Poprowadzenie prądu do garażu

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

pielęgniarz
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 01 sty 2020, 16:52
Poprowadzenie prądu do garażu

autor: pielęgniarz » 01 sty 2020, 17:02

Witam serdecznie na forum!

Drodzy koledzy, mam murowany garaż 30 metrów od bloku mieszkalnego - parter gdzie mieszkam i pierwsze piętro.

W mieszkaniu są bezpieczniki S, instalacja prawidłowa.

Chciałbym pociągnąć prąd w powietrzu do garażu. Sąsiedzi mają na metalowych linkach poprowadzone kable na działki - czy legalne to nie wiem.

Pytanie jednak - czy muszę.mieć jakieś zezwolenia aby taki kabel puścić?

Wiem że na pewno zarządca musi się zgodzić, jednak nie wiem czy ktoś jeszcze?

W domu chciałbym dodać kolejny S i aby to był po prostu prąd liczony jako domowy, kabel puszczony przez zewnętrzny parapet na piętrze, do rogu budynku i do słupka na garażu. A w garażu tylko dwie lampy i jedno gniazdko na jakieś mniejsze narzędzia.

Czy to.musi być osobny licznik czy jednak nie?

Czy musi to robić elektryk, który wyda dokumentację, że wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką czy wystarczy, że będzie dobrze zrobione?

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1900
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: szari » 02 sty 2020, 7:40

Takich podłączeń prądu na mazurach widziałem setki wszystkie robione na "partyzanta". Oddzielne przyłącze prądu to dodatkowe opłaty i inne pier.... Rób tak jak mają sąsiedzi pogadaj z jednym i drugim i będziesz wiedział.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

pielęgniarz
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 01 sty 2020, 16:52
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: pielęgniarz » 06 sty 2020, 14:40

Rozumiem rozumiem.Chodzi mi czy można legalnie przez elektryka podłączyć prąd pod licznik w domu, a nie ze słupa energetycznego.

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1900
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: szari » 08 sty 2020, 11:28

W domu do licznika możesz podłączyć kabel który idzie do garażu. Jak podłączysz prąd ze słupa to będzie to nielegalne.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

pielęgniarz
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 01 sty 2020, 16:52
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: pielęgniarz » 14 sty 2020, 23:33

Dziękuję za odpowiedź. Proszę jednak jeszcze jedna odpowiedź. Krótko i na temat :)

Poprowadzenie kabla do garażu na lince, z domu (nie z korytarza gdzie są liczniki tylko bezpośrednio z mieszkanka), poprzez wywiercenie dziury w budynku jak do anteny jest legalne i nie muszę nikogo pytać o zdanie? W tym nie muszę podania składać do zarządcy?

Kabel by wisiał około 2.5-3m nad ziemią

szari
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1900
Rejestracja: 05 wrz 2013, 9:15
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: szari » 15 sty 2020, 15:06

Sąsiadów pytaj o legalność tego rozwiązania.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna

denvi
Aktywny
Aktywny
Posty: 296
Rejestracja: 18 paź 2018, 9:08
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: denvi » 15 sty 2020, 15:45

Nie wiem, nie znam się, ale tak na chłopski rozum. Standardowa wysokość wiaduktów to ok. 4m. Na 2,5 to ci wyższy bus z przeprowadzką lub śmieciarka zerwie.
Po drugie, może mieszkanie twoje, garaż też ale grunt pomiędzy już nie. U siebie na działce noł problemo, ale tu raczej musisz pytać zarządcę/wspólnotę.
Ewentualnie idziesz na przypał... i może nikt nie zauważy. :wink:

Damianek987
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2020, 15:46
Re: Poprowadzenie prądu do garażu

autor: Damianek987 » 21 mar 2020, 16:30

Witam, jestem tu nowy, chciałbym się podpiąć do tematu w sprawie prądu. A mianowicie do swojego budynku gospodarczego mam poprowadzony prąd przeodem 4x6mm. Z tego przewodu rozprowadzony jest prad do poszczególnych pomieszczeń, garaży itp. Wśród nich mam swój warsztat i swego czasu miałem zainstalowane jedno gniazdo siłowe, na ścianie zasilane przewodem 4x2,5mm. Po kilku latach przerobiłem to i zrobiłem sobie tablicę rozdzielcza, zbitą z listewek w kształcie ramki i pokrytą płytą sklejką. I teraz na niej są bezpieczniki s, oraz 3 gniazda siłowe podpięte przewodami 4x2,5mm. Ale po wykonaniu tablicy przewód zasilający 4x2,5mm pozostał. I teraz z biegiem czasu zastanawiam się czy ten przekrój przewodu wystarczy. Co prawda z trzech gniazd, nawet dwóch gniazd naraz nie korzystam. W warsztacie mam pilarkę stołową o silniku 1,5 kW, oraz heblarkę z silnikiem 2,2 kW. Na chwilę obecną rzadko używam dwóch urządzeń naraz, staram się używać ich naprzemiennie. Ale zastanawiam się czy wymienić przewód na 4x4mm, czy zostawić ten 4x2,5mm ? Co byście doradzili ? Z góry dziękuje za podpowiedzi


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 5 gości

Gotowe projekty domów