Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 29 gru 2011, 19:12

bardzo Panu dziękuje dożo już z tych oznaczeń zrozumiałem ,mam jeszcze prośbę na przykładzie tych dwóch oleji- może Pan wytłumaczyć te ih oznaczenia oznaczenia bo jak patrze na tego- lotosa - to według mnie jest do benzyny i diesla ,pewnie sie myle
----LOTOS ---
sj/cf-- znaczy ze do- benzyna/diesel
acea -A3-02 B4-O2 --znaczy ze do- benzyna/diesel
TO TEN LOTOS MOZE BYC I DO BENZYNY I DO DIESLA ?
dobrze to odczytalem? a co znaczy te --02--
---ORLEN----
SAE J300 co to oznacza ?
ACEA : A3-98/B3-98 wyd.2/B4-98 ze do benzyny i diesla ?

i serdecznie dziękuje za wspaniale tłumaczenie

Awatar użytkownika
Agregaty-Serwis.PL
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2011, 21:11
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Agregaty-Serwis.PL » 29 gru 2011, 19:41

SJ - klasa jaką ma olej przy zastosowaniu w silniku benzynowym
CF - klasa jaką ma olej przy zastosowaniu w silniku diesla
Analogicznie przy specyfikacji ACEA
A3 - benzyna
B4 - diesel
SAE J300 - to nazwa specyfikacji wprowadzonej w 1997 roku

Oba oleje są całkowicie porównywalne z lekką przewagą Lotosa - na tyle mało istotne przy tym zastosowaniu że nie warto sobie głowy zawracać !

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 29 gru 2011, 20:03

bardzo Panu dziękuje teraz to rozumie ,tylko zapytam jeszcze można rozumieć ze oba te oleje można zastosować do ---agregatu prądotwórczego ?
czy raczej kupować oleje o oznaczeniu 10w30--bo to oznaczenie informuje ze to olej- półsyntetyk ? czy mineralny ?
bo oznaczenie w, olejach samochodowych- 10w 40 -znaczy ze to olej- półsyntetyk
to według Pana co lepsze ? bo olej samochodowy, taki jak np-LOTOS wyjdzie dużo taniej ,noi opakowanie 4 litry starczy na dluzej
bardzo dziękuje za odpowiedz Sz Panu

jerzy86
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 03 sty 2012, 20:23
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jerzy86 » 03 sty 2012, 20:30

A co myślicie o agregatach wojskowych? Na allegro można znaleźć o mocy 2KW za ok 600zł. Z tego co piszą sprzedawcy są bardzo głośne ale niezniszczalne. Prawda to?

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 04 sty 2012, 15:48

Panowie z Serwisu .możecie poradzić ,jak podpiąć agregat do instalacji domowej---chodzi mi oto czy, wystarczy odciąć fazę zasilania które dochodzi z elektrowni, i włączyć agregat pod domowa siec,czy musimy tez odciąć-zero 0 od zasilania sieci- z elektrowni __ dzieki Panom z serwisu

czecho79
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 16 cze 2011, 10:15
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: czecho79 » 15 sty 2012, 11:18

witam , jaki agregat wystarczy do betoniarki 230 v 800 wat ?

jaki kupic ?

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 15 sty 2012, 14:37

bierz baracuda typ 2800 , możesz go obciążyć (na 230v) do 2500 v, firma - wa teh znajdziesz w necie

czecho79
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 16 cze 2011, 10:15
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: czecho79 » 15 sty 2012, 19:33

no ale pisze ze tylko na 230v jest 1/3 mocy calkowitej

"Maksymalne obciążenie gniazd 230V 1/3 mocy całkowitej agregatu"

czecho79
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 16 cze 2011, 10:15
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: czecho79 » 16 sty 2012, 11:22

a czy ktos mas taki agregat ? jesli tak prosze o opinie

http://allegro.pl/agregat-f-3001-fogo-f ... 02897.html

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:46
Lokalizacja: Podhale
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: yanes » 16 sty 2012, 15:14

czecho79 pisze:no ale pisze ze tylko na 230v jest 1/3 mocy calkowitej

"Maksymalne obciążenie gniazd 230V 1/3 mocy całkowitej agregatu"


Masz całkowitą rację i dlatego ja kupiłem taki agregat który nie ma wyjścia trzy fazowego.W dzisiejszych czasach w zupełności wystarczy mieć w agregacie napięcie 230 v.

czecho79
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 16 cze 2011, 10:15
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: czecho79 » 16 sty 2012, 22:30

a jaki to kupiles jakiej firmy i model ?

andrzej23
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 14 gru 2012, 22:53
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: andrzej23 » 16 gru 2012, 22:38

Dokładnie w tym samym celu musiałem kupić agregat prądotwórczy, niestety okazało się że aby ruszyć budową trzeba trochę zainwestować. Ceny agregatów potrafią być kosmiczne, na szczęście trafiłem na stronę www.barracuda.sklep.pl Nie dość, że otrzymałem rzeczowe porady to jeszcze sprzęt znalazł się u mnie następnego dnia po zamówieniu.

marek8888
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 13 mar 2014, 9:07
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: marek8888 » 18 mar 2014, 9:02

Ja niestety niedawno musiałem kupić agregat, gdyż poprzedni się zepsuł... Postawiłem na firmę belle. Póki co działa bez zastrzeżeń, zobaczymy co bedzie za pare lat, na razie działa gwarancja. Swój agregat prądotwórczy kupiłem w sklepie www.axam.net.pl, możesz zobaczyć jakie ceny mają. Pozdrawiam

burgulak
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2014, 12:52
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: burgulak » 25 mar 2014, 12:56

ja mam agregat barracuda z firmy wa-tech i po jednym dniu sie rozklekotał,chińskie badziewie,szkoda kasy

SzymonAdmin
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 17 cze 2011, 10:07
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: SzymonAdmin » 25 mar 2014, 16:09

To dlaczego nie oddałeś na gwarancji jak ci sie rozleciał po jednym dniu?
coś mi się wydaje, że konkurencja ostro walczy...


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: chowder1986 i 1 gość

Gotowe projekty domów