połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem gazowym

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

rombig
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 02 sty 2008, 12:40
połączenie kominka z płaszczem wodnym z piecem gazowym

autor: rombig » 25 gru 2008, 14:14

Witam
Jak w temacie chciałbym do istniejącej instalacji co podpiętej do pieca gazowego dwu funkcyjnego dołączyć kominek z płaszczem wodnym + ewentualnie jakiś zasobnik na ciepła wodę. Pytanie czy ktoś mógłby rozrysować jak ma to być połączone i jakie elementy muszę kupić aby to sprawnie działało Dodam, że chciałbym to wykonać osobiście.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20

autor: Alibaba » 25 gru 2008, 19:25

Kilka razy podawałem ten link: makroterm.pl/zintegrowane,ogrzewanie , możesz się "zagłębić" na tej stronie w inne schematy lub poszukać podobnych.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 26 gru 2008, 11:56

Nie chciałbym Cie pouczać, ale mógłbyś najpierw przeszukać to forum.
W uproszczeniu powiem, że powineś dać wymiennik ciepła szeregowo, na powrocie piega gazowego. Stronę pierwotną wymiennika podłączasz do kominka.
Moc wymiennika powinna być minimum taka jak zainstalowanego pieca gazowego.

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 418
Rejestracja: 11 maja 2008, 18:23
Lokalizacja: pomorskie

autor: cezarr1 » 26 gru 2008, 23:02

Wstaw zawór trój drogowy z szybkim siłownikiem przed kotłem termostat na zasobniku i zadziała mam zrobione takie instalacje jest O.K.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 28 gru 2008, 14:49

W uproszczeniu powiem, że powineś dać wymiennik ciepła szeregowo, na powrocie piega gazowego.

Chyba równolegle z piecem gazowym i zawory zwrotne + pompy z obu stron wymiennika! Szeregowo będzie schładzanie poprzez nagrzewnicę pieca i jeszcze dodatkowe opory przepływu!
No i oczywiście sterowanie pompami,choć kominek powiniem mieć to w komplecie.

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 29 gru 2008, 20:32

A nie lepiej kupić kominek,który może pracować w układzie zamkniętym?Są takie.Elkomatic.
adam

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 30 gru 2008, 17:44

TURBOKOMINEK® I pracuje w systemie zamkniętym (Płaszcz wodny Turbokominka pracuje w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym) oraz nie wymaga stosowania wymiennika pośredniego.

Czyli co?I tak układ otwarty hehe.Tylko wymiennika nie trzeba osobno montować. :lol:
Ale naczynie wzbiorcze gdzieś trza powiesić,to co to za radocha?
http://www.makroterm.pl/kominki

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20

autor: Alibaba » 31 gru 2008, 13:10

Tak koledzy, do tego Turbokominka nie potrzeba już wymiennika.Jego budowa jest właśnie skonstruowana na zasadzie wymiennika.Po stronie paleniska jest układ otwarty i ta woda ogrzewa poprzez ścianki układ zamknięty. A naczynie może wisieć nawet 0,5 m nad nim. Czyli będzie zakryte obudową.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 31 gru 2008, 14:43

Czyli będzie zakryte obudową.


Taa,już to widzę :? Chyba że masz 3.30m do sufitu albo kominek na podłodze.Podłączałem i wiem co mówią klienci :shock:

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 02 sty 2009, 16:06

K.mat: Wiem że równolegle też może być ale taki układ wymaga ingerencji użyszkodnika lub zaworu trójdrożnego z słownikiem i termostatu.
Włączenie szeregowo w powrót przed kotłem gazowym da ten komfort użytkownikowi, że w momencie gdy napali w kominku woda wracająca z instalacji do kotła gazowego zostanie podgrzana i kocioł odbierze ten fakt jak powrót ciepłej wody wieć nie załączy palnika. Wydaje mi się, że pompa powinna wystarczyć (odpada zakup jeszcze jednej pompy i eksploatacja) , najwyżej można się kierować zasadą, że moc wymiennika=1,5 x moc kotła, to znacząco zmniejszy opory.
Co do twojej uwagi o schładzaniu, to uważam, że przepływ w obwodzie kominka będzie niewielki, zwłaszcza jak zastosujesz pompę - opory wyłączonej pompy.
Ale jak to mawiają bogatemu wszystko wolno. Co głowa to pomysł

Sonergo
Aktywny
Aktywny
Posty: 221
Rejestracja: 09 lut 2008, 17:50
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

autor: Sonergo » 02 sty 2009, 20:11

A nie lepiej kupic kociol gazowy, ktory bedzie pracowal w ukladzie otwartym??
Prawie kazda Beretta działa w ukladzie otwartym.
Bez wymiennikow i innych pier....
Zawor trojdrozny wstawic przed zasobnikiem z woda, albo grzejemy kominkiem, albo kotlem, albo tym i tym.


Pozdrawiam i zdrowia zycze w nowym roku

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 02 sty 2009, 21:09

K.mat: Wiem że równolegle też może być ale taki układ wymaga ingerencji użyszkodnika lub zaworu trójdrożnego z słownikiem i termostatu.
Włączenie szeregowo w powrót przed kotłem gazowym da ten komfort użytkownikowi, że w momencie gdy napali w kominku woda wracająca z instalacji do kotła gazowego zostanie podgrzana i kocioł odbierze ten fakt jak powrót ciepłej wody wieć nie załączy palnika. Wydaje mi się, że pompa powinna wystarczyć (odpada zakup jeszcze jednej pompy i eksploatacja) , najwyżej można się kierować zasadą, że moc wymiennika=1,5 x moc kotła, to znacząco zmniejszy opory.
Co do twojej uwagi o schładzaniu, to uważam, że przepływ w obwodzie kominka będzie niewielki, zwłaszcza jak zastosujesz pompę - opory wyłączonej pompy.
Ale jak to mawiają bogatemu wszystko wolno. Co głowa to pomysł

Przepraszam,ale nie będę tego komentować. :( W takich układach życzę powodzenia Buachcha :D

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 681
Rejestracja: 22 sie 2007, 13:57
Lokalizacja: Warszawa

autor: fpz » 03 sty 2009, 8:47

A szkoda :(
Chętnie poznam opinię kogoś doświadczonego z praktyką.
Wskaż proszę błędy w moim rozumowaniu.

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 425
Rejestracja: 10 lis 2006, 17:01

autor: K.mat » 03 sty 2009, 16:48

No dobtze,postaram się to jasno wytłumaczyć.
Włączenie szeregowo w powrót przed kotłem gazowym da ten komfort użytkownikowi, że w momencie gdy napali w kominku woda wracająca z instalacji do kotła gazowego zostanie podgrzana i kocioł odbierze ten fakt jak powrót ciepłej wody wieć nie załączy palnika

I wyłączy pompe!!!
Co do twojej uwagi o schładzaniu, to uważam, że przepływ w obwodzie kominka będzie niewielki, zwłaszcza jak zastosujesz pompę - opory wyłączonej pompy.

Tego akurat nie kumam.Jaka woda i niewielki przepływ skoro sugerujesz bez pompy.To co,grawitacyjnie ma płynąć.NIC nie kumam.

Normalny najprostszy układ,czyli po stronie kominka w układzie otwartym dwie pompy z zaworami zwrotnymi (na wyjściu z pomp),jedna ładuje zasobnik CWU,druga zasila wymiennik. Sterowane z elektroniki kominka.Na wyjściu z gazowego zawór zwrotny,a za nim włączamy wyjście z wymiennika (strona wtórna) Przed powrotem do gazowego podłączamy wejście pompy i przez kolejny zwrotny łączymy z zasilaniem wymiennika(strona wtórna)Pompy CO łączymy równolegle (pierwotna i wtórna)
Tak że potrzebne są 3 pompy(2x40 i 1x60 na wtórną)Nie będę wspominał o filtrach siatkowych przed pompami i zaworach kulowych.Imprezka droga,tymbardziej że po pierwotnej robimy w miedzi i średnicach min. 22 do28.Ale bajer jest :P

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 03 sty 2009, 22:31

Ja dodam tylko tyle: ilu instalatorów tyle rozwiązań, ale najważniejsze żeby to wszystko pracowało w pełni automatycznie (czytaj: bez ingerencji użytkownika) 8)
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości

Gotowe projekty domów