Prąd w budynku na zawiadomienie

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

przemekgrenda
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2020, 10:27
Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: przemekgrenda » 24 lut 2020, 10:46

Cześć Wszystkim.

Mam na działce postawiony budynek na zawiadomienie ( do 35m2 ). I dodatkowo mam plany na budowę budynku mieszkalnego (aktualnie architekt rysuje). W ZE Energa Pan Który zajmuje się tego typu sprawami powiedział że mam zrobić mapę do celów projektowych tak aby ten budynek wykazać na mapach i do tego dorysować gdzie i jaki duży będzie budynek mieszkalny. Bo w przeciwnym razie jeśli wystąpię o przyłącze budynku na zawiadomienie to nie dostanę odbioru budynku mieszkalnego. Po wykonaniu tych kroków i poniesieniu kosztów z tym związanych. Mówi mi że przyłącze mi zrobią ale nie tak jak wcześniej mówił że do budynku gospodarczego jako zaplecze budowlane i w drugim etapie do domu. Tylko w momencie kiedy postawię oba budynki.

Czy jeżeli wystąpię o przyłącze do budynku na zawiadomienie będę mógł później wnioskować o przyłącze do domu (Pan z Enera twierdzi że nie mogę mieć dwóch osobnych przyłączy na działce)? Czy może wystarczy wtedy pociągnąć prad z tego budynku do domu i uzyskam odbiór budynku mieszkalnego? Jak to rozwiązać? Nie chcę płacić za prąd budowlany...

euro_tuned
Aktywny
Aktywny
Posty: 276
Rejestracja: 01 lip 2018, 19:11
Re: Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: euro_tuned » 24 lut 2020, 11:00

Do domu na pewno musisz mieć wydane warunki przyłączenia, umowa, wykonanie. Prąd w tym baraku możesz mieć na zawiadomienie jeśli Ci się uda ale prąd docelowy w domu to to nie będzie.

przemekgrenda
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2020, 10:27
Re: Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: przemekgrenda » 24 lut 2020, 11:51

Nie mówimy tutaj o blaszaku, budynek na zawiadomienie jest wymurowany i w stanie zamkniętym okna, brama, drzwi. Nawet budynek ten jest naniesione na mapę w ośrodku geodezyjny. To nie mogę starać się o prad docelowy?

euro_tuned
Aktywny
Aktywny
Posty: 276
Rejestracja: 01 lip 2018, 19:11
Re: Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: euro_tuned » 24 lut 2020, 12:21

Wystąp o warunki przyłączenia, podpisz umowe i zrobią ci złącze. Tylko jak zrobisz to do tego budynku 35m2 to to nie będzie ten sam prąd co do domu budowanego.
Jeśli nie możesz mieć dwoch na tej samej działce to będziesz musiał to zlikwidować i przejśc całą procedurą na dom.

przemekgrenda
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 24 lut 2020, 10:27
Re: Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: przemekgrenda » 24 lut 2020, 18:51

Ok w takim razie zrobię tak jak mówisz. Dziękuję za pomoc. Euro_tuned

Awatar użytkownika
martan
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 424
Rejestracja: 19 mar 2015, 9:21
Re: Prąd w budynku na zawiadomienie

autor: martan » 24 lis 2022, 11:45

Jeżeli działka jest pusta, przeznaczona na tą chwilę na cele rekreacyjne to będzie taryfa G. W oświadczeniu o gotowość w nazwie obiektu należy wpisać rekreacja i tyle

Można też postawić garaż blaszxak i do niego dociągnąć prąd. Od siebie polecam kontakt z firmą:
https://rus-stal.pl/garaze-blaszaki-lodz.html

W dobrej cenie można u nich zamówić takiego blaszaka.
http://www.forumbudowlane.pl/


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Gotowe projekty domów