podłączenie pod puszke

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ml0dy
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2010, 18:44
Kontaktowanie:
podłączenie pod puszke

autor: ml0dy » 24 kwie 2010, 19:02

Witam!
Nie jestem specjalista w tych sprawach stąd moje pytanie.
Elektryka w pokojach podłączona jest do puszek w ścianie. Czy jest jakaś granica ile urządzeń na raz może być do takiej puszki podpiętych aby jej nie spalić?

Arcom
Początkujący
Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 17 kwie 2010, 20:47
Lokalizacja: Pruszcz Gd
Kontaktowanie:
Re: podlaczenie pod puszke

autor: Arcom » 24 kwie 2010, 20:31

Jaki przewód -przekrój-
Jakie zabezpieczenie w rozdzielni
I co ma Pan na myśli -urządzenia- proszę o przykład ?

ml0dy
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 24 kwie 2010, 18:44
Kontaktowanie:
Re: podlaczenie pod puszke

autor: ml0dy » 24 kwie 2010, 23:11

Co do kabli to się nie znam więc nie mogę stwierdzić co tam idzie w ścianie :(
Co urządzeń
- tv
- komputer
- żelazko
itp.
Warsztatowy Sklep Internetowy

Arcom
Początkujący
Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 17 kwie 2010, 20:47
Lokalizacja: Pruszcz Gd
Kontaktowanie:
Re: podlaczenie pod puszke

autor: Arcom » 25 kwie 2010, 8:00

Witam
Niestety bez odpowiedzi na moje pytania nie jestem w stanie pomóc


Ps .
To wszystko ma być podłączone do jednego gniazda 230V czy jak ?

Marconi
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 02 lut 2010, 22:30
Re: podlaczenie pod puszke

autor: Marconi » 27 kwie 2010, 7:39

W najgorszym przypadku masz przewody aluminiowe o przekroju 1,5mm. Oznacza to że możesz obciążyć je prądem 13A. To daje moc 3kW. Ile urządzeń można pod to podpiąć to już zależy od ich mocy. Sam możesz to policzyć sprawdzając moc na tabliczce pod urządzeniem. Dodam tylko że na komputer+monitor+żelazko+tv wystarczy.
Oczywiście NIE oznacza to że każdą puszkę możesz obciążyć takim prądem. W sumie nie powinieneś przekraczać 4kW. Chyba że przez kilka(naście) minut np. odkurzacz, żelazko, wiertarka, lub jeśli podpisałeś umowę z Energetyką na większą moc.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów