Jak zrobić ogrzewanie podłogowe ?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

maki
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 08 sie 2008, 16:32
Jak zrobić ogrzewanie podłogowe ?

autor: maki » 17 sie 2008, 19:23

W kuchni o pow 20 m2 i dołączonego do niej przedpokoju 4 m2 chcę zrobić wodne ogrzewanie podłogowe.
Wyczytałem, że na tak małej powierzchni nie jest konieczny mieszacz (www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/o ... 5,10-0.htm).
W ww. pomieszczeniu mam jeden grzejnik i chcę żeby został .Czy ktoś może mi poradzić jak wykonać takie ogrzewanie jak podłączyć rurę jakie zawory, gdzie? itp

Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny

PILNE :!:
....

RO_TR
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 lip 2008, 23:06

autor: RO_TR » 17 sie 2008, 22:26

rury alu-pex + klipsy + spręzyny żeby nie pozaginać za mocno rur (łagodne łuki) ułożone w odległości 15-20 cm - tylko nie chińskie - bezpośrednio na styrpian - folia aluminiwa nie koniecznie - dla mnie to zbędny wydatek - poza ładnymi kreskami, po których można to układać ale zaraz ktoś tu pewnie będzie udowadniał że 0,0 nic foli odbija ciepło :)

a na to betonik i płytki najlepiej na elastycznym kleju, który nadaje się do podłogówki - ale z grzejników bym nie rezygnował bo nie każdy może mieć grzanie od podłogi - niektórym nogi puchną - to zależy jak organizm to będzie tolerował.........

polecam stronę Wavin:

alupex.pl/ogrzewanie_podlogowe.php

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 18 sie 2008, 6:54

Nareszcie ktoś ma taki sam stosunek do folii aluminiowej pod podłogówkę,co ja.Można położyc tam zwykłą,czarną folię budowlaną.
adam

74
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 12 gru 2007, 12:16

autor: 74 » 23 sie 2008, 0:17

adamis pisze:Nareszcie ktoś ma taki sam stosunek do folii aluminiowej pod podłogówkę,co ja.Można położyc tam zwykłą,czarną folię budowlaną.

można porozkładać nawet worki po nawozie ,ale wytłumacz to pacjentowi , który naczytał się różnych muratorów

astim
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 25 kwie 2006, 22:39
Lokalizacja: Lublin

autor: astim » 23 sie 2008, 15:58

z tym puchnięciem nóg od podłogówki to taki sam mit jak unoszenie kurzu.. jak ktoś daje w podłogę 60°C, to i żylaków można się nabawić..
a co do sposobu wykonania: obwód podłogówki podłącz jako osobny do rozdzielacza z RTL-em na powrocie. Nie polecam na wyjściu z grzejnika, bo nie zawsze grzejnik odda tyle ciepła, by schłodzić temperaturę do żądanej w podłogówce

adamis
rekomendowany doradca
Posty: 2755
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 24 sie 2008, 15:22

Poza tym,jak zakręcimy grzejnik,to i podłoga nie grzeje.Choc takie rozwiązanie nie jest złe w łazienkach.Tam może byc za ciepło i to nie przeszkadza.
adam

Waldi68
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 02 lut 2009, 21:48
Ogrzewanie podłogowe

autor: Waldi68 » 02 lut 2009, 21:53

Mam zamiar zrobić sobie ogrzewanie podłogowe na hali produkcyjnej o powierzchni 130m2 nie mogę dać styropianu ponieważ na posadzce będą srać ciężkie maszyny. Czy wystarczy papa i ekran?

astim
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 25 kwie 2006, 22:39
Lokalizacja: Lublin

autor: astim » 02 lut 2009, 23:59

nie unikniesz strat ciepła do gruntu

GrygorXXL
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 58
Rejestracja: 26 cze 2006, 21:35
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie

autor: GrygorXXL » 08 lut 2009, 21:58

Mam zamiar zrobić sobie ogrzewanie podłogowe na hali produkcyjnej o powierzchni 130m2 nie mogę dać styropianu ponieważ na posadzce będą stać ciężkie maszyny. Czy wystarczy papa i ekran?


A może potrafisz określić ustawienie maszyn przed ułożeniem podłogówki? Podłogówka pod maszynami pewnie i tak nie odda ciepła, więc może tam po prostu jej nie układajmy?
Nie wiem oczywiście czy to możliwe w tym przypadku.
Co do wystarczalności papy i ekranu mam bardzo poważne wątpliwości. Będą duże straty do gruntu. A swoją drogą jak ciężkie są te maszyny i na czym stoją? Ciekawi mnie jaki jest punktowy nacisk na posadzkę. Może wystarczy ją ew. wzmocnić?
P.I.M. INMONT Sp. z o.o.

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1455
Rejestracja: 25 paź 2008, 19:36

autor: Indiana » 08 lut 2009, 22:17

Będą ogromne straty do gruntu, to już lepiej jakieś nagrzewnice nadmuchowe zastosować, ew. twardy styropian i na to 10 cm posadzki z rurkami.
Chociaż z drugiej strony, ciężkie maszyny jeśli będą powodować drgania to i bez styropianu będą pęknięcia, duże ryzyko uszkodzenia rurek - trzeba zastosować dobre, w żadnym wypadku chińczyka z castoramy czy Biedronki :lol:
A najlepiej wyznaczyć pi razy drzwi gdzie nie będzie maszyn i tam ułożyć podłogówkę na styropianie (min. 7 cm) oddzieloną od pracujących posadzek z maszynami dylatacją.

Waldi68
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 02 lut 2009, 21:48

autor: Waldi68 » 11 lut 2009, 22:49

na hali mają stać maszyny stolarskie najcięższa waży ok 1000 kg na m2 osobiście nie jestem do końca przekonany co do tej podłogówki bo zdaję sobie sprawę ze strat bez styropianu a maszyny mogę tylko mniej więcej ustawić bo po czasie samo pokarze gdzie która ma stać namawia mnie kolega bo ma w dużym sklepie i jest zadowolony z drugiej strony przyjemnie byłoby chodzić w pracy po czymś ciepłym .dziękuje za komentarze pozdrawiam .

proth
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 20 lut 2009, 13:19
Lokalizacja: mazowieckie Milanówek, Piaseczno, Radzymin
Kontaktowanie:

autor: proth » 20 lut 2009, 18:35

I tak powinieneś porobić dylatacje.
Prawdopodobnie maszyny będzie trzeba przymocować do podłoża.
Straty będą duże przez grunt.
Proponuję styrodur 5000cs (nacisk stały do 250kPa) a wylewka zbrojona i z dodatkami. Nie siądzie to nie jest duży nacisk chyba że mocno punktowo.
Dla bezpieczeństwa rurki można przeprowadzić w peschlu on nie jest izolatorem bo powierzchnia styku z betonem większa.

prologos
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2013, 6:22
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Kontaktowanie:
Re: Jak zrobić ogrzewanie podłogowe ?

autor: prologos » 11 mar 2013, 18:26

temat stary ale lekko odswieżę bo może ktoś tu trafi i zrobi podłogówkę w peszlu -
sam peszel może nie jest isolatorem ale już powietrze pomiędzy peszlem a rurą podłogówki jest ISOLATOREM

Awatar użytkownika
Enerbau
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5637
Rejestracja: 23 gru 2011, 22:14
Lokalizacja: Wąbrzeźno
Kontaktowanie:
Re: Jak zrobić ogrzewanie podłogowe ?

autor: Enerbau » 11 mar 2013, 19:14

prologos w ofercie na waszej stronie macie domy pasywne czy nisko energetyczne i proponujecie centralne ogrzewanie? To chyba jakieś nieporozumienie.












Nie po to izolujemy, by robić centralne.

prologos
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 30 sty 2013, 6:22
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Kontaktowanie:
Re: Jak zrobić ogrzewanie podłogowe ?

autor: prologos » 12 mar 2013, 19:15

sprawa pierwsza nie bardzo widzę na naszej stronie miejsce gdzie polecamy centralne ogrzewanie
sprawa druga czy ogrzewanie domu pompą ciepła nie jest przypadkiem centralnym ogrzewaniem ?
czy może na każde pomieszczenie dajesz oddzielną pompę jak piece kaflowe kiedyś ?
dom pasywny to dom który z założenia nie ma żadnego komina i nie ma kominka a ja sobie bez kominka nie wyobrażam domu !
Generalnie klientom polecam domy energooszczędne a nie pasywne


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość

Gotowe projekty domów