połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem gazowym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 04 sty 2009, 13:31

A czy pompa nie kręci tak długo dopóki nie spadnie temperatura wody na piecu poniżej nastawionej? Chociaż w przypadku pogodówki może sprawdzać temperaturę wody zasilającej, wychodzącej z kotła.
Co do oprów pompy to jak nie palisz w kominku pompa w obiegu płaszcza nie pracuje.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 10 sty 2009, 15:57

Jak widzę tradycyjnie pomysłów jest kilka niemniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Obecnie jestem na etapie zakupów i tu pytanie czy do kominka z płaszczem o mocy 12kw może być wymiennik płytowy o mocy 20kw, a jeżeli nie to jaki? Drugie pytanie dotyczy pompy c.o. jaką polecacie myślałem o omnigenie lub turdusie ze względu na niska cenę ale może nie warto oszczędzać?

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20

autor: Alibaba » 10 sty 2009, 19:24

Kolego rombig niektóre kominki już są wymiennikami, to po co Ci jeszcze jeden?

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 10 sty 2009, 19:26

Są już kominki,które mogą pracować w ukł. zamkniętym.
adam

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 10 sty 2009, 20:37

No tak są takie które mogą pracować w układzie zamkniętym lecz ja kupuję jeszcze wcześniejszą konstrukcje i stąd moje pytanie.

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 11 sty 2009, 12:13

Jesli chodzi o wymiennik płytowy to może być spokojnie 20kW-owy wręcz powinien być większy wymiennik aniżeli moc kominka. Jeśli chodzi o pompy i inny osprzęt to moim zdaniem nie warto na tym oszczędzać.
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 12 sty 2009, 10:47

Zdecydowałem, że ze względu na złożoność tematu wynajmę fachowca nie mniej jednak i to przysparza kilku problemów. Ów fachowiec chce pompy i wymiennik umieścić koniecznie obok kominka czyli pod jego przyszłą obudową. Ja natomiast chciałbym aby były one gdzie indziej tak aby np. jak zepsuje się pompa nie rozbierać całej obudowy co wiąże się właściwie z remontem całego pokoju i tu moje kolejne pytanie: czy pompy wraz z wymiennikiem mogą być oddalone od kominka powiedzmy o 2m, i czy mogą być do tego jeszcze niżej niż kominek powiedzmy o 1m?

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 12 sty 2009, 15:20

Ja bym pompy umieścił w kotłowni. Przewody zaizolował.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 12 sty 2009, 15:41

Kolego fpz ja chcę pompy umieścić w piwnicy która jest pod mieszkaniem ale to właśnie wymaga takiego przesunięcia czyli do 2m od kominka w poziomie i 1m w dół. Jak rozumiem nie ma żadnych przeciwwskazań dla takiego rozwiązania?

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 13 sty 2009, 20:44

Możesz pokojnie dac pompy w piwnicy i wszystko bedzie funkcjonowało prawidłowo
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 18 sty 2009, 9:49

Mam kolejne pytanie do Was czy jest sens montowania pojedyńczego sterownika na dwie pompy aby podłączone działały tak samo?

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 18 sty 2009, 13:02

rodziaj sterownika jest uzalezniony od rodzaju instalacji, jesli będziesz ogrzewał tylko C.O. to może być taki sterownik
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 18 sty 2009, 14:23

Instalacja ma ogrzewać CO i CWU.

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 18 sty 2009, 21:23

Jeśli ma obsługiwac C.O. i C.W.U. to polecam sterowniki firmy Tatarek np. "kominek+"
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40

autor: rombig » 08 lut 2009, 11:10

Więc od wczoraj mam podłączony kominek wodny i tu pytanie czy instalacja której schemat odręczny i zdjęcia dodałem go galerii jest według Was ok. Moje pytanie bierze się stąd, że niby wszystko działa niby grzejniki grzeją ale jakby trochę za słabo. Mieszkanie 70mk kominek 12 kw, wymiennik płytowy 20kw, zbiornik cwu 120l. Mieszkanie w starym budownictwie nieocieplone na parterze, nie mogę nagrzać więcej niż 20 stopni.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości

Gotowe projekty domów