Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Muniamus
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2012, 11:18
Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Muniamus » 27 mar 2012, 11:29

Witam,
Proszę o indywidualne potraktowanie mojego zapytania.

Oto moje poddasze w remoncie:

Obrazek

Na środku, jak widać, jest stary komin. Podzielony on jest w środku na 3 części. Był używany niegdyś do pieców kaflowych. W miejscu kominka będzie salon około 50 m2.

Moje pytania:
1. Kominiarz powiedział, że wkład max 10 kw - macie jakieś propozycje jaki wybrać? Co brać pod uwagę?
2. Co dać pod kominek? (Tam widać odsłonięty strop - była wartwa betonu między belkami a pod spodem tylko dwie warstwy desek. Teraz chcę dać na to wełnę i płytę.)
3. Czy już od razu na tym gołym "fundamencie" (czytaj: belkach stropowych) kłaść zwykłą (?) cegłę pod kominek tworząc już jego obudowę od razu, czy może stawiać to dopiero na płycie (pilśniowej?) ?
4. Czy to prawda, że jeśli komin jest podzielony na 3 to nie muszę stosować żadnych przewodów?
5. Czy macie jakiś rysunek, który zobrazuje mi jak mam wstawić taki kominek?

Od razu mówię, że jestem zielona. :]

Muniamus
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2012, 11:18
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Muniamus » 28 mar 2012, 11:45

Nie wie nikt? :(

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5335
Rejestracja: 21 lut 2008, 18:53
Lokalizacja: Żory - śląskie
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Bolas » 29 mar 2012, 18:31

Ja 3x przeczytałem post i nie do końca zrozumiałem o co pytasz. :(

Muniamus
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2012, 11:18
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Muniamus » 31 mar 2012, 9:39

Heh, no może trochę chaotycznie pytam...:)

To moje pytania:
1. pomińmy

2. Co dać pod kominek? (Tam widać odsłonięty strop - była wartwa betonu między belkami a pod spodem tylko dwie warstwy desek. Teraz chcę dać na to wełnę i płytę.) - czyli na czym może stać taki kominek + obudowa (razem około 250 kg) - czy może stać on na płycie OSB, czy lepiej zacząć stawianie cegieł bezpośrednio na gołym stropie?


3. pomińmy


4. Czy to prawda, że jeśli komin jest podzielony na 3 to nie muszę stosować żadnych przewodów? - czyli czy mogę w moim kominie nie stosować przewodów (rur) skoro jest on trójdzielny w środku i szczelny? Czy jedną część mogę po prostu wykorzystać do odprowadzenia spalin?

Nie umiem lepiej zapytać :oops:

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5335
Rejestracja: 21 lut 2008, 18:53
Lokalizacja: Żory - śląskie
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Bolas » 31 mar 2012, 13:48

1 Wkładów jest całą masa wszystko zależy od systemu jaki chcesz sobie obrać w kominku np. z płaszczem wodnym czy dystrybucją ciepłego powietrza czy zwykły z kratką nawiewną i wywiewną.

2. Pod kominkiem powinien znajdować się materiał niepalny. Budowa stropu musi być odpowiednia do obciążenia. Jeżeli strop jest konstrukcją drewnianą poczytaj lub zapytaj tutaj: www.szkielet.pl/forum/
Przede wszystkim musisz wybudować kanał powietrzny którym kominek będzie mógł zaciągać powietrze. Kominki które powietrze czerpią z pomieszczeń to strzał w stopę.

4. Jeżeli budowa komina a raczej jego średnica pozwala na podłączenie czy wykorzystanie jednego przewodu kominowego jako przewodu spalinowego i kominiarz wyraził na to zgodę to można tak zrobić. Oczywiście jeżeli kominiarz wydał odpowiednie zezwolenie i poinstruował co i jak.

samouk
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: samouk » 31 mar 2012, 21:35

Muniamus pisze: Od razu mówię, że jestem zielona. :]

To (niestety) widać :lol:
Nie zwalnia to jednak od myślenia i odpowiedzialności :roll:
Kominek na takim stropie nie można wybudować w oparciu o wiedzę z Forum. Potrzebna tu będzie:
1. ekspertyza konstruktora budowlanego, który zaprojektuje odpowiednie wzmocnienie konstrukcji stropu pod kominkiem i określi dopuszczalne obciążenie
2. wiedza doświadczonego fachowca od kominków

Pozdrawiam

Muniamus
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2012, 11:18
Re: Poddasze - jak mam postawić ten kominek?

autor: Muniamus » 03 kwie 2012, 11:24

Bolas pisze:1 Wkładów jest całą masa wszystko zależy od systemu jaki chcesz sobie obrać w kominku np. z płaszczem wodnym czy dystrybucją ciepłego powietrza czy zwykły z kratką nawiewną i wywiewną.

2. Pod kominkiem powinien znajdować się materiał niepalny. Budowa stropu musi być odpowiednia do obciążenia. Jeżeli strop jest konstrukcją drewnianą poczytaj lub zapytaj tutaj: www.szkielet.pl/forum/
Przede wszystkim musisz wybudować kanał powietrzny którym kominek będzie mógł zaciągać powietrze. Kominki które powietrze czerpią z pomieszczeń to strzał w stopę.

4. Jeżeli budowa komina a raczej jego średnica pozwala na podłączenie czy wykorzystanie jednego przewodu kominowego jako przewodu spalinowego i kominiarz wyraził na to zgodę to można tak zrobić. Oczywiście jeżeli kominiarz wydał odpowiednie zezwolenie i poinstruował co i jak.



Dziękuję, wiele mi to rozjaśniło :)


samouk pisze:
Muniamus pisze: Od razu mówię, że jestem zielona. :]

To (niestety) widać :lol:
Nie zwalnia to jednak od myślenia i odpowiedzialności :roll:
Kominek na takim stropie nie można wybudować w oparciu o wiedzę z Forum. Potrzebna tu będzie:
1. ekspertyza konstruktora budowlanego, który zaprojektuje odpowiednie wzmocnienie konstrukcji stropu pod kominkiem i określi dopuszczalne obciążenie
2. wiedza doświadczonego fachowca od kominków

Pozdrawiam



Bom ja baba 8)
W takim razie poradzę się u tego konstruktora i kominiarza raz jeszcze.
Dzięki.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 17 gości

Gotowe projekty domów