Czy alternatywne systemy mają sens?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 04 cze 2009, 12:32

Bo wode bede ogrzewal raczej termami z uwagi na koniecznoscv hamowania apetytu na wode najemcom;p zazstouje albo 2 wieksze albo 4mniejsze
XXX

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 04 cze 2009, 12:38

niewiem czy ma sen zaprzeganie i peletu i gazu; to mega maly domek w ktorym na 1 poziomie mam 3 max zintegrowane zadaniowo pomieszczenia o pow. łacznej urz. ok 40m2;) ps.wiatrolapu nielicze
XXX

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 05 cze 2009, 9:18

dzieki Wam wszystkim za pomoc :idea: . ps. jesli komus by sie jeszcze chcialo odwolac do powyzszego pytania bede wdzieczny, pozdrawiam!
XXX

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
prad

autor: Paweł_Małek » 15 cze 2009, 18:58

Na sam prad niema co liczyc - co zrobisz jak go niebedzie?
Prad zawsze bedzie najdrozszym nosnikiem co wynika z fizyki jego produkcji - sprawnosc elektrowni to max 45%, do tego 10% strat w sieci i zostaje 30%
CZyli dom zyzywajacy na liczniku pradu 40kWh/m2/rok w rzeczywistosci zuzywa ok. 120 kWh/m2/rok - wiekszosc strat jest przed licznikiem ale i tak zanie placi klient.
Jesli dodatkowym zrodlem ciepla ma byc kominek to najlepiej taki, ktory nie wymaga zadnego urzadzenia na prad - wtedy bedzie awaryjnym zrodlem ciepla.
Zadko kto ma ten luksus, ze jest zasilany z linii, ktora zasila szpital czy innego odbiorce, za wylaczenie ktorego energetyka poniesie odpowiedzialnosc. Wobec normalnego klienta energetyka zanic nie odpowiada - w zimie 2007/2008r byly rejony w kraju, gdzie pradu niebylo ponad 2 tygodnie - i miej tu ogrzewanie i gotowanie na prad.
Nawet duze miasta jest problem (przyklad: TYCHY, w promieniu ok. 30km conajmniej 3 duze elektrownie, w samym miescie elektrocieplownia. Jeszcze nie bylo zimy, zeby nie bylo wylaczenia, a 90% awarii wynika z niedoinwestowania i zwyklego niechlujstwa energetyki (jak sie zanic nie odpowiada to mozna miec wszystko w d...)

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 15 cze 2009, 22:49

dzekuje za wskrzeszenie watku;) czyli mam rozumiec, ze kominek tego typu niejetem wstanie uruchomic 'recznie';? ps. jak dlugo moge zostawic taki komnek zaladwany do pelna bez opieki, oczyiscie w momencie kiedy z siecia jest ok- pytam poniewaz mialbym generalnie taka potrzebe
XXX

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 17 cze 2009, 12:57

prosze o niezostawianie mne bez odpowiedzi na to pytanie...:)
XXX

Awatar użytkownika
HenoK
rekomendowany doradca
Posty: 1180
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:17

autor: HenoK » 17 cze 2009, 19:34

nikt pisze:prosze o niezostawianie mne bez odpowiedzi na to pytanie...:)
Najpierw przeczytaj jeszcze raz pytanie, zastanów się o jaki kominek Ci chodzi. Na razie trudno na cokolwiek odpowiadać ;).

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 17 cze 2009, 21:04

chodzi mi o kominek na pelet np. firny urlch; nie kociol czy piec do kotlowni. czyli cos aternatywnego do gazu...reszte'przerobilem'
XXX

Awatar użytkownika
HenoK
rekomendowany doradca
Posty: 1180
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:17

autor: HenoK » 18 cze 2009, 7:10

nikt pisze:chodzi mi o kominek na pelet np. firny urlch; nie kociol czy piec do kotlowni. czyli cos aternatywnego do gazu...reszte'przerobilem'

Chodzi Ci zapewne o kominek Pelletich PE 7. Z opisu wynika, że może on bezobsługowo działać do 30godzin. Ma pełna automatykę i nie powinno z nim być problemu przy braku prądu (oczywiście przestanie wtedy grzać). Można by go wyposażyć w UPS, ale przy dłuższej pracy musiałoby być to spore urządzenie.
Możesz zastosować inne rozwiązanie : kominek na pelety LECHMA.
Można w nim alternatywnie palić drewnem.
Niepokoi mnie tylko zastrzeżenie w instrukcji obsługi :
WYGASZANIE PALNIKA
Bezpośrednie wyłączanie palnika z sieci bez uprzedniego wygaszania jest zabronione powoduje automatycznie utratę gwarancji palnika.
Taka sytuacja będzie w przypadku zaniku energii elektrycznej :(.

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 18 cze 2009, 8:49

aha, czyli wekszych zasobnikow to on nieposiada co niezalatwi mi sprawi, no chyba ze w komiku palic sie powinno mniej niz mysle..(mam blade pojecie o tym jak wodac;/) Chcialym tez wiedziec, jak juz wspomnialem wyzej,czy moge zapalic go zywym ogniem w razie awarii sieci el.?
XXX

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 24055
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Re: prad

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 18 cze 2009, 9:18

Paweł_Małek pisze:Na sam prad niema co liczyc - co zrobisz jak go niebedzie?
Prad zawsze bedzie najdrozszym nosnikiem co wynika z fizyki jego produkcji - sprawnosc elektrowni to max 45%, do tego 10% strat w sieci i zostaje 30%
CZyli dom zyzywajacy na liczniku pradu 40kWh/m2/rok w rzeczywistosci zuzywa ok. 120 kWh/m2/rok - wiekszosc strat jest przed licznikiem ale i tak zanie placi klient.
Jesli dodatkowym zrodlem ciepla ma byc kominek to najlepiej taki, ktory nie wymaga zadnego urzadzenia na prad - wtedy bedzie awaryjnym zrodlem ciepla.
Zadko kto ma ten luksus, ze jest zasilany z linii, ktora zasila szpital czy innego odbiorce, za wylaczenie ktorego energetyka poniesie odpowiedzialnosc. Wobec normalnego klienta energetyka zanic nie odpowiada - w zimie 2007/2008r byly rejony w kraju, gdzie pradu niebylo ponad 2 tygodnie - i miej tu ogrzewanie i gotowanie na prad.
Nawet duze miasta jest problem (przyklad: TYCHY, w promieniu ok. 30km conajmniej 3 duze elektrownie, w samym miescie elektrocieplownia. Jeszcze nie bylo zimy, zeby nie bylo wylaczenia, a 90% awarii wynika z niedoinwestowania i zwyklego niechlujstwa energetyki (jak sie zanic nie odpowiada to mozna miec wszystko w d...)


Panie Pawle, nie mam w tym doświadczenia, ile Pan płaci palaczowi i czy jest na dochodne, czy ma pokój?

nikt
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 70
Rejestracja: 26 maja 2009, 13:08

autor: nikt » 18 cze 2009, 19:57

CZY JA MOGLBYM OTRZMAC ODPOWIEDZ ODNSNIE AWARYJNEGO ZASTOSOWANA KOMINKA URLICH? JEST TO MOJ OSTANI POST W TEJ SPRAWIE...BEDE WDZICZNY ZA NIETOCZEMNIE JATEK W TYM WATKU WIECEJ. DZIEKUJE! jesli ktos chcialby wykazac wieksza wole niech napisze cos o kosztach i dzienj efektywnej dlugoscin pracy tego urzadzenia. that's all;)
XXX

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
palacz

autor: Paweł_Małek » 19 cze 2009, 22:35

Sam obsluguje kociol - to nie te czasy, ze do kotla dokladalo sie co godzine - kociol jest z 2002r, wystarczy dolozyc co 5...8h,co 2..3 dzien usunac popiol.
Na prad niema co liczyc - energetyka za szkody z swojej winy nie wyplaci ani zlotowki!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 24055
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 20 cze 2009, 6:31

Moja matka, ja (kręgosłup... częste wyjazdy ) nie będziemy obsługiwać kotła, więc raczy Pan doliczyć palacza . Nie musi być na "warszawskiej " stawce. A od 2011 roku jeszcze bardzo dużą akcyzę na węgiel nie dla elektrowni.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
akcyza

autor: Paweł_Małek » 20 cze 2009, 14:30

Nawet jalk to wprawadza to prad zawsze bedzie najdrozszy - brak konkurencji na tym rynku, a i wzrost sprzedazy pociagnie znaczny wzrost ceny, a odpowiedzialnosc dostawcy zadna! - nie stac mnie nato zeby po kazdej zimie remont robic bo pradu nie bylo i rury rozerwalo. Moze tych problemow niema w Warszawie, ale reszta kraju jest coraz gozej - a o wsiach nie wspomne - tam trzeba sie liczyc nawe z kilkoma tygodniami bez pradu szczegolnie jak obiekt jest na koncowce sieci


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Gotowe projekty domów