podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec
podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...

autor: brief99 » 14 cze 2008, 23:06

Witam, mam do podłączenia 3 sztuki kaloryferów, (kaloryfery firmy DIAMOND - stalowe) z dolnym zasilaniem. Jak należy je podłączyć?? Słyszałem że wejscie jednego z wejściem drugiego i z wejsciem trzeciego, i to samo z powrotem (wyjściem)... Czy dobrze rozumuję (słyszałęm)... Kaloryfery będą podłączone do rur elektrocieplowni,,, połączenia między rurami będę wykonywał rurkami PP STABI fi16.... Jezeli ktos z kolegów mogłby narysowac schemacik tego polaczenia bylbym wdzieczny.... Czy oprocz zaworow odcinajacych na kaloryferach trzeba na ruurkach dawac jakies dodatkowe oprzyrzadowanie???

skrol
rekomendowany doradca
Posty: 76
Rejestracja: 21 mar 2007, 19:34
Lokalizacja: Warszawa
Re: podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...

autor: skrol » 15 cze 2008, 8:00

brief99 pisze:Witam, mam do podłączenia 3 sztuki kaloryferów, (kaloryfery firmy DIAMOND - stalowe) z dolnym zasilaniem. Jak należy je podłączyć?? Słyszałem że wejscie jednego z wejściem drugiego i z wejsciem trzeciego, i to samo z powrotem (wyjściem)... Czy dobrze rozumuję (słyszałęm)... Kaloryfery będą podłączone do rur elektrocieplowni,,, połączenia między rurami będę wykonywał rurkami PP STABI fi16.... Jezeli ktos z kolegów mogłby narysowac schemacik tego polaczenia bylbym wdzieczny.... Czy oprocz zaworow odcinajacych na kaloryferach trzeba na ruurkach dawac jakies dodatkowe oprzyrzadowanie???


Zrób to równolegle.... czyli tak jak pajęczyna... to co ty proponujesz spowoduję przy zamknięciu pierwszego grzejnika brak pracy u innych.
Rurka 16 stabi.... ciekawe gdzie ją znajdziesz ?:) daj fi 25 do trójników potem od trójników i do ostatniego grzejnika fi 20 .... oczywiście stabi.
Przy wejściu na grzejniki musisz dać zawory .... kupuje się to razem z grzejnikami... lub dodatkowe.
------------------------------------------------------

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec

autor: brief99 » 15 cze 2008, 18:18

no dobrze napisalem: wszystkie WEJSCIA razem polaczyc i WYJSCIA razem... pomylilem sie co do rury, rury daje fi-20 STABI....

Mam teraz pytanie: glowne zawory PEC-u sa na klatkach w skrzynkach zamykanych na kluczyk, kluczyki maja Panowie z PEC-u.... i moje pytanie? czy zalozyc zawory odcinajace "CAŁĄ" instalacje na wejsciu w mieszkaniu?? Bo jakb sie cos zaczelo lać czy cos pękło to zamin Panowie z PEC-u przyjada to ja wowczas bym zdazyl odlaczyc "MOIMI zaworami" cala instalacje i wtedy pozbylbym sie cisnienia w instalacji... Co koledzy na to ????

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
zawory

autor: Paweł_Małek » 15 cze 2008, 20:04

Jesli zawory na klatce sa niedostepne - jak najblizej wejscia instalacji do mieszkania zaloz swoje. Za zaworami daj srobonki zeby miec mozliwosc ich wymiany gdyby zostaly uszkodzone.

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec

autor: brief99 » 15 cze 2008, 21:08

no wlasnie nie sa zawory dostepne dla lokatorow... Kluczyki maja kolesie z PEC-u...

Powiadasz kolego zeby dac srubunki,,, hm... a ja chcialem na PP-metal wkrecic i zgrzac...

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
srobonki

autor: Paweł_Małek » 16 cze 2008, 11:24

Zawor jest elementem wymiennym - i warto dac srobonki.
Po zalaniu ukladu, gdy np przyjdze wymienic zawor rory sie zle zgrzewa - jesli w czasie zgrzewania doplynie jakas resztka wody to zgrzew bedzie nieszczelny.
a tak majac srobonek (wystarczy z 1 strony zaworu) mozna uszkodzony zawor wymienic majac tylko klucz do rur, klucz do polsrobonkow i tasme tweflonowa.
Nie kupowac zaworow "made in china" z marketow, ani firmy diamond - jest to badziewie ktore z bieda wytzyma gwarancje

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec

autor: brief99 » 16 cze 2008, 13:08

hehe, a ja mam kaloryfery firmy DIAMOND.... (takie zakupila wspolnota)... co kolega sadzi o tych kalafiorach ??

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
diamond

autor: Paweł_Małek » 16 cze 2008, 13:24

Gorszego g....a kupic nie mogli - jest to produkowane u chinoli. Najtanszy material, najtansza robocizna, niezdziw sie jak po uplywie gwarancji wyniesiesz to na zlom.

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec

autor: brief99 » 16 cze 2008, 19:08

hm.... no ja, zreszta jak i inni lokatorzy na to wplywu nie mielismy... juz sie nic nie da zrobic....

powiedz mi jeszcze kolego czy nalezy zachowac "spady optyczne" na rurkach?? i w jakich proporcjach??

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
spadki

autor: Paweł_Małek » 16 cze 2008, 20:38

w ukladzie pompowym mozna rury klasc poziomo, jednak lepiej wykonac spad ok. 0,1% (1 mm na metr) w kierunku grzejnikow czyli koniec rury od grzejnikow wyzej niz od klatki schodowej. Wtedy uklad jest latwiej odpowietrzyc.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów