Jak podłączyć lampę

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 20:45

Witam,

na początku wspomnę iż z tematu elektryczności jestem całkowitym laikiem. Nie mam pojęcia jak podłączyć lampę podsufitową.
Zacznę od opisu wstępnego:

1. Z sufitu wychodzą 4 kable - żółto 0 zielony, czarny, szary i brązowy
2. Lampę kupiłem z czterema żarówkami
3. Z lampy wystają 3 kable - żółto - zielony, niebieski i brązowy
4. Włącznik mam 2 klawiszowy

Chciałbym podłączyć lampę w taki sposób by przy wciśnięciu jeden raz klawisza włącznika zapalały się 2 żarówki a przy wciśnięciu dwóch klawiszy włącznika zapalały się wszystkie 4 żarówki.

Jak połączyć w kostce 4 kable z sufitu z trzema kablami z lampy? Jakie kable w kostce połączyć razem by uzyskać opisany powyżej efekt?
pozdrawiam,

Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 21:26

Witam.

Obawiam się, że wspomniana lampa nie jest przystosowania do załączania
na dwa razy. Obecność przewodu zielolo-żółtego w lampie wskazuje na
I klasę ochronności odbiornika i w/w przewód jest podłączony do obudowy lampy.
Aby mieć tego pewność, należy użyć omomierza, przedzwonki lub innego wskaźnika ciągłości obwodów (np. fazer 777) i sprawdzić to połączenie.

Jeżeli tak, lampa jest wykonana w opcji załączania wszystkich żarówek na raz.

PS. Ciekawi mnie, który przewód (pojedynczy drut) w suficie jest przewodem N, skoro nie ma tam koloru niebieskiego ? Podejrzewam szary, ale pewności nie ma. Instalacja nowa ?

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 21:36

Instalacja jest nowa w nowowybudowanym mieszkaniu. Martwi mnie, że jedynym sposobem zaplania lampy będzie zapalanie wszystkich czterech żarówek. :( Czy jednak nie uda się takiego podłączenie zrobić?
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 21:40

Witam.

Nie widzę lampy, nie znam sposobu połączenia wszystkich przewodów wychodzących z poszczególnych oprawek,
to i jednoznacznie odpowiedzieć nie mogę.
Natomiast jeżeli jest dostęp do tych przewodów - żaden problem.

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 21:43

jest możliwość jej rozkręcenia w miejscu gdzie wychodzą z obudowy lampy. Co potrzeba bym opisał z jej budowy ? tzn. kabelków.
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 21:50

Witam.

Nie, nie potrzeba. Chociaż dobrze by było zobaczyć, gdzie jest podłączony ten
przewód zielono-żółty :D

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 22:03

żólto - zielony jest przykręcony do metalowej części wewnątrz lampy. do jednej kostki są podłączone 4 niebieskie z żarówek i jeden niebieski wychodzący z lampy. Do drugiej kosteczki wpiete są 4 czarne i ten jeden brązowy, który wychodzi z lampy.
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 22:17

Witam.

Teraz bierzemy się do roboty.
Rozpinamy te cztery brązowe przewody, dzielimy na "pół" :D , tzn :
- łączymy dwa ze sobą jako jedno połączenie i wyprowadzamy do kostki
- łączymy ze sobą następne dwa brązowe i wyprowadzamy do kostki
- niebieskich przewodów nie ruszamy
Mam nadzieję, że te brązowe przewody wychodzą ze stopek oprawek w lampie, bo powinny być przeznaczone do podłączenia pod fazę.
Mając omomierz lub inną przedzwonkę można dojść, które przewody brązowe od których oprawek wychodzą - dzięku temu podział na dwa obwody można sobie wykonać w wersji :
- pół lampy świeci dla oprawek obok siebie
lub
- pół lampy świeci dla oprawek naprzeciw siebie :lol:

Inna wersja to taka że rozdzielamy oprawki dla świecenia 1/3 :D

Po zakończeniu powyższych prac należy podłączyć lampę do wypustu sufitowego.
Nie otrzymałem odpowiedzi na temap przewodu N przy suficie, tak więc gdybam :
1. z-ż przewód lampy pod z-ż przewód sufit
2. niebieski przewód lampy pod N sufit
3/4. brązowe przewody lampy pod chyba czarny i brązowy sufit.

Załączyć, sprawdzić działanie obwodu świecznikowego.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 23:12 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 2 razy.

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 22:28

Tak myślałem i miałem nadzieję, że rozwiązanie mojeg problemu znajduje się w sposobie połaczenia tych kabelków wewnątrz lampy. Jednak nie do końca rozumiem.

Z kostki, gdzie jest na raz spietych 5 niebieskich (4 z każdej z oprawek i 1 wychodzący na zewnątrz lampy) nie ruszam.
A tą drugą wiązkę z drugiej kosteczki 4 czarnych (pewnie też z oprawek) i jednego brązowego wychodzącego na zewnątrz lampy mam rozdzielić na 2 wiązki po 2 czarne? 2 z nich same a kolejne 2 znich razem z tym brązowym wychodzącym?
Jak je porozdzielać?\ na dwie pary?
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 22:44

Witam.

Czy zostało sprawdzone, że te cztery czarne (pomyliłem z brązowymi) przewody wychodzą ze stopek oprawek w lampie ?
Dlaczego pytam ?
Bo jest zasada, by pod pod te właśnie stopki podłączać fazę, ze względu na bezpieczeństwo użytkownika !

Wracamy do ponownego tłumaczenia :
W lampie mamy 4 przewody czarne wychodzące z jej wnetrza, oraz jeden brązowy przeznaczony do podłączenia do kostki w suficie.
(W poprzednim poście pisałem o brązowych a w lampie wewnątrz są czarne, więc mała pomyłka)
Te cztery czarne dzielimy na "pół" , podpinamy do jakichś kostek (bo są tam przecież / bez jednej, którą dokładamy/) i wyprowadzamy już dwa przewody (np. brązowe) do podłączenia do kostki przy suficie (chyba jest tam jakaś)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 22:45 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 1 raz.

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 22:44

Chyba już wiem :) chyba zajarzyłem :)

Jedna para (2 czarne kabelki) do jednego oczka kostki a druga para do drugiego oczka kostki wraz z brązowym wychodzącym poza lampę.

Dobrze myślę?
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 22:56

Witam ponownie.

O właśnie.
Jedna para (2 czarne kabelki) do jednego oczka kostki a druga para do drugiego oczka kostki wraz z brązowym wychodzącym poza lampę.

Dopisuję i poprawiam dla jasności :
Jedna para (2 czarne kabelki) wraz z np. brązowym dodatkowym do jednego oczka kostki a druga para do drugiego oczka kostki wraz z brązowym wychodzącym poza lampę.

Niebieski z lampy do szarego w suficie (pod warunkiem że to wypust N w suficie) Tutaj bez neonówki lub innego wskaźnika się nie obejdzie.

Z-ż od lampy do z-ż w suficie.

Łącznie mamy 4 zaciski w kostce sufitowej.

Dla sprawdzenia napięcia w kostce sufitowej neonówką, przy załączonym wyłączniku świecznikowym, neonówka powinna swiecić na dwóch zaciskach.
Prawdopodobnie na czarnym i brązowym drucie od przewodu wychodzacego z sufitu.

PS. Powyższe należy wykonać ostrożnie - tu już nie ma żartów !!
Samo podłączanie lampy powinno sie wykonać bez obecności napiecia, najlepiej przy wyłączonym bezpieczniku.

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 23:02

Czyli muszę "dozbroić" lampę o jeden dodatkowy brązowy kabelek. I muszę utworzyć dwie trójki skłądające się z dwóch czarnych i jednego brązowego wychodzącego na zewnątrz.
Wtedy będę miał 4 wychodzące z lampy. Żółto - zielony, który łączę z takim samym w suficie; niebieski i 2 brązowe.

Dobrze kombinuję?
pozdrawiam,



Lacky

Awatar użytkownika
elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2338
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: Jak podłączyć lampę

autor: elpapiotr » 21 mar 2010, 23:05

Witam.

Dokładnie :D

Gdzie moje piwo ?

Lackyluck
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 21 mar 2010, 20:30
Re: Jak podłączyć lampę

autor: Lackyluck » 21 mar 2010, 23:11

Niezwykle trudna ta elektryka. Nie biorę się wogóle za takie zabawy od momentu jak miałem 12 lat i konstruując lampkę na ZPT w szkole po włączeniu wtyczki do kontaktu pozbawiłem prądu cały 4-klatkowy blok :)

Na szczęście teraz instalacje są lepsze i wywala jeden z dwóch bezpieczników, ten mniejszy w mieszkaniu lub ten na zewnątrz przy liczniku.

Co do piwka, to żadko bywam w sosnowcu. Jakoś nie po drodze mi nigdy. :)
pozdrawiam,



Lacky


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów