podlanczanie plyty indykcyjnej

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

siamer
Aktywny
Aktywny
Posty: 209
Rejestracja: 04 gru 2010, 22:24
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontaktowanie:
podlanczanie plyty indykcyjnej

autor: siamer » 04 kwie 2012, 22:37

witam.
szukalem na google i znalazlem odp ale nie zrozumiale dla mnie. chcialbym zaznaczyc ze sam tego robic nie bede! Bedzie to robil elektryk ale chcialbym wiedziec schematycznie jak wyglada podlaczenie plyty indukcyjnej, chce poprostu znac wasze opinie i szukac ewentualnych bledow w "sztuce" :P jaki dac bezpiecznik pod nia (16A wystarczy?) i czy kabelk 5x2,5 bedzie ok ? bardzo prosze o odpowiedzic... no i moze glupio zabrzmi to pytanie ale co to znaczy zasilanie trojfazowe :roll: ?
pozdrawiam...

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: podlanczanie plyty indykcyjnej

autor: elpapiotr » 05 kwie 2012, 15:58

Witam.
siamer pisze:chcialbym zaznaczyc ze sam tego robic nie bede! Bedzie to robil elektryk ale chcialbym wiedziec schematycznie jak wyglada podlaczenie plyty indukcyjnej
:wink:
No, jeżeli to będzie to ten sam (elektryk :wink:) , co kazał koledze położyć na poddaszu przewody 2-żyłowe, to Wam współczuję. Najbardziej jemu.

Aha, na tym poddaszu lampy świecą, prąd w gniazdach jest ?

siamer
Aktywny
Aktywny
Posty: 209
Rejestracja: 04 gru 2010, 22:24
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Kontaktowanie:
Re: podlanczanie plyty indykcyjnej

autor: siamer » 06 kwie 2012, 9:53

hehehe... bedzie dobrze.... jestem optymista 8)
prad jeszcz nie jest podlaczony (tzn. rozdzielnia nie podlaczona). Narazie poprostu zbieram informacje aby wiedziec na czym stoje :P w necie wyczytalem ze kabel 5x2,5 w zupelnosci wystarczy i wlanie taki mam puszczony do indukcji... :)

moze wlasnie dlatego musze pusic kabale 3x10 od glownej skrzynki do mojej rozdzielni aby zasilic indukcje (trojfazowo) ? czy zle rozumuje ? nie rozumiem jak sie podlancza indukcje i nie moge znalezc prostej odpowiedzi co znaczy trojfazowo (google nie pomaga:P)... czy to znaczy ze 2 zylami ma isc prad aby nie przeciazyc jednego kabelka ?
pozdrawiam...

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: podlanczanie plyty indykcyjnej

autor: elpapiotr » 06 kwie 2012, 14:12

Witam.
siamer pisze:czy zle rozumuje ?

Dokładnie tak.

zbich70
Aktywny
Aktywny
Posty: 101
Rejestracja: 02 mar 2012, 13:39
Re: podlanczanie plyty indykcyjnej

autor: zbich70 » 06 kwie 2012, 15:47

siamer pisze:nie moge znalezc prostej odpowiedzi co znaczy trojfazowo (google nie pomaga:P)...

Może tutaj:

pl.wikipedia.org/wiki/Układ_trójfazowy
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2012, 15:53 przez zbich70, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów