Ekogroszek - spieki

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 06 gru 2014, 11:22

Witam Serdecznie
Mam pytanie do Fachowcow:

Obrazek


Obrazek

Piec 15KW z podajnikiem slimakowym.
Wegiel (tak powiedzieli na skladzie weglowym) 29 Kcal.
Mam problem z ustawieniem pieca - jak widac na zdjeciach robia sie spieki.
Ustawienia pieca:
- podawanie 10 sek
- czas miedzy podawaniami 2 min
- dmuchawa 10 bieg z mozliwych 50 - przeslona otwarta calkowicie.

Moze ktos podpowiedziec jak zmienic ustawienia ??

Dziekuje z gory

Pozdrawiam
Piotrek

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 559
Rejestracja: 03 wrz 2014, 21:15
Lokalizacja: Miłoszyce, tel. 690 678 778
Kontaktowanie:
Re: Ekogroszek - spieki

autor: SUSPENSER » 07 gru 2014, 22:19

Podawanie 2s, przerwa 22s lub jeśli nie można zejść poniżej 5s z podawaniem to 5s a przerwa 60s

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 09 gru 2014, 11:17

ok sprawdze

dam znac

Pozdrawiam

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 09 gru 2014, 16:00

SUSPENSER pisze:Podawanie 2s, przerwa 22s lub jeśli nie można zejść poniżej 5s z podawaniem to 5s a przerwa 60s


no niestety te ustawienie jeszcze gorsze :(
Piec wyrzucil strasznie duzo zuzlu.
Nadminie tylko, ze mam ekogroszek z kopalni Wesoła. Z tego co zauwazylem wegiel ten jest bardzo kaloryczny i dosc dlugo sie spala, stad pewnie ten zuzel po Twoich ustawieniach.
Zmienilem troche:
przerwa: 60 sek
podawanie 2 sek
nadmuch: 10 z 50
zuzlu juz nie ma ale znowu kociol nie potrafi rozgrzac sie do 50 stC.
Pozatym bardzo irytuje mnie plomien - wszedzie gdzie patrze u ludzi - plomien jest tak duzy, ze "owija" deflektor" u mnie - tak jak na zdjeciu :(
Mam sterownik Iryd PID i PID-a wylaczylem bo wydaje mi sie ze nim bylo jeszcze gorzej.
Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2949
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Jarecki79 » 09 gru 2014, 17:11

Długi płomień uzyskasz na węglu z większą zawartością części lotnych o kaloryczności 22-pod max.26MJ
Te 28-30MJ to już węgle cięższe do spalania z typu węgla 32.1, tam płomień krótszy, problemy ze spiekami.

Część z tych opałów można spalac tylko przy większej pauzie, stałym nadmuchu i stałym odbiorze mocy.
Czasami trzeba pid-a wyłączyć, choć na Irydzie to byś pewnie obszedł, spróbowałbym tak:

w menu kodowym bodajże 10 zrób przedłużenie pracy PID na 5st.C
zrób podbicie obrotów dmuchawy przy podaniu 0biegów
obniżenie obrotów dmuchawy w podtrzymaniu 2biegi
czas podbicia obrotów daj jakiś niski, aby nie zdążył na wesołej zadziałać nie pamiętam czy idize zrobić 0sekund, ale daj np.1sekundę

Następnie zostawiasz parametry, który sobie dopracowałes dla 100%mocy a dla 1% wbij pauza 2m30s i nadmuch 3bieg


Cieżko aby 2 / 60 grzało kocioł i robiło wysoki płomień, to już 1:20 stosunek podawania...
Suspenser ma chyba 1:18, ale on ma jednak domek ocieplony, wentylację z odzyskiem ciepła, ciepłomierz i doświadczenie.

Na fajkę ten opał łatwy nie jest.
Szukaj groszków z typu węgla 31.2, wówczas je spalisz. 24-26MJ

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 09 gru 2014, 17:34

No to co piszesz Jarecki - nie ukrywam potwierdza sie w 100% z moimi ekperymentami z tym kotlem.
Mam mozliwosc zakupu eko-groszku z Kopalni Piekary - ma wlasnie taka kalorycznosc o jakiej piszesz, wiec chyba taki wezme.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, ktorej nie moge pojac.
Kociol na ekogroszek mam dopiero od sierpnia tego roku.
Do tej pory palilem zwyklym piecem zasypowym ZEBIEC z ruchomymi rusztami 15 KW (1.1).
Nie mialem wtedy zadnego problemu z rozgrzaniem ukladu C.O. do powiedzmy temp 90 stC
Teraz na nowym kotle Kotlostal 15KW z ledwoscia uzyskuje 51 stC. Caly uklad C.O. jest ten sam.
Ja rozumiem, ze ten poprzedni zwyly piec pomimo tego, ze jest prawie o polowe mniejszy - ma jednak palenisko duzo wieksze niz retorta, ale czy to normalne, ze kociol na eko-groszek nigdy nie bedzie mial takiej samej mocy grzewczej jak w/w zwykly piec zasypowy ??

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Jarecki79
rekomendowany doradca
Posty: 2949
Rejestracja: 30 sty 2007, 15:53
Lokalizacja: wlkp
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Jarecki79 » 09 gru 2014, 17:45

Pieklorz z kopalni Piekary może być niewiele mniej problematyczny od tego węgla, który posiadasz.

Kup na próbe z 5worków i dopiero większą partię, bo inaczej to umoczysz.
Rok temu miałem próbki Pieklorza z Piekar i palił się świetnie z malutka ilością popiołu, ale w tym roku juz ludzie na niego narzekają. Zatem najpierw próbka- później większy zakup.

Ten sezon jakiś tragiczny pod względem groszków, nie wiem czy jakaś mafia weszła na kopalnie, czy cos kombinują, za chwile sie okaże,że jedynie uczciwie i nie za drogo sprzedany czeski ekogroszek będzie sens spalać, bo to co niby nasze Polskie, to jakoś odnoszę wrażenie oszukane....

Ostatnio miałem fajna próbkę węgla o nazwie anmag, kilka osób pisało,że bodajże silver z bartexu też mało kłopotliwy w spalaniu

Rok temu to bym Ci tego pieklorza z Piekar w ciemno polecił...

Co do kotła, to nie wiem, nie znam tej konstrukcji a czasu nie mam za bardzo o tej porze roku, aby szukać i analizować czy to jest 15kw czy nie....

Wiem,że są przeboje z groszkami w tym roku.

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 559
Rejestracja: 03 wrz 2014, 21:15
Lokalizacja: Miłoszyce, tel. 690 678 778
Kontaktowanie:
Re: Ekogroszek - spieki

autor: SUSPENSER » 09 gru 2014, 21:24

Fajowy pisze:
SUSPENSER pisze:Podawanie 2s, przerwa 22s lub jeśli nie można zejść poniżej 5s z podawaniem to 5s a przerwa 60s


no niestety te ustawienie jeszcze gorsze :(
Piec wyrzucil strasznie duzo zuzlu.
Nadminie tylko, ze mam ekogroszek z kopalni Wesoła. Z tego co zauwazylem wegiel ten jest bardzo kaloryczny i dosc dlugo sie spala, stad pewnie ten zuzel po Twoich ustawieniach.
Zmienilem troche:
przerwa: 60 sek
podawanie 2 sek
nadmuch: 10 z 50
zuzlu juz nie ma ale znowu kociol nie potrafi rozgrzac sie do 50 stC.
Pozatym bardzo irytuje mnie plomien - wszedzie gdzie patrze u ludzi - plomien jest tak duzy, ze "owija" deflektor" u mnie - tak jak na zdjeciu :(
Mam sterownik Iryd PID i PID-a wylaczylem bo wydaje mi sie ze nim bylo jeszcze gorzej.
Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Pozdrawiam
Obrazek


2/60 to na pewno nie nagrzejesz bo to 1:30 a u mnie obecnie 1:18 jest na styk.

Oczywiście, że trzeba wydłużyć przerwę lub dać większy nadmuch, żeby wszystko się dopalało, więc dobrze zrobiłeś choć nie do końca.

Proponuję zrobić trochę na odwrót tj. ustawić 2/30 i dopasować nadmuch tak, żeby węgiel był dopalany.

Tak jak Jarecki napisał przy Wesołej płomień jest krótki, ale promieniowanie żaru spore - to się czuje - dokładnie odwrotnie jest z czeskimi brunatnymi - ogień jak diabli a moc mniejsza.

W kotle z podajnikiem spala się jednocześnie mniejsza porcja węgla, ale za to łatwiej kontrolować proces, dlatego nie zrobisz wygaru jak zasypowcem, ale jak chcesz zobaczysz jaką moc potrafi dać kup trochę Komoran, daj dużo powietrza i podawanie 5/10 to zobaczysz co się będzie działo.

Do uzyskania dużej mocy w podajnikowym potrzeba węgla, który się szybko spala, czyli brunatnego - zresztą jak napalisz kartonami efekt będzie podobny ;-)

wojtek38
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2014, 22:01
Lokalizacja: Koszalin
Kontaktowanie:
Re: Ekogroszek - spieki

autor: wojtek38 » 11 gru 2014, 22:05

Witam może warto spróbować kupić ze dwa worki pelletu, każda teoria jest dobra.

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 12 gru 2014, 0:22

Witam

Szczerze mowiac juz kilka razy zastanawialem sie nad testami z pelletem ale to paliwo to chyba bardzoej dobre na wiosna/jesien - nie na mrozne zimy. Ale moze sie myle.

Kupilem ekogroszek z kopalni Piekary i jestem BAAARDZZO ZADOWOLONY.
Faktycznie - fajne paliwo do "ogarniecia".
Poczekamy na mrozy bo na dzien dzisiejszy u mnie jest +5stC.

Pozdrawiam
Piotrek

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 14 gru 2014, 20:21

Koledzy - jeszcze jedno pytanie:
Czy w przypadku kotla na ekogroszek instalacja C.O. bez mieszacza jest troche bez sensu ??
Jak pisalem juz wyzej wymienilem zwykly kociol zasypowy na ekogroszek ale instalacja C.O. zostala bez zmian ( boiler na ciepla wode, jedna pompa C.O., 7 grzejnikow).
"Fachowiec" powiedzial, ze w zimie przy wiekszych mrozach ogrzewanie piecem na ekogroszek (retorta - male palenisko) z ukladem bez mieszacza - mozna porownac do samochodu z wyciagnietym termostatem - bardzo ciezko uzyskac zadana temperature. Czy to prawda ?? Bo szczerze mowiac trafilo sie kilka dni gdzie temp na zewnatrz -5stC i mialem faktycznie problem z rozgrzaniem ukladu C.O.

Pozdrawiam

jacbak7870
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 83
Rejestracja: 13 mar 2008, 9:49
Lokalizacja: Olesno
Re: Ekogroszek - spieki

autor: jacbak7870 » 14 gru 2014, 21:26

ustawienia przy takim węglu

2s podawanie przerwa 10s
5s podawanie przerwa 20s
6s podawanie przerwa 25s
wentylator przy węglu 29 Mj/kg na maxsa
jeżeli będzie za duży ogień przymknij wentylator
temp zadana kotłła min 65 stopni\
włączenie pompy co 55 stopni
do regulacji temp w pomieszczeniu załżyć regulator pokojowy bezprzewodowy np tybox 137
w razie pytań tel 692974953

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 559
Rejestracja: 03 wrz 2014, 21:15
Lokalizacja: Miłoszyce, tel. 690 678 778
Kontaktowanie:
Re: Ekogroszek - spieki

autor: SUSPENSER » 14 gru 2014, 23:41

Fajowy pisze:Koledzy - jeszcze jedno pytanie:
Czy w przypadku kotla na ekogroszek instalacja C.O. bez mieszacza jest troche bez sensu ??
Jak pisalem juz wyzej wymienilem zwykly kociol zasypowy na ekogroszek ale instalacja C.O. zostala bez zmian ( boiler na ciepla wode, jedna pompa C.O., 7 grzejnikow).
"Fachowiec" powiedzial, ze w zimie przy wiekszych mrozach ogrzewanie piecem na ekogroszek (retorta - male palenisko) z ukladem bez mieszacza - mozna porownac do samochodu z wyciagnietym termostatem - bardzo ciezko uzyskac zadana temperature. Czy to prawda ?? Bo szczerze mowiac trafilo sie kilka dni gdzie temp na zewnatrz -5stC i mialem faktycznie problem z rozgrzaniem ukladu C.O.

Pozdrawiam


Może być bez mieszacza jeśli moc kotła jest wystarczająca, a jeśli będzie pracował o 1-2*C poniżej zadanej a w domu będzie przy tym ciepło to będą bardzo dobrze dobrane nastawy sterownika do obciążenia cieplnego domu.

Termostat w aucie to zły przykład [chyba, że okna w domu pootwierasz] - raczej porównałbym to do włączonego maksymalnie ogrzewania wnętrza auta.

Fajowy
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:19
Re: Ekogroszek - spieki

autor: Fajowy » 15 gru 2014, 11:56

SUSPENSER pisze:
Fajowy pisze:Koledzy - jeszcze jedno pytanie:
Termostat w aucie to zły przykład [chyba, że okna w domu pootwierasz]


No wlasnie problem polega na tym, ze przy temp zew. -5stC przy zamknietych oknach mam problem z rozgrzaniem ukladu. Na wlaczonej pompie CO (1 bieg) kociol ledwie rozgrzal uklad do 52stC.
Opcja z mieszczem w tm przypadku ma chyba jakis sens.
Czy nie dziala to tak, ze na kotle ustawiam temp powiedzmy 65 stC (a nawet 70 stC) a za mieszaczem (grzejniki) powiedzmy 48 stC. Dodatkowo boiler CWU podlaczony "przed" mieszaczem dziala jak kondensator ciepla. Takie info dostalem od pewnego fachowca i moim zdaniem ma to jakis sens.
Pytanie - czy mieszczacz momencie kiedy bedzie chcial pobrac zkumulowana ciepla wode z obiegu kociol-CWU nie schlodzi go na tyle, ze temp na kotle spadnie do 48 stC.

Pozdrawiam

SUSPENSER
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 559
Rejestracja: 03 wrz 2014, 21:15
Lokalizacja: Miłoszyce, tel. 690 678 778
Kontaktowanie:
Re: Ekogroszek - spieki

autor: SUSPENSER » 16 gru 2014, 21:42

Fajowy pisze:
SUSPENSER pisze:
Fajowy pisze:Koledzy - jeszcze jedno pytanie:
Termostat w aucie to zły przykład [chyba, że okna w domu pootwierasz]


No wlasnie problem polega na tym, ze przy temp zew. -5stC przy zamknietych oknach mam problem z rozgrzaniem ukladu. Na wlaczonej pompie CO (1 bieg) kociol ledwie rozgrzal uklad do 52stC.
Opcja z mieszczem w tm przypadku ma chyba jakis sens.
Czy nie dziala to tak, ze na kotle ustawiam temp powiedzmy 65 stC (a nawet 70 stC) a za mieszaczem (grzejniki) powiedzmy 48 stC. Dodatkowo boiler CWU podlaczony "przed" mieszaczem dziala jak kondensator ciepla. Takie info dostalem od pewnego fachowca i moim zdaniem ma to jakis sens.
Pytanie - czy mieszczacz momencie kiedy bedzie chcial pobrac zkumulowana ciepla wode z obiegu kociol-CWU nie schlodzi go na tyle, ze temp na kotle spadnie do 48 stC.

Pozdrawiam


To, że ustawisz na kotle 70 a zawór obniży do 48 da tylko trochę zapasu ciepła, ale jeśli nie będzie nastawiona odpowiednia moc palnika to temperatura kotła i tak "utknie" daleko od zadanej.

Bojler CWU będzie kondensatorem ciepła gdy sterownik z niego skorzysta np. pilnując minimalnej temp. powrotu.

Podstawa to sterownik, który szybko zareaguje i zwiększy moc palnika, albo ustawienie go na większą moc w trybie 2 stanowym.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: DRJ i 1 gość

Gotowe projekty domów