnika i palnika, więc na Pana pytanie czy przy otwartym zasobniku i włšczonej dmuchawie wydostaje sie dym, odpowiadam: miałem taki przypadek ale za pierwszym razem było to zbyt duża iloœc opału (pod samo zamknięcie) za drugim razem opału już prawie nie było w koszu. Jeżeli iloœć opału jest odpowiednia w zasobniku nie widać żadnych œladów dymu.
podajnik a raczej œlimak jest trwały (mój groszek jest dosyć gruby i często miele grubsze kawałki węgla nie zrywajšc zawleczki- obym nie przechwalił)
Co do głoœnoœci retorty to bym nie przesadzał - nie użytkujemy pieca w mieszkaniu,głoœniejsze jest mielenie przez podajnik kawałków groszku
martwi mnie głównie brudzenie się płomieniówek - po kilku dniach palenia wyglšdajš jak zaroœnięte sadzš-i nie pomaga tu zmiana ustawień i nadmuchu, jedynie przy palenieu drzewem (ruszt awaryjny) sš czyste (wyższa temperatura?Więcej tlenu-uchylony popielnik)
W dalszym cišgu nie wiem jak osišgnšć tzw popiół jak z papierosa- teraz mam jak miał i minimalne iloœci spieków. Z całego zasobnika zbiera się pełna niezbyt głęboka szuflada popiołu
PZDR kriss7777
PS co Pan sšdzi o stosowaniu SADPALU?
bšdż białego wapna? Co do wapna mam pewne wštpliwoœć czy nie jest zbyt żršce i w połšczenie z wilgociš zawartš w paliwie nie będzie szkodzić kotłowi lub kominowi

Raynevan
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2007, 12:19
Lokalizacja: sieradz

autor: Raynevan » 26 paź 2007, 9:26

Witam,
Od tygodnia palę w piecu Kotrem Kłobuck 25kW z podajnikiem tłokowym, sterownik Compit. Na razie "uczę sie go" metadą nastaw i obserwacji. Mam starą instalację CO z bojlerem i pompką. Ogólnie pozytywne wrażenia.
Proszę o komentarze jeśli ktoś ma podobny piec, nastawy sterownika dla ekogroszku i miału.

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 3012
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
do kriss7777

autor: Jarecki79 » 26 paź 2007, 11:04

Witam kriss7777!

Sadpal jest dobrym katalizatorem, lepiej dopala węgiel, jest mniej sadzy. Około 1kg na 1tonę węgla. Posypuje się jak solą. Z wapnem podobna sprawa, efekt zbliżony. Po szkoleniu z przedstawicielami kopalni wiem,że w przyszłości przy gorszych pokładach sami będą mechanicznie wzbogacać węgiel tym wapnem, aby opał właściwie się spalał. (Być może coś więcej będzie dodawane do uszlachetnienia węgla).

Sadpal nie jest taki drogi, saczetki 1kg w folii to około 10zł za 1kg, droższy jest w kartoniku. Tak jak pisałem 1kg na około 1tone opału. Mogę się zapytać u nas w hurtowni branżowej i odpowiem jaka jest dokładna cena.

ps. czekam na dalsze informacje po dłuższym użytkowaniu podajnika. :D
Jarecki

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

na forumbudowlane.pl

Art85
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2014, 20:14
Re: Problem z ustawiniem pieca na Eko Groszek

autor: Art85 » 13 sty 2014, 20:29

witam troszke odswieze temat ,a dokladnie posiadam piec stalkot z pleszewa z slimakowym podajnikiem,sterownik tigra,moc pieca 19kw ogrzewanie 120m2.rozchodzi sie oto ze spala kolosalne dawki paliwa od30-50kg na dobe z czego zazwyczja jest to 50kg .

Moje ustawienia to czas podawania 10s
czas miedzy podawaniem 65s
piec w spoczynkiu
12 s przedmuchu
12 minut przerwy
co 2 raz podawanie
pompa ustawiona na 50%

do tego dochodzi ze piec dlugo sie nagrzewa a krutko stoi w stanie spoczynku i duzo wyzuca nie spalonego paliwa.Dodam to tego tylko ze jak zakrece pare kaloryferow to spalanie automatycznie spada.ale nie oto chyba chodzi zeby kupowac paliwo i siedziec w zimnym domu.Pale w piecu juz 4 miesiac i uzwyalem juz duzo ustawien ale i tak spalanie zawsze bylo minimum to ok 40kg.Bardzo wdzieczny bym byl za pomoc

janusz24
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:29
Re: Problem z ustawiniem pieca na Eko Groszek

autor: janusz24 » 01 gru 2014, 20:53

Witam . jeslii moge opisac tu swoj problem.
Mam piec viadrus U22 z dolaczonym podsjnikiem. Sterownik to klimosz bassic.
Teraz gdy sa chlodne dni piec niepotrafi osiagnac temperatury powyzej 50 C . Max osiaga 46C lecz szybko sie obniza do 42C gdy pompa CO jest w ruchu. I tak jest w kolo co piec dogrzeje to pompka CO rozprowadzi ccieplo pi grzejnikach.
Obecnie mam ustawienia
-pracy 5
-Przerwa 35
-wentylator 60%
Prugowalem rozne ustawienia
Czasami byl wegiel niedopalony i byly spieki.
Czasami bylo dobrze spalone


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: loozak18, Majestic-12 [Bot] i 30 gości

Gotowe projekty domów