połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem gazowym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 09 lut 2009, 16:15

Czy z pieca 2 funkcyjnego wychodzą ci rury które ida na co. Z twojego schematu wynika że grzejesz tylko c.w.u.?
Skoro zasobnik to po ci piec dwufunkcyjny?
Jak zakręcisz nitkę idącą na zasobnik to grzeją lepiej?

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 10 lut 2009, 19:59

Witam.
Słabo czytelny schemat(opisy) ale z tego co widzę źle masz podłączony zasobnik cwu.Przydała by się druga pompa dla niego.Po schemacie ciężko powiedzieć jak rozpływa się woda.Wrzuć kilka zdjęć to będzie łatwiej znaleźć przyczynę.Najpierw spróbuj zamknąć zawór zasilający zasobnik,najlepiej z rana Potem wieczorem możesz go otworzyć.Wiadomo będzie czy się ociepliło w mieszkaniu.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 12 lut 2009, 17:00

Witam
Podaję linki do zdjęć instalacji:
fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ecf3466e1c2322f.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/0cae74f39dbf83ae.html
i jeszcze jedno pytanie czy ten zawór trójdrożny jest w dobrym miejscu zamontowany?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/f70ae29d6d9a2d5c.html
Zakręciłem zawory do zbiornika CWU ale nie daje to nic.

jacbak7870
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 83
Rejestracja: 13 mar 2008, 9:49
Lokalizacja: Olesno

autor: jacbak7870 » 15 lut 2009, 19:34

Pierwsze powinieneś zmienić kierunek przepływu na jednej z pomp kierunki powinny być w wymienniku przeciwstawne , poprawi to odbiór ciepła. Nie bardzo rozumię ten zawór tródrogowy on jest z podmieszaniem jeżeli tak to ze schematu wynika że będzie chłodził czynnik wychodzący z kominka i też będą straty

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 16 lut 2009, 9:11

Witam.
Pompy są dobrze podłączone.Problemem jest podłączenie zasobnika CWU!Po pierwsze,zawsze podłącza się go bezpośrednio z kominka czy pieca stałopalnego.Po drugie te otwarte zawory kulowe powodują że woda CO śmiga po bojlerze jak przez baypass nie idąc na mieszkanie!!!Zamknij jeden z zaworów i uchyl go tyciu tyciu.To co widać na zdjęciu nic nie blokuje przepływu,więc woda płynie przez wężownicę bo ma lżej.To cały problem.
Pozdrawiam Krzysztof.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20

autor: Alibaba » 16 lut 2009, 18:47

Może mi ktoś z kolegów wytłumaczyć (z ciekawości się pytam), jakie zadanie w TEJ instalacji spełnia wymiennik i zawór trójdrogowy?

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 16 lut 2009, 19:46

rombig pisze:Zakręciłem zawory do zbiornika CWU ale nie daje to nic.

K.mat: z tego co pisze rombiq to już to zrobił.
Rombiq: Narysuj jeszcze raz schemat tylko z zaznaczeniem jak masz podłączony kocioł gazowy do instalacji c.o.. Tam przecież jest wbudowana pompa i jakby tak podłączył (podłączam hipotetyczne) jak wynika ze schematu, to te dwie pompy by się znosiły. Czy dobrze mówię?

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 17 lut 2009, 0:20

Może mi ktoś z kolegów wytłumaczyć (z ciekawości się pytam), jakie zadanie w TEJ instalacji spełnia wymiennik i zawór trójdrogowy?

W sumie to nie zwróciłem szczególnej uwagi na zawór,ale po namyśle też się zastanawiam co "fachowiec" miał na myśli :? Ciężko mi powiedzieć (może wróżyć ze słabego zdjęcia? )A jak to jest podłączone,ustawione,a wogóle po co?!A właściwie to nie widzę podłączenia z kotłem dwu-funkcyjnym o którym była mowa w poście na wstępie.Czy był zastosowany zawór zwrotny?Jeśli nie to mamy dwa baypasy!!!

K.mat: z tego co pisze rombiq to już to zrobił.

Nie wiem co mam na to odpowiedzieć?Może zamknął na godzinkę albo mniej?Ale mamy zbyt mało danych.Cały czas myślę o drugim baypasie.
Rombig czy możesz wrzucić fotkę podłączenia z kotłem?
Coś czuję ze tutaj też będzie zonk :cry:

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 17 lut 2009, 18:31

Witam
Dzięki za zainteresowanie wrzucam kolejne fotki:
fotosik.pl/pokaz_obrazek/f42e1ab8aaecad19.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/206a1d3fd3547899.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/c03ebd51d38a1b6f.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/eefed608f18899a4.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad7300c59bc212f1.html
Co zamknięcia zbiornika cwu to faktycznie niezbyt długo był zamknięty zaraz zamknę ponownie i później napisze o efekcie.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20

autor: Alibaba » 17 lut 2009, 19:20

rombig proszę podaj nazwę tego kominka.

jacbak7870
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 83
Rejestracja: 13 mar 2008, 9:49
Lokalizacja: Olesno

autor: jacbak7870 » 17 lut 2009, 19:45

napisz z kąd jesteś

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 18 lut 2009, 10:19

Kominek jest firmy kratki Maja 12kw, jestem z Oławy koło Wrocławia.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 18 lut 2009, 22:31

Witam.Miałem rację!!!Masz zrobiony drugi baypas przez gazowy piec CO.Musisz mieć założone dwa zawory zwrotne,tzn jeden na gałązce która biegnie z wymiennika płytowego do połączenia z instalacją z kotłem gazowym.Drugi zaraz na wyjściu z kotła gazowego.Jak chcesz sprawdzić czy mam rację to zamknij ten co jest najwyżej pod kotłem w czasie palenia kominkiem.Przymknij też mocno jeden(obojętnie który)zawór zasilający zasobnik CWU.Wtedy poczujesz różnicę :wink: Potem mając normalny układ możesz jak musisz kombinować z zaworem trójdrożnym i ustawić odpowiednią temp wyjścia i powrotu,choć jest on tam zbędny w tym układzie.Widzę że fachowiec słabo się spisał :cry:

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 20 lut 2009, 13:00

Dziękuje wszystkim za porady teraz wezwę "fachowca" niech poprawi co spaprał.

proth
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 20 lut 2009, 13:19
Lokalizacja: mazowieckie Milanówek, Piaseczno, Radzymin
Kontaktowanie:

autor: proth » 20 lut 2009, 18:14

K.mat pisze:No dobtze,postaram się to jasno wytłumaczyć.
Włączenie szeregowo w powrót przed kotłem gazowym da ten komfort użytkownikowi, że w momencie gdy napali w kominku woda wracająca z instalacji do kotła gazowego zostanie podgrzana i kocioł odbierze ten fakt jak powrót ciepłej wody wieć nie załączy palnika

I wyłączy pompe!!!

niekoniecznie wszystko zależy od logiki kotłowej. Jeśli jest gorący powrót to np MCR wchodzi w trwałą awarię, junkers i viessmann wyłącza palnik, a pompa pracuje pozatym w Viessmanie w kodowaniach można wiele ustawić np że pompa się włączy bez zapotrzebowania a tylko na sygnał zewn.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości

Gotowe projekty domów