Fundamenty

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

sunrise933
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:56
Fundamenty

autor: sunrise933 » 30 paź 2016, 20:40

Witam!! Na wiosnę Chciałbym zaczać budowę ,w tej chwili próbuję kompletować dokumenty do otrzymania PnB . Projekt zakupiony jest to dom z poddaszem użytkowym!! Mam nadzieję że będę mógł liczyć na Waszą wiedzę! stan surowy planuję rozwikłac samemu o ile będe pewny tego co robię!! Mam jeszcze kilka spraw które chciałbym poruszyc odnosnie fundamentów ! W projekcie fundamentów jest stopa fundamentowa lecz opisu konstrukcyjnego do niej niema oprócz wymiarów ,dodatkowo w projekcie jest nadpisane o pogrubieniu 20cm chudziaka pod sciany działowe o szerokosci 25cm czyli chodzi o chudziak pod ławą na scianach wewnętrznych trochę nierozumiem tego gdzie dokładnie?? Czy chodzi o te cienkie scianki 8cm Czy pod nimi trzeba ten własnie fundamencik zrobić??
Załączniki
14787522_1329876713713876_402304032_o - Kopia.jpg
ława1.jpg
rzut parteru.jpg

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1997
Rejestracja: 05 lis 2008, 22:07
Re: Fundamenty

autor: Interno » 30 paź 2016, 21:48

Zakupiłeś projekt typowy.
Jako pierwszą sprawę musisz załatwić pkt. 3 .
Pkt.5 UWAG mówi wyraźnie o pogrubieniu warstwy chudego betonu pod ścianki działowe.
Zbrojenie stopy poda Ci nadzór lub osoba zatwierdzająca projekt konstrukcyjny.

sunrise933
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:56
Re: Fundamenty

autor: sunrise933 » 30 paź 2016, 22:03

Czyli po badaniach geotechnicznych będzie wiadomo czy mam dawać te dodatkowe pod scianki działowe czy też nie?

Mógłbyś to rozwinąc jesli chodzi o każdorazowe zaadoptowanie do warunków gruntowych?

sunrise933
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:56
Re: Fundamenty

autor: sunrise933 » 30 paź 2016, 22:48

Postanowiłem wpisać to na google i wyszukac cos na ten temat no i faktycznie

W typowych projektach domów przyjmowane są korzystne, przeciętne warunki posadowienia, dlatego też przy adaptacji projektant na podstawie wykonanych badań geotechnicznych dostosowuje projekt gotowy do tych uwarunkowań.

Czasem jednak okazuje się, że założone w projekcie typowym izolacje i warstwy fundamentów należy przeprojektować i dostosować do lokalnych warunków gruntowo-wodnych.


Dziękuję kolego za naprowadzenie na tą drogę Pozdro

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1997
Rejestracja: 05 lis 2008, 22:07
Re: Fundamenty

autor: Interno » 30 paź 2016, 22:54

Po badaniach gruntu, uprawniona osoba / odpłatnie / dokona adaptacji projektu.
Cena będzie uzależniona od warunków indywidualnych / lokalizacyjnych, gruntowych, administracyjnych / oraz ewentualnych braków w projekcie lub zmian jakie chciałby wprowadzić inwestor.
Rysunek konstrukcyjny w projekcie typowym jest po to aby określić technologię wykonania i wstępny koszt.

sunrise933
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:56
Re: Fundamenty

autor: sunrise933 » 30 paź 2016, 23:15

Więc jutro dzwonię do geotechniki i ogarniam temat!!

Dzięki Interno

sunrise933
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 paź 2016, 12:56
Re: Fundamenty

autor: sunrise933 » 17 sie 2017, 19:22

Witam: Chciałbym prosić o opinię posadowienia głównego poziomu kanalizacji sanitarnej,który będzie wychodził do pierwszej studzienki przelotowej i czy musi to być tak głęboko jak w projekcie. Czy ta rura mogłaby wychodzic odrazu nad ławą a nie pod?

Obrazek

Dramatikos
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2017, 19:17
Re: Fundamenty

autor: Dramatikos » 20 lis 2017, 19:19

tak, to chyba o nie chodzi


Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów