Jakie proporcje skłądników betonu?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny
Posty: 103
Rejestracja: 23 lut 2009, 20:35
Jakie proporcje skłądników betonu?

autor: GREGOR__Z » 04 mar 2009, 22:55

Kupiłem stary dom i planuje przestawienie dwóch ścian. Niesety musze również zrobić nowy fundament pod te ściany nośne. Z Obliczń wyszło że potrzeba około 3,5 kubika betonu. Niestety w najbliższej betoniarni powiedziei ze realizują zamówenia na więcej niż 5 kubików a z dległej o 25 kilometrów doliczyli duzo za transport. Chce zrobić beton w betoniarce ale czy ktos by mi powiedział jakie proporcje powinne być w betonie na fundamenty? Znalazłem jakieś "przepisy" ale przecież raczej nikt nie bedzie ważył piasku czy żwiru wrzucanego do betoniarki. Czy jest jakiś prosty przepis np. wiadro cementu, dwa wiadra żwiru, trzy wiadra piachu i woda??

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny
Posty: 103
Rejestracja: 23 lut 2009, 20:35

autor: GREGOR__Z » 08 mar 2009, 11:49

Czy ktoś by mi pomógł?

Awatar użytkownika
MTW
rekomendowany doradca
Posty: 1680
Rejestracja: 12 gru 2008, 21:47
Lokalizacja: Orle
Kontaktowanie:
Re: Jakie proporcje skłądników betonu?

autor: MTW » 08 mar 2009, 13:24

GREGOR__Z pisze:Kupiłem stary dom i planuje przestawienie dwóch ścian. Niesety musze również zrobić nowy fundament pod te ściany nośne. Z Obliczń wyszło że potrzeba około 3,5 kubika betonu. Niestety w najbliższej betoniarni powiedziei ze realizują zamówenia na więcej niż 5 kubików a z dległej o 25 kilometrów doliczyli duzo za transport. Chce zrobić beton w betoniarce ale czy ktos by mi powiedział jakie proporcje powinne być w betonie na fundamenty? Znalazłem jakieś "przepisy" ale przecież raczej nikt nie bedzie ważył piasku czy żwiru wrzucanego do betoniarki. Czy jest jakiś prosty przepis np. wiadro cementu, dwa wiadra żwiru, trzy wiadra piachu i woda??


beton z betoniarki nie jest porównywalny z tym z betoniarni .
tzw. pozorna oszczędność zamów 5 i przygotuj szalunek na kawałek murka pod ogrodzenie :)
firma ogólnobudowlana
osuszanie budynków
budowa domów

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1139
Rejestracja: 28 kwie 2006, 0:03
Lokalizacja: Lublin

autor: fruzin » 15 mar 2009, 0:30

3,5 m3 betonu to ok. 8,5 t materiału... kozak jesteś 8)
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny
Posty: 103
Rejestracja: 23 lut 2009, 20:35

autor: GREGOR__Z » 16 mar 2009, 22:14

Dlaczego kozak? Chyba ze źle to wszystko licze. Fundament o długości 10m szerokości 30cm i głębokosci 100cm. To chyba około 3,5 metra sześciennego?
Nie dam ady zrobić w betoniarce?

Awatar użytkownika
MTW
rekomendowany doradca
Posty: 1680
Rejestracja: 12 gru 2008, 21:47
Lokalizacja: Orle
Kontaktowanie:

autor: MTW » 16 mar 2009, 23:37

pewnie że dasz radę - jaki problem
tylko :
beton będzie niejednorodny bo z wagą przy betoniarce nie staniesz czyli kawałek mocniejszy kawałek słabszy itd.
jak policzysz koszty typu prąd ; żwir z dowozem ; cement z dowozem i co najważniejsze własny czas ( i nie tylko własny + koszty dodatkowe ) może się okazać że słono przepłaciłeś i jeszcze masz towar w gorszej jakości .
jeżeli wykonuję komuś budowę co się zdarza - to przy elementach typu ławy słupy belki stropy wieńce nie dyskutuję z inwestorem . zamawiam gotowy beton i jeszcze z betoniarni do której ja mam zaufanie albo schodzę z budowy bo potem z reklamacjami się bić nie mam zamiaru .
twoja chata twój wybór - mnie buda pękać nie będzie
firma ogólnobudowlana

osuszanie budynków

budowa domów

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny
Posty: 103
Rejestracja: 23 lut 2009, 20:35

autor: GREGOR__Z » 17 mar 2009, 17:07

Bardzo dziękuje za wyjaśnienie. I zapewne posłucham i zamówie beton w betoniarni. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak obliczyć ilość potrzebnego betonu??? Szerokość razy długość razy głębokość fundanemntu??? Czy jest jakiś inny sposób obliczania?

Awatar użytkownika
MTW
rekomendowany doradca
Posty: 1680
Rejestracja: 12 gru 2008, 21:47
Lokalizacja: Orle
Kontaktowanie:

autor: MTW » 17 mar 2009, 20:42

nie innego sposobu nie ma
teoretycznie powinieneś odjąć jeszcze objętość stali
a praktycznie zawsze dodaje się zapas co najmniej 0,5m3 bo taka jest minimalna tolerancja w betoniarniach . a na nadmiar szykuje się jakieś szalunki ogrodzeniowe i nic się nie marnuje tylko trza mieć "pomysła" przygotowanego z góry żeby potem nie improwizować.


Wróć do „Fundamenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów