Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

wpg
Początkujący
Początkujący
Posty: 22
Rejestracja: 15 sty 2010, 18:56
Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: wpg » 10 paź 2021, 20:11

Witam serdecznie
Zaczyna się pomalutku okres grzewczy.
Mam prośbę.
Posiadam kocioł jak w tytule 19kW
Pierwsze pytanie czy to kocioł kondensacyjny?
Na jaką temperaturę ustawić kocioł?
W pomieszczeniu czujnik ustawiony na 20 stopni. Kocioł włącza się przy 19,6 stopnia, wyłącza przy ok. 20,4 ale to nie problem.
Obecnie mam ustawione na kotle 60 stopni, Było podczas instalacji chyba 65. W instrukcji pisze 70 stopni. ???
Jak to ogarnąć dobrze ekonomicznie?
Zauważyłem, że jak kocioł chodzi to grzejniki mocno grzeją, no ale oki przecież jest 60 stopni. Czy lepiej obniżyć temperaturę, aby kocioł działał dłużej ale z mniejszą mocą, czy krócej z większą? Jeśli dobrze rozumuję bo się nie znam. Przy drugiej opcji jak teraz nie czuję za bardzo komfortu, może też dlatego że taka temperatura na zewnątrz?!
Proszę o poradę.
Pozdrawiam

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2131
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: szari » 19 paź 2021, 18:11

Gaz i grzejniki... już widać że z bogaczem mamy do czynienia:) Kociołek kondensacyjny, powinien się sam ustawić na odpowiednią moc (zmodulować) do ciągłej pracy wtedy wychodzi to najbardziej ekonomicznie. Histereza temperatury OK pewnie gdzieś w ustawieniach możesz zmienić na 0,2*C. A temperaturę ustawiasz taką jaką chcesz byle w chałupie było ciepło jak teraz masz 60*C to w środku zimy zmienisz na 80*C ;)
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 25 paź 2015, 9:14
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: Konsultant Viessmann » 26 paź 2021, 10:32

tak, kocioł Vitodens 100-W typ B1HC jest jednofunkcyjnym kotłem kondensacyjnym.
Po opisie funkcjonowania wnoszę, ze pracuje w trybie stałotemepraturowym i ma podłączony termostat w pomieszczeniu.
Na histereze pracy termostatu pokojowego nie mamy wpływu (trzeba sprawdzić w instrukcji do termostatu czy jest możliwość jej zmiany, ale opisane +-0,4K to naprawdę dobra wartość). Co do ustawionej temperatury pracy kotła to powinna być ustawiona obliczeniowa temperatura z projektu. Oczywiście taka temperatura jest potrzebna tylko przy największych mrozach. W przypadku gdy na dworze jest cieplej, trzeba zmniejszyć ilość ciepła i robimy to ograniczając czas pracy kotła - im cieplej na zewnątrz tym coraz krótsze czasy pracy kotła - dba o to właśnie termostat w pomieszczeniu. Druga możliwość to zmiana temperatury zasilania ale do tego konieczne byłoby dołożenie czujnika temperatury zewnętrznej. Ten drugi typ sterowania jest dużo bardziej komfortowy i ekonomiczny. Znika praktycznie całkowicie wahanie temperatury w pomieszczeniu przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia gazu.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2131
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: szari » 03 lis 2021, 9:49

faktycznie ten gaz to musi być zajebisty prawie Vieśśman mnie przekonał... tylko napiszcie co się wydażyło po drodze z ceną gazu?
Może obrazuję:
gaz.JPG
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

wpg
Początkujący
Początkujący
Posty: 22
Rejestracja: 15 sty 2010, 18:56
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: wpg » 18 lis 2021, 9:42

Nie mam czujnika zewnętrznego. Fachowiec powiedział, ze to się nie sprawdzi w moim przypadku. Czemu nie wiem.
Robię testy i obecnie mam kocioł ustawiony na 40 stopni. Temperatura na zewnątrz jak widzimy (noc koło 2 stopni, dzień 6 - 8 stopni). Myślę, że jest w miarę ok. Kocioł pracuje cały czas. Tzn. bo się nie znam, włącza się na chwilę i wyłącza, kondensuje i tak w kółko. Ważne czego nie miałem wcześniej, to że w pomieszczeniach temperatura w miarę stała tzn. waha się pomiędzy 19,5 a 20,5. Nie wiem jak będzie przy mrozach? Prawdopodobnie kocioł nie da rady nagrzać przy ustawionych 40 stopniach, bo jak rozumuję nie będzie mimo tych 40 st. działał "non stop" aż czujnik pomieszczenia pokaże 20 stopni tylko będzie się wyłączał aby kumulować??? Dobrze myślę?
Czy to wina czujnika w pomieszczeniu , że są takie różnice temperatury ustawień? Chodzi o to że kocioł nie wyłącza się przy ustawionych 20 st. jak tyle dobije. Podobnie przy włączeniu? To radiówka! Hmm :roll:

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2131
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: szari » 19 lis 2021, 21:37

A Ty 40*C dajesz w podłogę? Bo ja dziś skręciłem z 34*C na około 30 aby temperatura spadła z 24*C na tę chwilę do 23.6*C. I teś jest za ciepło rekuperacja chodzi na 70% wymieniając około 180m3/h.
Nawilżacze chodzą gdzie mogą
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

Konsultant Viessmann
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 630
Rejestracja: 25 paź 2015, 9:14
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: Konsultant Viessmann » 22 lis 2021, 9:35

wpg pisze:Nie mam czujnika zewnętrznego. Fachowiec powiedział, ze to się nie sprawdzi w moim przypadku. Czemu nie wiem.
Robię testy i obecnie mam kocioł ustawiony na 40 stopni. Temperatura na zewnątrz jak widzimy (noc koło 2 stopni, dzień 6 - 8 stopni). Myślę, że jest w miarę ok. Kocioł pracuje cały czas. Tzn. bo się nie znam, włącza się na chwilę i wyłącza, kondensuje i tak w kółko. Ważne czego nie miałem wcześniej, to że w pomieszczeniach temperatura w miarę stała tzn. waha się pomiędzy 19,5 a 20,5. Nie wiem jak będzie przy mrozach? Prawdopodobnie kocioł nie da rady nagrzać przy ustawionych 40 stopniach, bo jak rozumuję nie będzie mimo tych 40 st. działał "non stop" aż czujnik pomieszczenia pokaże 20 stopni tylko będzie się wyłączał aby kumulować??? Dobrze myślę?
Czy to wina czujnika w pomieszczeniu , że są takie różnice temperatury ustawień? Chodzi o to że kocioł nie wyłącza się przy ustawionych 20 st. jak tyle dobije. Podobnie przy włączeniu? To radiówka! Hmm :roll:


jeżeli przy większych mrozach mimo ciągłej pracy nie zostanie osiągnięta temperatura w pomieszczeniach to trzeba będzie podnieść wymaganą temperaturę zasilania

wpg
Początkujący
Początkujący
Posty: 22
Rejestracja: 15 sty 2010, 18:56
Re: Viessman Vitodens 100W 1BHC + zasobnik - ustawienia pieca?

autor: wpg » 25 lis 2021, 11:49

szari pisze:A Ty 40*C dajesz w podłogę? Bo ja dziś skręciłem z 34*C na około 30 aby temperatura spadła z 24*C na tę chwilę do 23.6*C. I teś jest za ciepło rekuperacja chodzi na 70% wymieniając około 180m3/h.
Nawilżacze chodzą gdzie mogą

Mam grzejniki, natomiast podłoga w łazience przy powrocie. Dom nie jest całkowicie ocieplony. Poczuć to można w pokoju płn-zach gdzie jest ocieplenie a południowym gdzie go nie ma.


Wróć do „Instalacje gazowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Gotowe projekty domów

cron