Instalacja w domu jak zorbić?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adi7
Początkujący
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:20
Instalacja w domu jak zorbić?

autor: adi7 » 26 sty 2007, 14:23

Witam przymierzam sie aby pociągnąć instalacje w całym domu ogólne zasady znam gdyż jestem elektronikiem, do podłaczenia w skrzynce głownej wezmę uprawnionego elektryka. Nie mniej jednak szukam jakiejś stornki z poradami tzn na co zwrócić uwage ile ewentualnie zrobić punktów na jednym obwodzie, itp czy ktoś moze mi w jakiś sposób podpowiedzieć albo podać jakąś stronkę gdyż w google nic nie ma?

elektron
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 21 mar 2006, 5:32
Kontaktowanie:

autor: elektron » 26 sty 2007, 21:50

Witam

Ja polecam stronę SEP-u i opracowania http://www.sep.com.pl/opracowania.htm oraz forum

adi7
Początkujący
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:20

autor: adi7 » 27 sty 2007, 19:59

super kolego wielkie dzięki

Elmont
Aktywny
Aktywny
Posty: 119
Rejestracja: 20 sie 2006, 18:39
Lokalizacja: Rzeszów

autor: Elmont » 27 sty 2007, 20:37

Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.

adi7
Początkujący
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 26 sty 2007, 14:20

autor: adi7 » 09 lut 2007, 20:07

a nie ma ktoś z was jakiś prostych materiałów w których jest napisane np ile pkt na jenej gałęzi, jak zrobić wyłączniki schodowe, jakieś porady odnośnie strony technicznej instalacji elektrycznej, no ogólnie wwszystko na co trzeba zwrócić uwagę przy kompletnej instalacjo domu

malyGlod
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 14 maja 2007, 13:04
Lokalizacja: Landsberg a/Warthe

autor: malyGlod » 14 maja 2007, 13:07

Tu jest ogólna zasada, ktora Cie interesuje
http://www.e-instalacje.pl/946_906.htm

A tak ogólnie to mam pytanie do fachowcow jak najkorzystniej podzielic instalacje elektryczna w domku jednorodzinnym, gdzie funkcjonują jeszcze stare poniemieckie przewody i kanały.

Jestem w trakcie generalnego remontu i zastanawiam sie czy dzielic instalacje piętrami czy pomieszczeniami, czy prowadzic przewody w rurkach czy pod tynkiem, czy instalacja moze byc bezpuszkowa czy jednak puszki pozostawic...Domek na 300 m kw. i sporo urządzen jak na jedna linie zasilajaca...ta powstała w 1935 roku.A na obecnym etapie moge sobie pozwolic na kucie gdyż remont dotyczy nawet tynkow.Konstrukcja jest mieszana - mury z cegly stropy na belkach drewnianych...

Pozdrawiam

Elmont
Aktywny
Aktywny
Posty: 119
Rejestracja: 20 sie 2006, 18:39
Lokalizacja: Rzeszów
Instalacja elektryczna

autor: Elmont » 14 maja 2007, 14:19

Zadajesz pytanie, nieinformując czy Posiadasz w domu przyłącze 3 fazowe ,czy 1 fazowe.
Od powyższego wg mnie bedzie zależała cała Twoja przebudowa instalacji,ale tez jak
wyglada sprawa wlz do ustroju pomiarowego i dalej.Czy nienalezałoby wykonac całkowitej
wymiany/modernizacji/ wlz i dalszej jego czesci.W dalszej czesci będzie mozliwy rozdział
instalacji na poszczegulne kondygnacje i obwody.Wydzielając obwody gniazd silnopradowe
np:bojler,terma,kuchnia elektryczna ,pralka,mikrofala.Dalej gniazda do ogólnego stosowania
radiodbiorniki,telewizory czy inny sprzet domowy,oczywiscie pamiętając o doborze
przekroju przewodów i ich odpowiednie zabezpieczenie.Dalej obwody swiatła ewentualnie
jeszcze wyprowadzić dodatkowe dla instalacji specjalnych np:zasilanie sieci RTV,internet,
sieci zabezpieczeń i dostępu.Też pomyśleć o instalacji 3 fazowej jezeli istnieje,a ponadto
o wykonaniu prawidłowych ZABEZPIECZEŃ PRZECIWPORAŻENIOWYCH .Na koniec
wykonać pomiary skutecznosci ochron i opisać to w formie protokołu.Moze to trochę
jest chaotycznie ale życzę powodzenia. :D
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.

malyGlod
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 14 maja 2007, 13:04
Lokalizacja: Landsberg a/Warthe

autor: malyGlod » 14 maja 2007, 14:53

No tak faktycznie...jestem posiadaczem trojfazówki i generalnie sprawa ma sie tak ze wszystko zamierzam wymienic - łacznie z licznikiem oraz przewodem laczacym licznik ze skrzynką zewnetrzna - podobno za maly przekrój.

Rozmyslam tylko czy bawic sie w kanaly/rurki na przewody czy po prostu polozyc kable bezpośrednio pod tynk.

Kuchnia,lazienka i kotlownia to pomieszczenia chyba najbardziej obciazone ze wzgledu na ilość urzadzen znacznej mocy reszta to oswietlenie i gniazda wtykowe zwykle.

Zaciekawiles mnie tez tym internetem i rtv - musze o tym pomyślec...to pewnie kwestia wyladowan atmosferycznych i ochrona obwodow w tym zakresie.

Elektrykiem nie jestem wiec szukam odpowiedzi...pytajac

Elmont
Aktywny
Aktywny
Posty: 119
Rejestracja: 20 sie 2006, 18:39
Lokalizacja: Rzeszów

autor: Elmont » 15 maja 2007, 9:30

Piszesz że Zamierzasz zrobić remont całosci,a to już wymaga wedle obecnie obowiazujacych
przepisów przystosowania instalacji do obecnego stanu prawnego.Wiec wlz do układu
pomiarowego Niebędziesz mógł Sam wykonać,niestety ale ktos kto ma uprawnienia i ta
cześć instalacji bedzie podlegała odbiorowi przez miejscowy ZE.Potrzebne beda protokoły
a tez na ten remont tej części instalacji Będziesz Musiał miec pozwolenie ZE,bo licznik
energii bedzie musiał być zdemontowany i ponownie zamontowany i oplombowany.
Wg mnie najlepiej i najestetyczniej byłoby całosć instalacji ukryć pod tynkiem,i ułożyc jako
instalacja wtynkowa niewymienna lub zastosować rury ochronne i wszystko to będzie
w przyszłosci możliwe do ewentualnej wymiany przewodów lub cześci instalacji.Ale gdy się
wykona poprawnie instalacje jako niewymienna z własciwie dobranymi przekrojami
przewodów i zabezpieczeń to taka instalacja tez przetrwa pokolenia .Zawsze lepiej jest
dac pewien zapas mocy bo nigdy niewiemy co nam przyszłość przyniesie,postep niestoi
w miejscu.Radzę poczytać fora tematyczne i zorietowac sie nieco w problematyce instalacji
i jej wykonywania,doboru przewodów,zabezpieczeń .
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.

malyGlod
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 14 maja 2007, 13:04
Lokalizacja: Landsberg a/Warthe

autor: malyGlod » 15 maja 2007, 11:45

Zdaje sobie sprawe ze to co zwiazane z licznikiem i wszystie przewody przed nim to trzeba zglosic do wymiany - poszukuje odpowiedniego czlowieka z odpowiednimi uprawnieniami.
Ja ewentualnie moge sobie powolutku "rozklejac" przewody w poszczegolnych pomieszczeniach.Skoro istnieja odpowiednie fora specjalizujace sie w tej tematyce to takze chcetnie poczytam...bo w pierwszej kolejności idzie kuchnia.

Dziekuje za podpowiedz...


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów