Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Neofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 24 sie 2009, 20:43
Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: Neofik » 20 mar 2010, 20:15

Witam,
Proszę o radę. Buduję dom. Postanowiłem ściany postawić z bloczka styropianowego. Proponowano mi, że by fundamenty również zrobić z ych bloczków ale zdecydowałem się na inną formę. I tu zaczna się mój problem. Koncepcja była taka, że zaleję w ziemi beton z uzbrojeniem a po zimie postawię na tym bloczki styropianowe. I tak zrobiłem. Zalałem fundamenty w ziemii i wyszedłem nimi jakieś 25cm ponad ziemię oczywiście robiąc poziom pod bloczki.
Ponieważ część fundamentów nad ziemią (jakieś 50cm) chcę zrobić już z bloczków styro i dalej kontynuować ścianę.
Tu mam kłopot. Gdzie dać izolację poziomą na fundamentach? Jeżeli teraz pomiędzy wylanym betonem a pierwszą warstwą bloczków czy pomiędzy dwiema warstwami bloczków (50 cm) a dalszą częścią ścian, a może wogóle tego nie robić?
Proszę o sensowną radę.
Proszę nie pisać żebym zmienił system, że fundamenty złe, że nie tak. Pewne kroki są już podjęte i tego nie zmienię.

Pozdrawiam

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 551
Rejestracja: 25 paź 2003, 11:55
Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: IDM-SERVICE » 22 mar 2010, 19:28

Witam
Powinieneś zwolnić kierownika budowy.
Rzecz podstawowa. zmieniasz materiał konstrukcyjny ścian. Tym samym wychodzisz poza prawa autorskie i prawo budowlane.
Zmiana konstrukcji ścian to istotna zmiana.
Napisz do autora projektu części konstrukcyjnej o przesłanie wkładki na zmianę technologii stawiania ścian.
Taka zmiana winna być odnotowana w dzienniku budowy.
Pozdrawiam
Góral z Sudet

bomont
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 59
Rejestracja: 06 mar 2009, 14:31
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: bomont » 22 mar 2010, 19:49

Daj jedną pod pierwszą warstwe bloczka a drugą na wysokośći chudziaka

Neofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 24 sie 2009, 20:43
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: Neofik » 22 mar 2010, 19:58

IDM-SERVICE pisze:Witam
Powinieneś zwolnić kierownika budowy.
Rzecz podstawowa. zmieniasz materiał konstrukcyjny ścian. Tym samym wychodzisz poza prawa autorskie i prawo budowlane.
Zmiana konstrukcji ścian to istotna zmiana.
Napisz do autora projektu części konstrukcyjnej o przesłanie wkładki na zmianę technologii stawiania ścian.
Taka zmiana winna być odnotowana w dzienniku budowy.
Pozdrawiam


Nie bardzo wiem czemu mam zwalniać kiero? Czy tylko ze względu na zmianę materiału?
W projekcie mam zapisane, że może być beton lany, więc nie ma tematu, jeżeli chodzi o ściany, to architekt wystąpił o takie pozwolenie i je otrzymał.

Neofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 24 sie 2009, 20:43
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: Neofik » 22 mar 2010, 20:01

bomont pisze:Daj jedną pod pierwszą warstwe bloczka a drugą na wysokośći chudziaka

Też mi się wydawało, że powinny być dwie. Zastanawiało mnie tylko, czy nie zatraca się w ten sposób sensu budowania z bloczka styro.

Pozdrawiam

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 551
Rejestracja: 25 paź 2003, 11:55
Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: IDM-SERVICE » 22 mar 2010, 20:31

Witam

W projekcie mam zapisane, że może być beton lany

Cóż dla mnie beton lany to ściana betonowa monolityczna.
Kiedyś robiłem kwiaciarnię z "pustaków styropianowych" zalewanych betonem od środka. Po roku eksploatacji docieplił budynek.
Nie zbyt fortunne rozwiązanie. W tamtych czasach jednak było to nowum.
Natomiast nie wiem co w Twoim projekcie ma być zalewane betonem.

Jeżeli wspomniałem o kierowniku to dlatego, że ON powinien te kwestie Tobie wyjaśnić.

Pozdrawiam
Góral z Sudet

Neofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 24 sie 2009, 20:43
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: Neofik » 22 mar 2010, 21:10

IDM-SERVICE pisze:Witam

W projekcie mam zapisane, że może być beton lany

Cóż dla mnie beton lany to ściana betonowa monolityczna.
Kiedyś robiłem kwiaciarnię z "pustaków styropianowych" zalewanych betonem od środka. Po roku eksploatacji docieplił budynek.
Nie zbyt fortunne rozwiązanie. W tamtych czasach jednak było to nowum.
Natomiast nie wiem co w Twoim projekcie ma być zalewane betonem.

Jeżeli wspomniałem o kierowniku to dlatego, że ON powinien te kwestie Tobie wyjaśnić.

Pozdrawiam


To fakt, że powinien mi to wyjaśnić, i pewnie nie jest najlepszy, ale ciężko znaleźć jakiegoś w mojej okolicy kto miał z tym styczność.
Pustaki styropianowe poznałem w Szwecji i dlatego tu buduję z tego. Zapewne to co Ty budowałeś to było 5(styro)+15(beton)+5(styro), ja buduję w systemie 15-15-5. Pisząc o betonie lanym miałem na myśli same fundamenty, ściany w projekcie miałem przewidziane z Ytonga

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 551
Rejestracja: 25 paź 2003, 11:55
Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: IDM-SERVICE » 22 mar 2010, 21:35

Witam

Właśnie z takich 5x15x5cm

Prześlij mi na e-mail rysunki z projektu te które chcesz realizować
i opisówkę do tego rozwiązania.

Pozdrawiam
Góral z Sudet

Neofik
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 24 sie 2009, 20:43
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: Neofik » 22 mar 2010, 21:56

IDM-SERVICE pisze:Witam

Właśnie z takich 5x15x5cm

Prześlij mi na e-mail rysunki z projektu te które chcesz realizować
i opisówkę do tego rozwiązania.

Pozdrawiam


Chodzi Ci o same bloczki czy projekt domu?

Pozdrawiam

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 551
Rejestracja: 25 paź 2003, 11:55
Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego

autor: IDM-SERVICE » 22 mar 2010, 22:04

Witaj
Przekrój i rzut fundamentów
I opis techniczny tyczący się zastosowania omawianego rozwiązania
pozdrawiam
Góral z Sudet


Wróć do „Fundamenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów