Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

skautek
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2011, 7:26
Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: skautek » 16 maja 2011, 7:31

Witam!
Właśnie mam tynkarzy, którzy min. obsadzili gniazda. Jeden z zestawów puszek został osadzony krzywo i mam wątpliwości co tego czy będzie możliwość równego zamocowania zestawu 4 gniazd w ramce. Puszki są nierówno rozmieszczone i trochę w "jajo". Niestety nie mam jeszcze gniazd i z góry dziękuje za ocenę kogoś kto ma większe doświadczenie i potrafi na oko ocenić ten przypadek.

Obrazek

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: elpapiotr » 16 maja 2011, 8:03

Witam.

Wykuć, osadzić jeszcze raz, przypilnować poziomu i odległości pomiędzy puszkami.
Odległości te mają wynosić 11 mm dla osi śrubek widocznych na zdjęciu.
Wskazane dać puszki głębokie, odpowiednie mostki przewodów pomiędzy nimi.

PS. Kto robił tę "kaszankę" w prawych puszkach ?
PS2. Należy pamiętać, że murarz (tynkarz) i leśnik to nie rzemieślnik. Z jakiej racji biorą się za nie swoją robotę, i do tego partolą ją ?

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: dendrytus » 16 maja 2011, 15:42

Puszki powinny być osadzone w pionie lub poziomie.
Przy 1-2 puszkach dopuszcza się odchyłkę 2mm między skrajnymi otworami pod śruby do osprzętu
Przy 3-5 - 3mm.
Niedopuszczalna jest "fala", "uśmiech", otwory śrub pod kontem innym niż 0 lub 90 st.(z zachowaniem tolerancji), zmiana odległości otworów sąsiadujących ze sobą puszek.
Radzę też sprawdzić czy z tyłu puszki jest zaprawa, jeśli nie, to trzeba zapianować. Puszka powinna być obłożona zaprawą ze wszystkich możliwych stron.
Dobrze jest też sprawdzić czy przypadkiem nie były montowane na stary zeschnięty gips, bo powypadają przy montażu.
Jedyne wyjście jeśli chodzi o puszki ze zdjęcia to wykucie.
PS.
Mam wrażenie, że panowie tynkarze biorą udział w jakiś tajnych, corocznych i ogólnopolskich zawodach na najchu**wiej obsadzoną puszkę/puszki
Niestety przy takim montażu jak na zdjęciu, będzie pierwsza 10, ale o podium nie ma co marzyć.

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: UNICOM » 27 maja 2011, 19:12

Pierwszy raz widze zeby montowac zestaw gniazdek na pojedynczych puszkach.

Gdzie takich sztukaterow mozna spotkac????
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: elpapiotr » 27 maja 2011, 19:20

Witam.
UNICOM pisze:Pierwszy raz widze zeby montowac zestaw gniazdek na pojedynczych puszkach.
Bo te pojedyncze puszki są połączone ze sobą, nazywają się PK 60 modułowe, do łączenia, w odpowiednią ilość w zestawie.

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: UNICOM » 27 maja 2011, 21:04

Nigdy nie stosuje takiego badziewia, bo potem nie mozna zainstalowac zestawow mosaic albo arnould,
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: dendrytus » 28 maja 2011, 22:57

UNICOM pisze:Nigdy nie stosuje takiego badziewia, bo potem nie mozna zainstalowac zestawow mosaic albo arnould,

To nie puszki są badziewne tylko osprzęt firmy legrand, bo nie jest zgodny z normą din. Francuzi mają swoje normy.
Chcesz montować legranda musisz kupić specjalne puszki, w których nic poza nim nie zamontujesz.
Poza legrandem w takich puszkach jak na zdjęciu możesz zainstalować wszystko począwszy od włączników za 3,50, a skończywszy na Jungu za 1500z/szt.

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: elpapiotr » 28 maja 2011, 23:13

Witam.

Kolego dendrytus, przestań pisać bzdury.
Właśnie montuję (nie w tej chwili) osprzęt Legranda (seria CARIVA) do PK 60 głębokich, modułowych, ale ... puszki również osobiście osadzałem.
Nie ma najmniejszego problemu.
Jak ktoś pływać nie umie, to i woda będzie za rzadka.

PS. Nie ma normy din
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 23:20 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: UNICOM » 28 maja 2011, 23:16

dendrytus pisze:
UNICOM pisze:Nigdy nie stosuje takiego badziewia, bo potem nie mozna zainstalowac zestawow mosaic albo arnould,

To nie puszki są badziewne tylko osprzęt firmy legrand, bo nie jest zgodny z normą din. Francuzi mają swoje normy.
Chcesz montować legranda musisz kupić specjalne puszki, w których nic poza nim nie zamontujesz.
Poza legrandem w takich puszkach jak na zdjęciu możesz zainstalować wszystko począwszy od włączników za 3,50, a skończywszy na Jungu za 1500z/szt.



Ty jakies bzdury teraz tu wypisujesz, chyba jeszcze puszek legranda nie widziales.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: dendrytus » 29 maja 2011, 17:00

elpapiotr pisze:Witam.

Kolego dendrytus, przestań pisać bzdury.
Właśnie montuję (nie w tej chwili) osprzęt Legranda (seria CARIVA) do PK 60 głębokich, modułowych, ale ... puszki również osobiście osadzałem.
Nie ma najmniejszego problemu.
Jak ktoś pływać nie umie, to i woda będzie za rzadka.

PS. Nie ma normy din


:shock:

Niestety ja swoje instalacje opieram tylko na profesjonalnym sprzęcie. Cytat z katalogu firmy Kaiser-elektro str. 26.
"Odstęp między środkiem elementów kombinowanych wynosi 71 mm według DIN 49075. Frontowe części puszek posiadają? łączniki na jaskółczy ogon, co umożliwia szybkie łączenie elementów ? poziomo i pionowo ? z zachowaniem prawidłowego odstępu."

A tu mamy kartę katalogową
http://www.elika.com.pl/images/Image/Pl ... mosaic.pdf
Gdzie na stronie 55
"Dostosowane do instalacji urządzeń Programu Mosaic w dawnych puszkach podtynkowych z rozstawem 57 mm (patrz ustawienie pozycji obok).

i dalej
"ramki Program Mosaic? renowacja instalacji w istniejących puszkach kompatybilnych z poprzednią ofertą Mosaic

Widocznie legrand w Polsce zaczął stosować normę DIN 49075
Jeśli montowałeś jedno gniazdo (na pazurki) nie ma problemu czy puszka była 60mm czy 57mm. Przy dwóch był problem, ale można było to naciągnąć, przy trzech nie było mowy o założeniu bez kombinowania.
Nie ukrywam, że produkty legranda pociągają mnie tak samo jak ich samochody. Ogólnie stosuję zasadę, że od 1939 na francuzach nie można polegać.

Sam znajdziesz czy może mam ci jeszcze pokazać w innych katalogach z osprzętem, jakie normy spełnia przez ciebie montowany sprzęt.
Ta norma ma bodajże ponad 20 lat

PS.
Wyrazy współczucia z powodu konieczności montażu francuskiego osprzętu. Rozumiem teraz skąd tyle frustracji u kolegi
Daj sobie spokój ze zwracaniem mi uwagi, bo wychodzisz na amatora-dyletanta.

UNICOM pisze:Ty jakies bzdury teraz tu wypisujesz, chyba jeszcze puszek legranda nie widziales.

Mnie nie podnieca legrand. Dla mnie ta firma, to taki renault wśród osprzętu. Osobiście preferuje mercedesa, audi, czyli Girę, Berkera czy Junga.
A kontakt z legrandem miałem kilka lat temu jak tylko weszli do polski i musiałem wyprzedawać osprzęt poniżej ceny zakupu w hurtowni, bo nie dało się go zainstalować. W to miejsce poszła gira . Zero problemów mimo iż puszki były te same.
Z francuski wyrobów, to lubię tylko wino

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: elpapiotr » 29 maja 2011, 19:02

Witam.

No, no, ale się naprodukował. :D
Jestem pełen podziwu :wink:
Teraz czekam na kolejne ..... produkcyjne.
A swoją drogą trzeba umieć sobie poradzić z każdym osprzętem, nie tylko z "wybrańcami".

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: dendrytus » 29 maja 2011, 20:44

elpapiotr pisze:Witam.

No, no, ale się naprodukował. :D
Jestem pełen podziwu :wink:
Teraz czekam na kolejne ..... produkcyjne.

Daj sobie spokój z sarkazmem, jest dla ciebie nieosiągalny, lepiej zająłbyś się dokształcaniem.
A swoją drogą trzeba umieć sobie poradzić z każdym osprzętem, nie tylko z "wybrańcami".

Po co mi umiejętność montażu badziewia? Ja innego nie montuje. Sprawność harcerska - Monter Badziewia mnie niekręci.
Z rzeźbienia w gó*nie kasy nie ma.

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: elpapiotr » 29 maja 2011, 21:03

Witam.
dendrytus pisze: Monter Badziewia mnie niekręci.
Z rzeźbienia w gó*nie kasy nie ma.

Coś cyganicie, Hipolicie.
Tutaj
profile.php?mode=viewprofile&u=39733
pisze inaczej :D

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: dendrytus » 29 maja 2011, 21:18

elpapiotr pisze:Witam.
Coś cyganicie, Hipolicie.
Tutaj
profile.php?mode=viewprofile&u=39733
pisze inaczej :D

Proponuję nabycie na allegro Gumowego Restartera Mózgu.

adiglejak
Aktywny
Aktywny
Posty: 148
Rejestracja: 23 maja 2018, 7:26
Re: Puszki krzywo osadzone. Czy będzie problem z gniazdami?

autor: adiglejak » 13 lip 2018, 11:11

Spróbuj kupić ramkę z serii simon 54 premium https://stip.pl/simon-54-premium-dr348-antracyt-p4061 który powinien to zakryć.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości

Gotowe projekty domów