Jak podłączyć pojedyńczy włącznik oświetlenia !!

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

buj
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2009, 20:45
Lokalizacja: szczecin
Jak podłączyć pojedyńczy włącznik oświetlenia !!

autor: buj » 22 maja 2009, 20:56

Mam problem z podłączeniem włącznika !! Jedna żarówka i zwykły pojedynczy włącznik. Ze ściany wychodzą trzy kable (wszystkie czarne bo to stara instalacja) :( na włączniku są cztery gniazda Way 1, Way 2, Com i osobno uziemienie - ze schematu wynika, że podłączyć należy kabel fazowy do Com, kabel zerowy do way2 a kabel ochronny do uziemienia - niby nic trudnego ale jak sprawdzic który kabel to który - przy użyciu probówki wynika że napięcie jest w dwóch (przy jednym kablu mocniej świeci probówka przy drugim mniej) a przy zerowyw wiadomo że nie świeci - jak podłączyłem kabel świecący mocniej pod com a zerowy do way 2 a trzeci dyndał swobodnie to działało oświetlenie - gdy ten trzeci podłączyłem do uziemienia (ten słabo świecący) to nie działa :( jaki kabel jest który i jak to podłączyć - mógłbym ten trzeci zaizolować i byłoby bez problemu ale na schemacie napisane jest ze uziemienie musi być podłączone więc chciałbym zrobic to dobrze :) Proszę o pomoc i z góry dziękuje !

Daro_Bytom
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 24 maja 2009, 19:15
Lokalizacja: Bytom

autor: Daro_Bytom » 24 maja 2009, 19:17

Hmm...najlepiej zainwestuj w miernik i kup normalny wyłącznik za ok. 7,-pln
a jeśli wychodzą 3 kabelki to zapewne 1 jest fazowy a 2 pozostałe idą do lampy (żyrandola) po to aby zaświecać 1 lub 2 sekcje żarówek.
Więc nie kombinuj nam tu z jakimiś uziemieniami i przewodami zerowymi w wyłączniku :)

Oleg5
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 cze 2009, 13:06
prośba

autor: Oleg5 » 23 cze 2009, 13:10

Witajcie!
Zrobiłem modernizację przewodów elektrycznych w mieszkaniu z aluminiowych na miedziane. 3x1,5 kwadrat na oświetlenia i 3x2,5 kwadrat na gniazda wtykowe. Ze wszystkim sobie poradziłem, lecz puszkę rozgałęźną zdemontowałem i nie spisałem sposobu połączenia kabli i zaczął się kłopot. W załączeniu szkic. Czy jest ktoś wstanie podać mi jak podpiąć kable w kostce?
Od bezpiecznika przewód 3 żyłowy i dalej przesyłowy następnie oświetlenie łazienka i przedpokój przełączniki jednostopniowe. Dwa przewody od licznika i przesyłowy wiem jak podłączyć do kostki natomiast jak podpiąć na jednej kostce te dwa pomieszczenia?
Za wszelką pomoc dziękuję.
Nie wiem jak wkleić szkic, aby zobrazować zagadnienie


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 1 gość

Gotowe projekty domów