Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

RaV1987
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 21 sty 2011, 19:46
Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: RaV1987 » 02 lip 2011, 20:44

Witam, Zainstalowałem nową instalację elektryczną w mieszkaniu wraz z nowymi kablami itd. Skrzynka elektryczna w mieszkaniu jest na pewno dobrze podłączona a problem mam z zasilaniem z korytarza. Otóż nad licznikiem mam wkręcony bezpiecznik (automat) 16A, gdy mam w mieszkaniu podłączony jeden kontakt bezpośrednio do kabla zasilającego to wszystko jest ok, gdy podłącze ten sam kabel zasilający do nowej skrzynki elektrycznej (w której wszystkie bezpieczniki są wyłączone) i włączę automat na korytarzu to prąd nie dochodzi do mieszkania. Co dziwne, korka nie wywala, jest cały czas włączony ale prądu w kablu zasilającym nie ma. Gdy odłączę od skrzynki w mieszkaniu i podłącze do starego gniazdka o którym pisałem wyżej i nacisnę guzik na automacie to po 5 sekundach dopiero mam prąd, czasami muszę mocniej docisnąć ten guzik żeby zadziałało. I moje pytanie jest następujące, co może być przyczyną takiej anomalii?

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: elpapiotr » 02 lip 2011, 20:56

Witam.

Uszkodzony wyłącznik automatyczny typu L (ta szesnastka)
Ale ...
- czy ten "automat" jest przedlicznikowy czy za ?
- co to za skrzynka elektryczna w mieszkaniu ? Ile i jakie zabezpieczenia ?
- co to za kabel zasilający ?

RaV1987
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 21 sty 2011, 19:46
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: RaV1987 » 02 lip 2011, 21:22

Ten automat jest przedlicznikowy, standardowa skrzynka z bezpiecznikami nadprądowymi itd. Jeden różnicowoprądowy 32A, 2x10A, 6x16A, 1x20A, 1x32. Wszystkie są wyłączone więc nie powinno być problemu. Poza tym nawet na kablu nie ma napięcia (kablu zasilającym przed skrzynką w domu). Kabel zasilający jest stary, aluminiowy (jeszcze bo na dniach będzie wymieniony).

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: elpapiotr » 02 lip 2011, 21:31

Witam znowu.

O Matko Boska, o wszyscy święci, o ....
Kogo tu pogięło ?
Przedlicznikowy 16 A , w w skrzynce bezpiecznikowej, za licznikiem jak sądzę, dla instalacji wewnętrznej 20 i 32 A ! Do czego takie ?

Jeżeli ma być dobrze, należy zaprosić kumatego elektryka. Z miernikami !

RaV1987
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 21 sty 2011, 19:46
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: RaV1987 » 02 lip 2011, 21:39

tacy byli fachowi doradcy :P. Jak wedlug Pana powinno byc? wole wiedziec zeby mi ktos kitu nie wcisnal.

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: elpapiotr » 02 lip 2011, 21:55

Witam ponownie.
elpapiotr pisze:Jeżeli ma być dobrze, należy zaprosić kumatego elektryka. Z miernikami !

Jak wyżej.
Po co słuchał ? Czym się kierował ?

Powinno być tak :
1. Sprawdzić w umowie przyłączeniowej, lub w umowie o dostarczanie energii elektrycznej,
jaka moc umowna figuruje w niej, a co za tym idzie, jaka wielkość zabezpieczenia przedlicznikowego
ma być w miejscu tej "szesnastki"
2. Wymienić powyższy na bezpiecznik topikowy o działaniu zwłocznym. Całkowitym komfortem było by dać wyłącznik selektywny, ale niestety, kosztuje.
3. Do zabezpieczeń gniazd wtykowych ogólnego przeznaczenia dać wyłącznik samoczynny nie większy niż 16 A
4. Do zabezpieczeń obwodu/obwodów ośw. dać wyłącznik samoczynny nie większy niż 13 A.
Standartowo daje się 6 lub 10 A.
5. Sprawdzić sposób podłączenia RCD (różnicówka), układ sieć/instalacja ........

Itd. itd.

Powinien być elektryk, ale ... wszyscy umieją robić przy prądzie przecież.
Ręce opadają poniżej kolan !

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: UNICOM » 04 lip 2011, 6:23

Ci co panu zakladali ta skrzynke to byli fachowcy ktorzy nauczyli sie robic instalacje we francji.

Ta skrzynka z tymi bezpiecznikami jest do montazu przy instalacji jednofazowej.

Elpapiotr ten bezpiecznik 32 jest do montazu kuchenki elektrycznej.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: elpapiotr » 04 lip 2011, 6:30

Witam.
UNICOM pisze:Elpapiotr ten bezpiecznik 32 jest do montazu kuchenki elektrycznej.

To ja się zapytam :
- jaki przewód podłączono do tego zabezpieczenia ?
- jaki osprzęt podłączono do tego zabezpieczenia ?

Wówczas będę wiedział, co autor miał na myśli.

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 530
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Problem z instalacą elektryczną w mieszkaniu

autor: UNICOM » 04 lip 2011, 17:45

elpapiotr pisze:Witam.
UNICOM pisze:Elpapiotr ten bezpiecznik 32 jest do montazu kuchenki elektrycznej.

To ja się zapytam :
- jaki przewód podłączono do tego zabezpieczenia ?
- jaki osprzęt podłączono do tego zabezpieczenia ?

Wówczas będę wiedział, co autor miał na myśli.


Normalnie na zabezpieczeniu 32A stosuja kabel 3x6mm2 i on idzie tylko do kuchenki elektrycznej (na zasilaniu jednofazowym) a przed licznikiem jest wtedy zabezpieczenie 40-60A

Zabezpieczenie 20A idzie na pralke, zmywarke. podgrzewacz elektryczny wody.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Gotowe projekty domów