Zmiana gniazdka elektrycznego

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Rafal
Zmiana gniazdka elektrycznego

autor: Rafal » 07 mar 2006, 22:23

Witam
Potrzebuję wymienić gniazdko elektryczne. Stare się obluzowało i wisi na kablach, a ponadto chcę zamiast gniazdka pojedyńczego mieć podwójne,tak by można dwie wtyczki włożyć. Mógłbym wezwać elektryka, ale chciałbym się sam czegoś nauczyć. Żyrandole już sam kiedyś podłączałem :)

Ma w związku z tym pytanie czy w tej, wydaje mi się prostej operacji są jakieś zagwostki, czy na coś powiniennem uważać, czy takie podwójne gniazdko podłącza się tak samo jak pojedyńcze?

ROSS8
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 48
Rejestracja: 27 sty 2006, 12:27

autor: ROSS8 » 08 mar 2006, 10:57

Zawwsze mozna coś spieprzyc, ale nie wydaje mi sie żeby montaż gniazdka był aż taki skomplikowany.bez różnicy czy podwójne , czy poczwórne. :oops:

elektron6
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2006, 13:36
problemy z gniazdem

autor: elektron6 » 23 mar 2006, 14:11

W gniazdku elektrycznym 230V faze podloczamy do zacisku lewego/patrzac na gniazdko od przodu/ ochronny od gory/PEN/, neutralny/dawniej zwany zerowym/podlaczamy do zacisku prawego.w przypadku sieciTN-S tj:oddzielne przewody neutralnyN i ochronnyPE/tzn po prostu gdy do gniazdka sa doprowadzone 3 przewody/faza,neutralny,ochronny/zoltozielony/.Wprzypadku gdy do gniazdka doprowadzono 2 przewody/uklad sieci TN-C,obowiazuje ta sama zasada /oprocz ohronnego PEN /.mostkuje sie neutralny z bolcem ochronnym.ta sama dotyczy gniazd podwojnych .elektryk

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 26 lis 2007, 0:09

Witam!

Mam pytanie. Gdyz czeka mnie wymiana gniazdek elektrycznych. Zastanawia mnie jedna sprawa. Pytanie brzmi czy montować wyłącznie gniazda z bolcem ? Jeżeli tak to co się może stać jeżeli stare gniazda są bez bolców, a ja chciałbym posiadać już wszystkie z bolcami? Czy podłączenie gniazda z dwoma wtyczkami może zakłócić pracę instalacji elektrycznej ? Pytam bo się nie orientuje w temacie.

Jeszcze jedno, gniazda podtynkowe to takie którego puszka schowana jest w ścianie?

Za wszelka pomoc dziękuje :)

p.s.

Nie wiem czy to ważna informacja ale instalacja jest w mieszkaniu

Lukas1850
Początkujący
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2007, 13:37

autor: Lukas1850 » 26 lis 2007, 1:34

misiek pisze:Witam!

Mam pytanie. Gdyz czeka mnie wymiana gniazdek elektrycznych. Zastanawia mnie jedna sprawa. Pytanie brzmi czy montować wyłącznie gniazda z bolcem ? Jeżeli tak to co się może stać jeżeli stare gniazda są bez bolców, a ja chciałbym posiadać już wszystkie z bolcami? Czy podłączenie gniazda z dwoma wtyczkami może zakłócić pracę instalacji elektrycznej ? Pytam bo się nie orientuje w temacie.

Jeszcze jedno, gniazda podtynkowe to takie którego puszka schowana jest w ścianie?

Za wszelka pomoc dziękuje :)

p.s.

Nie wiem czy to ważna informacja ale instalacja jest w mieszkaniu


Po kolei.
Jeżeli masz w mieszkaniu instalację 3-przewodową, to zamontuj wyłącznie gniazda z bolcem. Jeżeli masz dwuprzewodową, to w zasadzie też, ale w drodze wyjątku możesz zainstalować gniazda bez styku ochronnego tam, gdzie NIGDY nie podłączasz urządzeń 1 klasy ochronności (czyli pralki, kuchenki, lodówki, zmywarki, metalowego grzejnika itp.).
Co do sposobu podłączenia - jeżeli instalacja w mieszkaniu jest 2-przewodowa, to najprawdopodobniej pracuje w systemie TN-C (dawniej zwanym zerowaniem). W takim przypadku należy podłączyć przewód ochronno-neutralny (ten "bez prądu") do bolca ochronnego, i zmostkować z jednym ze styków roboczych (dziurek w gniazdku). Do drugiego styku podłączamy przewód fazowy (ten "pod napięciem").
Podłączenie gniazdka podwójnego samo w sobie nie zakłóci pracy instalacji - może zakłócić to, co do niego włączysz. Jeżeli to będzie radio i lampka, albo telewizor i DVD, czy w kuchni krajalnica i mikser, to wszystko będzie w porządku. Gorzej, jeśli podłączysz do jednego gniazdka pralkę i zmywarkę, albo odkurzacz i farelkę. Zasadniczo obciążenie takiego gniazda nie powinno przekroczyć 10A, czyli łączna moc urządzeń do niego włączonych nie powinna być większa niż 2300W.
Tak, gniazda podtynkowe, to takie wpuszczane w ścianę.

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 26 lis 2007, 1:47

Lukas1850 pisze:
Po kolei.
Jeżeli masz w mieszkaniu instalację 3-przewodową, to zamontuj wyłącznie gniazda z bolcem. Jeżeli masz dwuprzewodową, to w zasadzie też, ale w drodze wyjątku możesz zainstalować gniazda bez styku ochronnego.


Dzięki za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie... Jak sprawdzic jaka mam w mieszkaniu instalację ? Czym sie charakteryzuje instalacja 3-przewodowa a 2-przewodowa ? Czy mam to rozumieć w taki sposób, że jak odkręcę gniazdo będą 2 przewody bądź 3 ? Pytanie może trywialne ale jestem laikiem :(

Lukas1850
Początkujący
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2007, 13:37

autor: Lukas1850 » 26 lis 2007, 2:57

Tak, mniej więcej na tym to polega. Ale jeśli nie masz zupełnie pojęcia o instalacjach elektrycznych, to może poproś o pomoc kogoś kto się orientuje w temacie. Na pewno znajdzie się jakiś sąsiad, czy szwagier, który w zamian za zaproszenie na piwo posłuży dobrą radą. Do wymiany gniazdka nie trzeba zazwyczaj elektryka, ale warto zobaczyć choć raz jak to się robi, żeby nie popełnić jakiegoś prymitywnego błędu.

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 26 lis 2007, 8:05

Ok dzieki za wszelkie informacje :)

Pozdrawiam

komarr

autor: komarr » 26 lis 2007, 8:54

pamiętajcie żeby zdjąć napięcie z przewodów przed jakimkolwiek manipulowaniem.

To czy są 2, czy 3 czy 10 przewodów nie znaczy że są podłączone w puszcze/tablicy.

Lepiej elektryka wezwać, te wszystkie prace trzeba przetestować i lepiej żebyście sami tego nie robili.

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 02 gru 2007, 16:54

Witam!
Dzięki za odpowiedzi. Mam kolejne pytanie, potrzebuję przedłużyć przewody elektryczne gniazdek, ale niestety nie wiem jaki przekrój sie stosuje, typ, z jakiego materiału mają być wykonane itp.. Mógłby ktoś pomóc ?? Dzięki z góry.

komarr

autor: komarr » 03 gru 2007, 8:53

miedź 1,5 mm lub 2,5 zależy jakie obciążenia.

Ciągnij przewody z gniazda istniejącego lub z puszki. Jeżeli będziesz łączył miedź z aluminium to pamiętaj o pewnym połączeniu, najlepiej skręcanym zaciskiem.

brief99
Aktywny
Aktywny
Posty: 120
Rejestracja: 25 sty 2008, 0:33
Lokalizacja: Sosnowiec

autor: brief99 » 19 kwie 2008, 22:15

jezeli chodzi o przewody do gniazdek to 3x2,5mm2...
jezeli chodzi o polaczenie Al z Cu to w sklepach elektrycznych sa specjalne zaciski AlCu...


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 1 gość

Gotowe projekty domów