Badanie geotechniczne gruntu

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
m-504256305
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2015, 8:30
Badanie geotechniczne gruntu

autor: m-504256305 » 17 maja 2015, 14:54

witam,
planuję wybudować domek letniskowy murowany, z fundamentem, czy jest do tego potrzebne badanie geotechniczne gruntu ? Pozdawiam Artur

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2499
Rejestracja: 16 sty 2014, 8:49
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: xander119 » 17 maja 2015, 16:16

Badanie ziemi nie jest wymagane prawem. Ale warto nawet samemu wziąć łopatę w wity i zrobić kilka dołków do żółtego celem zostawienia ich na kilka dni. Jak się woda nie zbiera to ok. A jak się zbiera to lepiej te badania zrobić.

m-504256305
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2015, 8:30
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: m-504256305 » 17 maja 2015, 18:55

niedawno sadziłem parę drzewek, dziury pokopałem tak z zapasem na 50 cm, okazało się że pod wierzchnią warstwą podłoże gliniaste, sama glina, jak napadało to woda stała, w suche dni ...z kolei było sucho.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2499
Rejestracja: 16 sty 2014, 8:49
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: xander119 » 18 maja 2015, 5:42

Ile fachmanów tyle opinii. Jeden powie że jak glina to dobrze bo stabilny grunt a drugi powie że lipa bo trzeba robić drenaże i ciężką izolację. Też mam domek letniskowy na glinie i póki co nic się nie dzieje a izolację fundamentów mam tylko przeciwwilgociową.
Wracając do tematu-skoro już wiesz jaki masz grunt na działce to badań nie ma sensu robić. To coś w stylu-strzeliłem sobie w kolano a teraz pójdę na rentgen czy na pewno trafiłem w kolano.
Skoro glina jest w jednym miejscu to na 95 procent tak samo jest na całej działce i tych okolicznych też. Tyle tylko że w jednym miejscu wyżej a gdzie indziej niżej.

Krystian_Tarnowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1850
Rejestracja: 19 maja 2015, 19:36
Lokalizacja: Szczecinek
Kontaktowanie:
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: Krystian_Tarnowski » 19 maja 2015, 20:02

na to pytanie czy potrzeba czy nie to rad i porad udzieli Ci Twój osobisty projektant ów domku, lub miła Pani w Urzędzie Miasta i Gminy czy Starostwie Powiatowym

m-504256305
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2015, 8:30
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: m-504256305 » 19 maja 2015, 21:16

a czy projektant wie na jakiej ziemi domek będzie posadowiony ? ... z drugiej strony zastanawiam się, jeżeli ma to być mały parterowy domek letniskowy (35m), czy jakieś gigantyczne fundamenty są do tego potrzebne ? Pewnie standardowa głębokość na 1 m a przy tym nie zawadzi jak będą zabezpieczone izolacją przeciwwilgociową (jak u xander119)

Aldente
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 54
Rejestracja: 25 sie 2014, 13:31
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: Aldente » 20 maja 2015, 1:25

1) Projektant żeby obliczyć sobie czy grunt jest mu w stanie przenieść obciążenia od ław i innych rzeczy musi wiedzieć z jakim gruntem ma doczynienia w tym celu wpada geolog , robi od 3 odwiertów w góre (zależne od rodzaju budynku, ilości kondygnacji itd) .

2) Panie M to czy fundamenty będą duże czy nie to kwestia obliczeń, może wyjść mało a może wyjść dużo, jeśli Pan chce na oko robić mała rada , zbrojenie proszę przyjąć pratami miedzy 12-20mm 2 górą i 2 dołem , rozstaw strzemion ~250 mm ale to już od Pana zależy , i jeszcze jedna skromna uwaga do 60 cm ława betonowa wszystko poniżej żelbet

Pozdrawiam[/list]

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2499
Rejestracja: 16 sty 2014, 8:49
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: xander119 » 20 maja 2015, 5:12

Przypuszczam że gościu chce postawić "domek letniskowy" czyli budynek gospodarczy na zgłoszenie.
Ja tak samo robiłem :) Jako obliczenia obciążenia fundamentów przyjąłem łopatę. Czyli: łopata ma szerokość bloczka fundamentowego plus po dwie łopaty z każdej jego strony=5 szerokości łopat :)
Budynek jest z gazobetonu który jak wiadomo nie jest specjalnie ciężki a przyjmując że ława ma w najwęższym miejscu 70 cm szerokości (nie jest równo bo było sporo kamieni które omijałem i jakoś tak nierówno się na kacu kopało) wiem że na takich fundamentach ludzie spore domy mieszkalne stawiają. Beton z gruchy prosto w grunt-bo glinę mam od głębokości łopaty.
Dla przykładu-u mojej żony dziadków dom stoi na fundamencie z epoki kamienia łupanego, czyli wykopali rowek, wpierniczyli kamieni z pola ukręcili łopatą "beton" z popiołu i żużlu w balii i zalali.
Dom stoi od 1920 i nawet wojnę przetrzymał.
Nie ma co się spuszczać z projektami itp jeśli ktoś ma choć trochę oleju w głowie. Zaczniesz łopatować to i sam zobaczysz jaki grunt miękki i czego ile potrzeba.

tyga33
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 21 kwie 2015, 8:01
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: tyga33 » 25 lut 2016, 14:23

Chwalę sobie kontakt z laboratorium Labtechne. Terminowi, rzetelni, nie windują astronomicznych cen jak inne tego typu ośrodki badawcze. Co do całej oferty i badań jakie robią to na stronie www.labtechne.pl jest wszystko rozpisane.

Moonchild
Aktywny
Aktywny
Posty: 143
Rejestracja: 22 kwie 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: Moonchild » 28 kwie 2016, 19:23

Moim zdaniem brak badań geotechnicznych to drażnienie losu. Lepiej wiedzieć na czym się stoi - dosłownie. My takie badania robiliśmy u Kadłubowskiego z Warszawy. Poszło szybko i sprawnie i budowa mogła ruszać. Ja tam wolę spać spokojnie.

ggsprojekt
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 12 paź 2016, 11:17
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: ggsprojekt » 13 paź 2016, 10:00

kom­plek­sowe usługi w zakre­sie bada­nia gruntu oraz okre­śla­nie przy­dat­no­ści pod­łoża na cele budow­lane wykonuje GGS-PROJEKT Sp. z o.o.

PrzemekS
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 344
Rejestracja: 30 gru 2015, 20:37
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: PrzemekS » 22 lis 2016, 14:20

Zgadzam się, że badania robić trzeba. Ja robiłem w Ekolabie z okolic Poznania. Badali dla nas grunt i wodę. Wyniki badań dają szybko.

xander119
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2499
Rejestracja: 16 sty 2014, 8:49
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: xander119 » 22 lis 2016, 14:45

U mnie w Brusie wyniki badań są już po południu. I kuchwa zawsze mam lekko podwyższony cholesterol.

działkowiec
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2019, 8:58
Re: badanie geotechniczne gruntu

autor: działkowiec » 25 lut 2019, 9:02

Ja kupując działkę pod domek letniskowy mimo wszystko wykonałem badanie gruntu. Ale kierowałem się tym, że robię kanalizację oraz własną studnię wody. Chciałem więc mieć pewność, że nic nie jest zanieczyszczone i nie będzie mi wylewać później kanalizy na działkę. Ostatecznie wyniki były dobre i teraz można latem cieszyć się słońcem na działce.

Patrycja267
Aktywny
Aktywny
Posty: 145
Rejestracja: 07 wrz 2016, 10:59
Re: Badanie geotechniczne gruntu

autor: Patrycja267 » 26 lut 2019, 12:02

Warto zawsze badania gruntu zrobić. Pod taki domek letniskowy bez problemu można samemu sprawdzić kopiąc dół i poszczególne warstwy się nam pokażą. Za to pod grubsze inwestycje musi już być profesjonalnie zrobiony przekrój i nośność warstw. Oczywiście słaby grunt czy osuwiska nie wykluczają możliwości budowy. Zawsze można wzmocnić grunt na tej stronie można więcej o tym poczytać http://aprofi.pl/ warto znać takie rzeczy bo często można okazjonalnie kupić atrakcyjny kawałek gruntu.


Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Gotowe projekty domów