Fundament pod domek na działkę

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49
Fundament pod domek na działkę

autor: michallodz » 11 kwie 2009, 14:10

Witam
mam zamiar w tymrokju postawic sobie jakis domek na dzialce jestem ogolnie dosyc zielony jelsi chodzi o fundamenty wiec chcialems ie zapytac czyu lepiej zrobic jakas lawe powedzmy o wymiarach 5x5m glebokosc powiedzmy 30cm czy lepiej jak moj ojciec mowi zeby zrobic fundament na glebokosc 120cm tylko po zewnetrzu o szerokosci okolo 20cm?
ogolnie prosze o jakies info z jakiego betonu to trzeba zrobic i poprawic moje ewentualne obliczenia
pozdr

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 15 kwie 2009, 10:54

WIDZE ZE NA TYM FORUM SIE NICZEGO NIE DOWIEM

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 15 kwie 2009, 12:24

Wal 1,2 metra jesli to domek letniskowy - ja bym tak zrobil. Nie chodzi o nosnosc fundamentu lecz o ochronę orzed przemarzaniem - wysadzaniem fundamentu. Jak zrobisz plytko budynek bedzie ci sie rozłaził, poniewaz ława fundamentowa moze zostac wysadzona w góre przez zamarzanie guntu zima. Co do ław pod sciany wewnetrzne - ile zaoszczedzisz? 500 zł? Rob wzystko jak nalezy - potem fundament jest nie do naprawy w parktyce, a ewentualne koszta takiej naprawy sa makabryczne wiec nie oszczedzaj na etapie fundamentów.

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 15 kwie 2009, 23:27

czyli wylac fundament po brzegu na 120cm w glab czy moze wiecej mniej? ile unas zamarza gleba? i na to jeszcze na calosc lawe? jakiej grubosci? i z jakiego betonu to lac? ten najslabszy B7,5 wystarczy? bo ojciec sie uparl na B20 albo jeszcze wiecej ja uwazam ze to zbedne bo to przeciez nie jest dom pietrowy
pozdr

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 16 kwie 2009, 12:30

michallodz pisze:czyli wylac fundament po brzegu na 120cm w glab czy moze wiecej mniej? ile unas zamarza gleba? i na to jeszcze na calosc lawe? jakiej grubosci? i z jakiego betonu to lac? ten najslabszy B7,5 wystarczy? bo ojciec sie uparl na B20 albo jeszcze wiecej ja uwazam ze to zbedne bo to przeciez nie jest dom pietrowy
pozdr


B 20 na całość a mape stref przemarzania znajdziesz w sieci. Ojciec ma racje. To ze dom lekki to nie ma znaczenia - wysadzanie fundamentu zwiazane z zamarazniem nie ma nic wspolnego z ciezarem domu - tu nie chodzi o osiadanie budynku na skutek jego ciezaru tylko o wysadzanie fundamentu na skutek niewielkoego zagłebienia w podłoże - mozesz zrobic nieco wezszy np 40 cm ale głeboko. Niewiele zaoszczedzisz. Jak dasz 40-50 cm wywali ci go w gore po roku sciany ci sie roleca. Nie ma sensu. Dasz jak mowi ojciec i masz pewnik. Wydasz wiecej ale spisz spokijnie i nie bedziesz pluł sobie w brode.

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 16 kwie 2009, 12:42

I jeszcze jedno - daj min 30 cm 20 to troche mało - zakładajac ze uzbroic to trzeba w belke na spodzie ławy to chcesz miec belke 10cm?
Malo. Zrób 30min 30 i lej w dziure do poziomu gruntu. Dziure wykop na 120 cm w ziemie podeprzyj zbrojenir kostka brukowa tak zeby nie stało na dnie wykopu a pod to wszystko daj folie zeby ci beton podczas zalewania nie uciekął w podłoze - osłabi sie. Masz pewność wtedy ze bedzie oki.

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 16 kwie 2009, 13:30

no koszty mi rosna :P
czyli mam dac po brzegu na glebokosc powiedzmy 120cm szerokosc muru 30cm ale interesuje mnie jakiej grubosci lawe na to wylac jako podlege?

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 16 kwie 2009, 14:20

michallodz pisze:no koszty mi rosna :P
czyli mam dac po brzegu na glebokosc powiedzmy 120cm szerokosc muru 30cm ale interesuje mnie jakiej grubosci lawe na to wylac jako podlege?

Nie ławe tylko chudziaka i nie lejesz na to tylko tak http://bi.gazeta.pl/im/8/2826/m2826448.jpg
tyle ze u ciebie ława - czyli to prostokatne najnizej - będzie siegac az do
"trawy" na to dasz sobie sciane fundamentowa z 4 bloczków z srodka wybierzesz 30 cm "trawy" - pogłebisz to potem zasypiesz piachem ubijajac - a reszte masz na rysunku tyle ze tak jak mowie nie murujesz bloczków "w ziemi"
tylko juz na tym co wylałes od wysokosci gruntu.

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 16 kwie 2009, 23:08

aha no ja to sobie to wyobrazalem tak
http://img91.imageshack.us/my.php?image=projektp.jpg
jesli moge prosic niech mi ktos poprawi moj 'projekt' tak zeby bylo dobrze i tanio :D

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 17 kwie 2009, 5:28

Dokadnie to co wstawies ci opisaem tylko bloczek nie w te strone daj nie "sztorc" tylko na plasko i wznies podoge w domku do gory na wys. 40 cm a z zewnatrz daj sobie stopien. Ew postaw wszystko na szkielecie z drewna i wulej tylko stopy na rogach i po srodku jak to maly domek.

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 17 kwie 2009, 9:07

no taka byla 1 koncepcja zeby wogole domek byl caly z drewna choc u mnie drewno nie ma za duzego zaufania wiec chcialem dac chociaz 1m od dolu z jakiegos betonyu czytakiej kostki dmuchanej zeby mi to nie gnilo bo nie ufam drzewu :)
a ta podloge jak mam dac 40cm do gory ?:P tzn jak to wylac w powietrzu?:)

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 17 kwie 2009, 9:41

Nie wylac w powietrzu tylko do srodka po usunieciu humusu nasypac piachu w warstwach po 10 cm ubijajac go i na to z 5 cm styro i folia a na to wylewka. na wylewke podłoga.

michallodz
Początkujący
Początkujący
Posty: 23
Rejestracja: 07 kwie 2009, 15:49

autor: michallodz » 17 kwie 2009, 23:45

Eh sam juz nie wiem :) jesli bede mial zrobic podloge betonowa tak jak tutaj http://img11.imageshack.us/my.php?image=projekts.png (popraw mnie jelsi zle zrozumielme znow albo zle wymiary sa :P) to bede musial dwa razy zamawiac beton i zageszczarke wynajmowac koszty rosna a to ma byc domek na wsi na weekend :P i tak nawet jesli mialbym tam keidys postawic cos wiekszego murowanego to bym zrobil wieksze niz 30m wiec ten fundament by sie i takd o niczego nie nadal
Moze faktycznie wyleje tylko 5 stop i postawie go calego z drzewa niech mnie ktos tu przekona ze drzewo nie jest takie zle :) Tylko jakich wymiarow i na jakas gebokosc dac taka stope? ile to musi wystawac i wogole

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 18 kwie 2009, 10:16

Tak jak na rysunki tyle ze o 2 bloczki za wysoko - podłaoga na wysokosci szczytu ostatniego bloczka bloczki narysowałes proporcjonalnie za duze. Stopien zewnetrzny i podłoga i szczyt ostatniego bloczka ten sam poziom. A jak nie wiesz jak to zrobic - masz weekend - skocz sobie na Sielpie - to kolo Konskich i tam masz takich domkow setki zobaczysz jak sa posadowione. Jesli chodzi o stopy to takie jak pod ogrodzenie.

tadeo1234
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 39
Rejestracja: 01 lut 2009, 18:12

autor: tadeo1234 » 18 kwie 2009, 10:21

Bloczki maja w pionie nie 24 a 12 cm


Wróć do „Fundamenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów